hesabın var mı? giriş yap

  • "hayatını, saygıdeğer bir adam olamamana mazeretler aramakla geçiriyorsun."
    ahmet altan

    nokta...

  • "selam, ben feysybuk'ta sürekli laf sokulan eski sevgili.
    olayları bi'de benden dinleyin istedim, bunun anasıgil beni istemedi."

  • tarihin en büyük gizemlerinden biridir.

    3200 yıl önce insanlığın zirvesini temsil eden kültürler yüz yıldan kısa bir süre sonunda ortadan kalkmışlar. aslında bu durumun sebebini teşkil ettiğine inanılan "deniz insanları" tetikleyici bir güç olmanın ötesinde bir önem arz etmiyor.

    küresel olarak birbirine bağımlı , teknolojik olarak birbirine eklemlenmiş, organik bir dunyada ticaret ağlarının ne kadar önemli olduğunun kanıtı sanırım bu olay. dünyada ticaret uzunca bir süre sekteye uğradığında bu durumu ikame edebilecek bir sistem kurulamamış. sonuçta dunyanin ne kadar kırılgan dengelerle döndüğünü fark etmemizi sağlayan bir olay bu. sonuçları o kadar yıkıcı olmuş ki, yazı dili belki de yüzlerce yıl geriye gitmiş. bilim,kültür,sanat alanlarında insanlık adeta budanmış. zira ekmek yok,kıtlık, açlik...insan açken sanat yapar mı ? evet,yine de yapmış insanlık sanatı icra etmeye devam etmiş ama belki de 500 yıllık bir sanat ve bilim mirası yok olmuş.

    bu durumun bir benzerini yaşar miyiz ? süveyş kanalındaki kısa süreli evergreen olayını hatırlayalım. küresel dünyamızı sarsmak için bir geminin yolu tikamasi yetmişti. veya kovid salgını veya çok daha kötüsü bir solar fırtına....dusunun ki, küresel web ağının yok olması sizce dünyayı nasıl etkiler ?

    bu çöküşün birçok sebebi olabilir. şimdiki dunyamiz daha dayanıklı görünebilir. ama bence günümüz dünyası çok daha hantal ve değişime duyarlı. akıllı telefonlarınızı bir ay elinize almasaniz neler olurdu ? kim kimi hatirlardi,yol bulabilir mıydık ? eve varabilir mıydık ?

  • inanılmaz aile 2'ye bugün oglumla gittim. acaba kulaklarim beni yanıltıyor mu diye düşündüm sinemadayken. eve gelir gelmez aşağıda aşağıda paylastigim pasajları bir kez daha kontrol ettim. okuduğunuzda siz de inanamayacaksınız!

    --- spoiler ---

    "... oturmuş, sizin çözmeye üşendiğiniz sorunlarınızın bir süper kahraman tarafından çözülmesini bekliyorsunuz. süper kahramanlar, gerçek deneyimler yerine yalnızca uyarılmaya programlanmış akıl dışı tutkunuzun bir parçası..."

    "konuşmuyorsunuz, tartışma programları izliyorsunuz. eğlence programlarını izlemek için deliriyorsunuz. seyahat, ilişkiler, risk, tüm anlamlı deneyimler size, uzaktan izlemeniz için paket olarak veriliyor..."

    "böylece izole*, pasif** ve gözü dönmüş tüketiciler olarak kalıyorsunuz. koltuklarınızdan kalkamıyorsunuz. ter döküp gerçek yaşamın içine katılamıyorsunuz.
    *kamusallıktan uzak, korunaklı
    **r. sennett, kamusal insanın çöküşü, "[pasif izleyici] kavramı.

    "süper kahramanların sizi korumalarını istiyorsunuz. ve kendinizi daha güçsüz hale getiriyorsunuz..."

    "bu arada sizinle ilgilenildiğini söylüyorsunuz. sanki geleceğiniz size sunuluyor
    ve haklarınız savunuluyor gibi. böylece sistem yüzünüze gülerken aslında hayatınızı çalıyor...

    --- spoiler ---

  • bende 2 senedir eşimin erkek kardeşi kalıyor üniversite ayağına gına geldi çocuktan sogudum artık kaç kere söyledik yüzüne karşı hala kalıyor yurt buldum kabul etmedi ev arkadaşı olarak yer buldum kabul etmedi en son eşimin ailesiyle kötü olacam olacağı o. ben evimde eşimle bir hafta sonu kahvaltısı ya da hafta sonu gece film izleyemiyecekmiyim yaaa düşüncesiz insanlar dan nefret ediyorum

    yazarken sinirden ellerim titredi yazım hataları için kusura bakmayın.

    26.01.2024 olay boşanma ile sonuçlandı . ders alın bari arkadaşlar