hesabın var mı? giriş yap

  • haşlanmış yumurtanın geri döndürülemeyeceği herkesçe bilinen bir gerçek(ti). aslında bunu kısmen başarabilirsiniz.

    termal enerjinin yumurta moleküllerine yaptığı şey, mekanik enerjiyi ortadan kaldırır. yumurtalar çoğunlukla su ve proteinden oluşur. proteinler karmaşık şekillerde çökmeye başlarlar, zayıf kimyasal bağlarla birbirine tutunurlar. ısı vermek; proteinlerin açılmasına, gevşemesine ve istediği gibi kıvrılmasına sebep olarak bu bağları koparır. buna denatüre denir. yeni serbest kalmış proteinler birbirleriyle çarpışır ve birbirleriyle yeni bağlar oluşturmaya başlar. ısı arttıkça bağlar da artar. ta ki, aşırı karmaşık bir hale gelip katı bir kitle oluşturana kadar (haşlanmış yumurta).

    mikroskobik tersine çevirebilme ilkesi olarak bilinen kimyasal bir görüşe göre, her olan şey kuramsal olarak olmamış haline dönebilir. eğer adımları tersine yinelerseniz, yumurta proteinleri birbirine tekrar tutunabilir. ama daha fazla ısı eklemek proteinleri daha fazla karıştır; soğutmak ise sadece onları dondurur.
    işin püf noktasışu: hızlı bir şekilde döndürmek. bunu zaten deneyen var; ilk olarak, bilimciler kayganlaştırıcı görevi gören ve proteinlerin uzun kordonlarını kaplayarak, birbiri içinde süzülmelerini kolaylaştıran üre molekülü ile haşlanmış yumurtanın beyazını suyun içinde çözdüler. sonra, çözeltinin ince bir film şeklinde yayılmasını sağlamak için çözeltiyi cam bir tüpte aşırı hızı bir şekilde dakikada 5000 devir hızda döndürdüler. kilit nokta şu: tüpün çeperine en yakın çözelti tüpün ortasındaki çözeltiye göre daha hızlı bir şekilde döner. hızlardaki farklılıklar, proteinlerin parçalanıp eski hallerine dönüp orada kalıncaya kadar onları tekrar tekrar kasıp gevşeten baskıların yolunu saptırır. santrifüj dönmeyi kestiğinde, yumurta beyazı eski haşlanmamış haline dönmüş olacak.

    bu teknik tüm protein tiplerinde işe yaramaktadır. daha büyük, daha karmaşık proteinler kopmaya karşı daha dirençli. bu yüzden bilimciler onların ucuna plastik bit boncuk koyuyor. bu onların gerginliğini arttırıp ilk önce katlanmalarına yardım ediyor. bu eski hale döndürme işlemi kabuklu ve bütün bir yumurta için işe yaramayacaktır. çünkü çözelti silindirik bir çember boyunca yayılmak zorundadır.

    yani haşlanmış yumurtanızı haşlanmamış yumurtaya çevirebilirsiniz ama sahanda yumurtayı geri döndüremezsiniz `:şimdilik :)`

  • başlık:yaptığım espiri sayesinde sharapova gibi kız

    entry:gibiyorum beyler.

    arkadaş grubuyla çok elit bir mekana gittik beyler. ben zaten bu kıza hasta oluyorum bebek gibi bişey.

    neyse bizi içeriye alan garson dedi ki '' efendim çin minderine oturmak ister misiniz ? ''

    bende dedim ki '' el mikseri ile kafiyeli olan bişeyin üzerine oturmak istemem .''

    daha fazla bişey söylemeye gerek yok sanırım.

    2.esprine gülebilen özürlü bi kızı istismar ediyosun

  • hava soğuktur...
    sen de küçük olmalısın.
    baban,annen yanında.
    ne derdin var ne kederin.
    belki de içerde yer yatağında yatıyorsundur he?
    akşam fındık falan konmuştur sobanın üstüne.
    o soba seni ısıtsın diye çalışan baban,oturmuş çay içiyordur.o kadar da keyif yapsın değil mi?
    sonra ışıklar söner,
    tavanda kırmızı bir gölge...
    sobadan gelen çıtpıt sesler...
    annen yatmamıştır daha.sobanın içindeki odunun,kömürün tamamen yanmasını bekler.
    belki de yanına uzanır.
    mutlusundur işte.
    huzurlusundur.
    büyüyünce,o günleri bu kadar çok özleyeceğini hiç düşünmemişindir.
    sobadan yansıyan ateşin kırmızısı,yerini kömürün rengine bırakır büyüdükçe.
    üzülürsün.

  • futbolu birakinca milletvekilligi ve bol maasli futbol yorumculugu kapma yolunda ufak bir adim.

    edit: "basbakan gittikten sonra icki servisi baslayacak"mis. ben basbakanin yerinde olsam, gicikligina otururdum gecenin sonuna kadar.

    coook sonraki edit: koprulerin altindan cook sular aktigindan ufak bir hatirlatma yapmakta fayda var. simdi bu entrinin ilk yazildigi zamanlarda, arda turan-sinem kobal birlikteydiler ve hatta dugun hazirliklari filan yaptiklari konusuluyordu. dugune o zaman bb olan tayyip erdogan da katilacakti haliyle, arda-sinem cephesinden, "dugun ickili olacak ama bb gitmeden icki servisi baslamayacak" mealinde bir aciklama gelmisti...
    hey gidi, sinem onumuzdeki ay karadayiyla evleniyor, arda da, aslihan baska sacmaliklar yapmazsa onunla evlenecek gibi gozukuyor. rte, cb oldu, muhtemelen sinem'in dugunune cagrilmaz/gelmez, arda'ninkine kesin katilip sahit olur.

    coook daha sonraki edit: sinem evlendi karadayıyla, arda da oyle boyle aslıhan'la evlendi, bir de cocukları oldu gecen hafta, ama ondan bir hafta once arda herifin birinin karısına asıldıgı iddiasıyla gundeme geldi. halen basaksehirde oynuyor