hesabın var mı? giriş yap

  • yasaklanmasi gereken sunnet degil. yasaklar hicbir zaman iyi sonuc vermez. 18 yasindan kucuk, kendi kararlarini kendi veremeyen cocuklari istismar etmesinler yeter. 18'inden sonra isteyen isterse kokunden kestirsin, bence bir problem yok.

  • hala dişleri bulunmakta. okyanusa yakin yerlerde, delta gibi nehirlerin sürükleyip biriktirdigi yerlere yagmur sonrasi bakin. çok para etmez, bulunca zengin olduk demeyin. ayrica bi tane bulduysaniz çevresine de bakın baska kopek baliklarinin disleri de mutlaka vardir. boyle seyler ayni yere birikir. youtube'da nasil bulabileceginize dair bir suru video var.

  • ulan, adam istese sil baştan bugün bir üniversite açar, yarın tek mezunu olur, ertesi gün kapatır. öyle bir konumda. hala önlisans, falan filan.

    (bkz: ahahaha deli)

  • insanlar haklı olarak bu meyvenin fiyatındaki tuhaf dalgalanmayı anlayamıyorlar. aynı gün iki marketin birinde 5 lira, diğerinde 10 lira. hatta aynı markette 2 hafta üst üste fiyatlarda 2 kat fark var.

    neden?

    dilim döndüğünce :
    1) menşei : aldığınız avokadonun fiyatını ilk sırada etkileyen şey menşeidir. türkiye'deki marketlerde hem ithal hem yerli avokado satılıyor. ithal avokadoların çoğunluğu kenya avokadosudur. bunların da ucuz olsun diye maalesef kalitesizleridir. ülkemizde bilhassa akdeniz bölgesinde avokado yetiştirilmektedir, üstelik çok farklı cinslerde ve iyi ürünler yetiştiriliyor. bu yüzden size ilk tavsiyem ürünün menşeine bakıp, yerli olanı tercih etmenizdir.

    2) cinsi : avokadonun 500'ten fazla cinsi vardır ama yaygın olarak tarımı yapılan yaklaşık 20 türü vardır. elbette her birinin besin değeri, kullanım alanları ve gramajına göre ekonomik değerleri farklıdır. türkiye'de en fazla fuerte, hass ve lamb hass üretilir ve satılır. en azından yaygın türleri nasıl ayırd edeceğinizi gösteren şu küçük şemayı buraya koyuyorum, faydası olur : görsel

    3) boyutu : avokado aslında her meyve gibi kiloyla ithal edilir ve çoğunlukla kiloyla satılır. ancak bizim gibi bazı ülkelerde taneyle satılıyor. bu yüzden boyut arttıkça fiyatı artar. aynı şekilde küçüldükçe de fiyatı azalmalıdır. ne farkeder demeyin : aynı kasada bile %50 kadar gramaj farkı olabiliyor. %50 daha küçük meyveyi aynı fiyata alıyorsunuz.

    4) hasat dönemi : türkiye'de en fazla üretilen fuerte cinsi avokadonun hasadı kasım ve aralık aylarında başlar, sonra da baharda yerini hass cinsi avokadolara bırakır. bu yüzden doğal olarak kasım-mayıs arası avokadolar daha ucuz, yazın daha pahalıdır.

    türkiye'de henüz tam olarak tüketicisi ve piyasası oturmadığı için, marketler maalesef bu tür bilgi eksikliklerinden ciddi kar elde ediyorlar.

    özetle : çok ucuz diye gördüğünüz avokado büyük ihtimalle düşük kaliteli ve ithal avokadodur. dün çok ucuzdu nasıl bugün 2 katına çıktı dediğiniz avokado da marketlerin elindeki ithal avokado bitince satın aldığı yerli ve daha kaliteli avokadodur. umarım faydası olmuştur.