• "australopithecus robustus'un ayırıcı özelliği, adından da anlaşıldığı gibi, fiziksel gücün artması ve gayet uzmanlaşmış bitkisel beslenme koşullarına göre biçimlenmiş bir diş sistemidir. insanda ise, buna karşılık, beyinde önemli bir gelişme ve hemen hemen hiç 'uzmanlaşmamış' bir beslenme düzeni görüyoruz: tam anlamıyla, eline ne geçerse yiyor bu yaratık!...ve de avlanıyor...yani iki seçenek karşı karşıya: birisi bedeni 'seçmiş', öteki ise ansefali (beyni)..."
    yves coppens, dünyanın en güzel tarihi, iş bankası yay.,2012, s.19.
  • dr. robert broom'un ilk örneklerini 8 haziran 1938'de bulduğu ilkel canlı türüdür. 1.1 - 1.3 metre boyunda ve 40-80 kg ağırlığında olduğu tahmin edilir. tahminen 1-2 milyon yıl önce güney afrika'da yaşamıştır. bulunan kalıntıları şunlardır:

    http://www.modernhumanorigins.com/tm1517.html

    http://www.modernhumanorigins.com/sk6.html

    önemli not: ne olduğu hakkında hiçbir fikrimiz olmayan konulardaki başlıklar daha önce açılmamışsa, cehaletimizi sözlüğe bok atarak geçiştirmiyor, ya google'da araştırma yapıyoruz, ya da susup oturuyoruz. ilgililere duyurulur!
  • beyin hacimleri 500-600 cm³ civarında ve 20 yaş dişleri gelişmiştir. diğer australopithecus'lara nazaran yapısı oldukça kabadır. önemli özelliklerinden biri de çene kemiklerinin epeyce iri olması ve çene kaslarının basıncından dolayı tepelerinde pankçılar* gibi kemikler geliştirmiş olmasıdır.
    http://users.net.yu/~creation/cks4/austro2.jpg
  • farklı kaynaklarda paranthropus robustus olarak da geçen, afrika'da yaşamış kaba yapılı primat. kromdrai'de bulunmuştur.
hesabın var mı? giriş yap