• uzun süredir düşündüğüm başlık. insanlar mahkemede kendilerini savunabilmeli.sadece kendisini savunamayacak kişilere hizmet sağlanmalı.davalı ya da davacı kişi türk ceza kanunu inceleyip, savını mahkemeye sunmalıdır.
  • ortalama bir insan avukatlık mesleğini yapabilir evet. özellikle ülkemizde dilekçe yazma becerisi dışında özel bir kabiliyet gerektirmez. düzgün cümle kurabilen, dil bilgisine hakim, okumayı seven, düşünme kabiliyeti bulunan herkes avukatlık yapabilir. herkes kendini/başkasını ameliyat edemez ama herkes kendini savunabilir. avukatlık mesleği biraz da zamandan tasarruf etme amacıyla ortaya çıkmış bir meslek kanımca. hukuki bir mesele için araştırma yapmak, daha önceki kararları incelemek, dilekçe yazmak gibi zaman gerektiren işleri para karşılığı uzmanına yaptırmak için gerek duyulmuş olsa gerek. sıçmanın gereksiz olması ile savunulacak bir argüman değil kısaca, hele hele sıçmayı karşı argüman olarak sunan zaatın avukat olduğunu varsayarsak böyle avukatım olacağına varsın olmasın der ve üç evetle uğurlarım kendimi.
  • yapabiliyorsan buyur dediğim başlık.senin o okuduğun her kelime için binlerce sayfa yazılıyor,her kavramı kullandığın yere göre maddenin anlamı değişiyor;savunmanı gerekçelendiriyorsan zaten sen tutma avukatı kardeşim ama emeğe de saygı göster.tabi bunu işini hakkıyla yapan avukatlar için söylüyorum yoksa çomar her yerde çomar,değişmez.
  • her şey gereksiz zaten size göre. ondan dolayı bu hale geldik. avukatlık gereksiz, ilaçlar gereksiz, adalet gereksiz her halt gereksiz. bu her şeyi genelleme huyunuz beni benden alıyor gerçekten ya, adam gidiyor bir tane kötü kadına denk geliyor bütün kadınlar kötü oluyor, bir tane kötü avukat tutuyor bütün avukatlar gereksiz, bir tane şehirden bir insan yalancı çıkıyor hepsi yalancı.
    evet her şeyi bir siz biliyorsunuz, her şeyin en iyisini benim mükemmel ülkemin mükemmel insanları biliyor.
    sonra niye hiçbir işimiz düzgün gitmiyor?
  • ayrıntılı yazmayacağım üstadlar ve biraz mantık sahibi olan herkes yazmış yazılacakları. ortalama bir avukatım. ne çok zenginim ne çok bilgiliyim. baya ortalama bir avukatım. ama en büyük hayalim bu fikirde olan bir karşı taraf yakalamak. davada bunu varya çatır çatır yemek istiyorum ki bu fikri sonsuza kadar değişsin.

    arkadaşlar size bir sır vereyim. türkiyede avukatlık ile hukukçuluk ayrıdır. o kitaplarda kanunlarda yazan hiçbir şey gerçekte öyle olmuyor. o yüzden önce hukukçu oluyorsunuz sonra deneyim kazanıyor mesleği öğrenip avukat oluyorsunuz.
  • hukuk fakültesinde avukatlık ya da başka bir meslek öğretilmez. 4 yıl boyunca ilmek ilmek hukuk kültürü öğretilir. hangi hukuki sorunun çözümü için hangi mevzuata başvurulmalıdır, hangi yöntem ve sıra uygulanarak sorun çözümlenmelidir, 4 sene boyunca az çok bunu öğreniriz. 4 yılın sonunda hukukçu olmayız, hukuk kültürü hakkında -en azından asgari düzeyde- bilgi sahibi olan insan oluruz. çünkü bir şeyin tam olarak özümsenebilmesi için defalarca okunması, defalarca uygulanması gerekir.

    işte avukatlık stajı ve mesleği bunu temin eder.

    4 yıl boyunca az çok öğrenilen hukuk kültürünün sahnedeki icrasını meslekte yaparız.

    yani çomarcım, internette okuduğun bir kanun maddesi, binlerce sayfadan oluşan mevzuatın başka bir yerinde başka bir madde ile birbirine bağıtlanmış olabilir. nerede tüketici mevzuatını, nerede genel borçlar mevzuatını, nerede ticaret mevzuatını uygulayacağını internetten öğrenmen neredeyse imkansızdır. 4 yıllık hukuk fakültesi mezunları bile stajda bu uygulamayı yaparken yabancı dil öğrenir gibi hissediyorlar.

    son derece sade bir dille, tek bir cümle ile yazılmış olan bir yasa maddesi çok derin bir anlam ifade ediyor olabilir. misal türk borçlar kanununun 570. maddesi; "saklayanın kendisine bırakılan parayı aynen geri vermek zorunda olmaksızın mislen geri vermesi açıkça veya örtülü olarak kararlaştırılmışsa, o paranın yararı ve hasarı kendisine ait olur." sen bundan ne anlıyorsun? biz misal senin bankaya yatırdığın paranın siber dolandırıcılık ile banka hesabından uçurulduğunda bankanın halen sana karşı sorumluluğunun devam ettiğini anlıyoruz.

    çomarcım. yukarıda bir meslektaşım ne güzel yazmış. haklarını bildiğini düşünüyorsan avukata danışma. hadi öperler.

    tanım: mal beyanı.
  • gereksiz bir meslek değildir. ancak ahlaklı ve aynı zamanda yetenekli bir avukat bulmak hayli güçtür. ülkenin düzeninin bir yansıması olarak avukatlar ya icradan para kazanır ya da müvekkillerini sömürürler. elbette vicdan sahibi avukatlar da vardır.

    öncelikle ciddi bir avukatlık sınavı getirilmeli ve mevcut avukatlar da bunu sınava tabi tutulmalıdır. bunun üzerine belirli bir deneyimi olanlar ayrıca eğitim ve/veya sınava tabi tutulmak suretiyle uzman avukat olmalıdır. her hukuk dalı derya denizdir ama sorsan 6 yıl kısa paçalı dar pantolunuyla nargilecede gezerek okuyan çocuğun bilmediği yoktur hepsini halleder.

    meslekte reklam yasak olduğuna göre çeşitli uzmanlık alanları oluşturulmalı ve ciddi elemeler yapılmalıdır. ancak böyle katkısı olur insanlara ve ekonomiye. pratisyen hekim uzman hekim ayrımı örnek olabilir.

    bir de davanın mali hacmiyle avukatlık ücreti arasındaki bağ nedir? bir işe ayrılacak emek/zaman bellidir. keza bazen ekonomik olarak çok önemli olmayan bir dava çok daha fazla çalışmayı gerektirebilir. mevcut durumda piyasa şartları gereği avukatlar minimum emekle maksimum geliri elde etmeye çalışıyorlar. insan doğası böyle işler elbette. ancak toplumun ihtiyaç duyduğu hukuki danışmanlık ve dolayısıyla adaletin tesisi için avukatlık ücretlerinde ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu da açıktır.
  • herkesin kanunda yazan iki satırlık cümleyi anlayıp her türlü hukuki sorununu çözebileceğini sanan şuursuz yazar beyanı.

    günümüzde açılan niteliksiz eğitim yuvalarındaki gukuk mezunlarını tenzih ediyorum tabi ki ancak özellikle devlet okullarında bu eğitimi alan insanların o iki satırla senin olayın arasındaki muhakemeyi doğru yapabilmeyi öğrenebilmek için göbeği çatlıyor. ülkedeki hukuksuzluğun bedelini mesleğe mal etmemek lazım.
  • türkiye ülke sınırları içerisinde geçerli olabilecek önerme.
  • anlaşılan o ki insanlık var oldukça bu meslek olacak.
hesabın var mı? giriş yap