hesabın var mı? giriş yap

  • yarım saattir izlediğim şeyin tarlabaşı'ndaki vinç ışıkları olduğunu yeni anladığım yağmur.

  • yahu şu konu hakkında yazmak istemiyorum ama insanı gerçekten zorluyorsunuz arkadaş.

    yıllardır aynı klişe geyiklerden bıkmadınız. "liseli özentisi", "büyüyünce geçer", "kız düşürmek için ateist olmak"... uzar gider böyle. ateist dediğiniz adamların %99'u zaten bunu ulu orta paylaşmıyor, paylaşamıyor. nedenini merak ediyorsanız bir ara "modaya uyup" ateist taklidi yapın, anlarsınız. kız mı düşüyor yoksa kafanıza taş mı düşüyor.

  • 2020 yılında ilk kez girdiğim yds'de 92.50 almış bir yks dil öğrencisi olarak sizlere a grubuna girmek için naçizane birtakım tavsiyelerde bulunmak isterim. görsel

    öncelikle herhangi bir kursa gitmedim ya da özel ders almadım tamamen online ve basılı kaynaklarla ilerledim. sizinle bunları paylaşacağım.

    bildiğiniz üzere sınav ağırlıklı olarak okuduğunu anlama üzerine kurulu. o karmaşık reading sorularını çözmek, paragraf tamamlama sorularını bilmek doğru çeviri yapmaktan geçiyor. bunun için de iyi bir gramer ve taş gibi bir kelime bilgisi gerekli. kimileri grameri gereksiz olarak görüp sadece kelimeye abansa da gramer bilgisi size çeviri sorularında, ilk 20 soruda, cloze testte büyük yardım sağlayacaktır. iyi bir gramer bilgisi edinimi kazanmak için izlemeniz gereken youtube kanalları:
    özer kiraz kendisi çok sade bir tema ile konuları akıcı bir üslup eşliğinde hafızalara kazıyor. video sonlarında da o konunun kullanımına örneğin dizi ve filmlerden kesitler paylaşarak kalıcılığı perçinliyor. mutlaka tavsiye ediyorum.

    hakkı şahin beyaz tahta üzerinde nitelikli bir anlatım gerçekleştiriyor. her cümlesinden bilgi akıyor. özer kiraza göre daha detaylı bir anlatımı var kendisinin. zorlandığınız konularda göz atmazsanız olmaz.

    gramer kısmına şu an için bu kadar zaman harcamak istemeyenler varsa da mutlaka bilmeleri gereken ve soru çıkma ihtimali yüksek olan gramer konuları: tenses, relative clauses, active-passive-causitive, gerund infinitive, modals.

    yds'nin en önemli kısımlarından biri de bağlaçlar konusu. türkçenin aksine ingilizcede tek bir bağlacı onlarca farklı kelime karşılayabiliyor ve bu da öğrenmeyi güçleştiriyor. yds'de çıkan bağlaçları derlediğim entry: #86752422

    gramer kısmını noktaladık ve sınavın %20'lik kısmını bitirdik. gelelim %80'lik kısma. yani kelime bilgisine. okuduğunu anlamada ve kelime sorularını çözmede sıkıntı çekmemek için yds'ye yönelik 3500-4000 civarı kelime bilmek gerekiyor. bu gözü korkutan bir sayı olsa da her gün yarım saat-kırk beş dakikanızı ayırıp 20 kelime öğrenseniz 6-7 ay sonunda yeterli kelime haznesine sahip olmuş olursunuz. o kadar kelimeyi nereden bulacağız diyenler için önerdiğim uygulamalar:

    yds soru bankası kapağında english grammar tests yazsa da içerisinde her yds konusuna yönelik yüzlerce, binlerce soru var. özellikle kelime sorularında bilmediğiniz kelime çıkınca not almanız size bu konuda fayda sağlayabilir.

    quizlet belki de bu işin en kilit uygulaması. sınırsız bir kelime kaynağı. başkaları tarafından hazırlanmış sayısız miktarda kelime setlerinin yanı sıra siz de kendi çıkarttığınız kelimelerden bir set oluşturup çalışabilirsiniz. tüm kelimeleri türkçesiyle birlikte girip set oluşturduktan sonra öğren modunu açıp ayarlardan esnek cevapları aktif edin. (bir kelimenin birden fazla anlamını girdiyseniz cevaplama anında tek birini de kabul etmesi için. yoksa yanlış sayar.) öğren modu kelimeleri kafanıza çivi gibi çakıyor. bilemediğiniz kelimeyi öğretene kadar karşınıza çıkarıp çıkarıp duruyor. bu modda %100 ilerleme kaydettikten sonra da test modundan kendinizi teste sokup kaçırdığınız varsa not alıp ayrıca çalışmalısınız. bu uygulama benim ve çoğu dilcinin kahramanı. kutsalı.

    kelime bilgisini geliştirmeye yönelik instagram hesapları:
    aykuthocayds aykut hoca bu işin adeta kralı. onun telegram grubunda paylaştığı kaynaklar ve instagram hesabı sayesinde yds'de nokta atışı yaptığım kelimeler gördüm. sanki sınavı o hazırlamış derecesinde paylaştığı kelimeler, kalıplar sınavda çıktı.

    selimhocayds kendisi de yer yer mizahi bir anlatım ve güzel bir temayla çok faydalı paylaşımlar yapıyor.

    tijenhoca farklı soru tiplerine yönelik çeşitli zorluk seviyelerinde faydaları paylaşımlar yapan güzide bir hocamız.

    bu da benim temel kelimeler içeren, bir denemeden derlediğim içindekileri bilmenizde fayda olan entry: #90951392

    online kaynakları sildik süpürdük. şimdi basılı kaynak çözmek istersek soru tipine göre önerilerim var.

    reading: sınavın kırılma noktası ve en eleyici kısmı. els through reading (zor) reader at work (kolay-orta)

    vocabulary: bu konuda modadil yayıncılık'ın 120 günde yks dil kelimeleri kitabı bana büyük yarar sağlamıştı. her gün için 20 kelime ve eş anlamlıları, çeviri alıştırmaları, eşleştirme gibi sınava yönelik kelimeler var. yks dil ve yds çok benzer olduğu için adına aldanıp şüpheyle yaklaşmayın. mükemmel bir kaynak. daha kısasını arıyorsanız 60 günde yds kelimeleri de var.

    diğer soru tipleri için ayrı ayrı özel bir kaynak almanız gerektiğini düşünmüyorum. bunun yerine genel soru bankaları sizi ilerletecektir. bu konuda çözdüğüm ve sevdiğim iki önerim var.

    test attack yds: son derece geliştirici sorular içeren, sınava girmeden önce herkesin çözmesi gereken bir kaynak.

    advanced english tests: yer yer zor, yer yer normal seviyede sorular içeren zevkli ve çözülmesi gereken bir kaynak.

    kazandığım tüm tecrübeyi döktüğüm bir entry oldu. umarım faydalı olabilmişimdir dostlar. iyi çalışmalar diliyorum hepinize. *

    1 yıl sonra gelen edit: artık ingilizce öğretmenliği öğrencisiyim. *

  • restourant'ların şu an fiyat arttırmasının en büyük sebebi et,süt,yumurta fiyatlarındaki artışla ilgili de olsa doğrudan bu değil.

    asıl sebep ekonomik yavaşlama esnasında en büyük problem olan ve kar topu etkisi gösteren fix costların dağıtılması ile ilgili. fix cost dediğimiz şey, bir iskender kebabı doğrudan etkilemeyen, tüm iskender kebaplara bölüştürülen maliyetlerden ibaret.

    örneğin iskender kebaba koyduğunuz yoğurdun maliyeti her zaman (yoğurdun kg fiyatı)/(iskendere koyulan kg yoğurt) kadardır. ancak dükkan kirası böyle değildir. onun iskender kebaba maliyeti sadece iskender kebap satan bir yerde (aylık dükkan kirası)/(aylık satılan iskender kebap sayısı) kadardır.

    yani şu an olduğu gibi dükkanlara giden kişi sayısı azalırsa (alım gücünde düşüş), hiç bir ürüne zam gelmese dahi kebap başına fix costların artması sebebi ile her şey pahalanır. buna ek olarak bir de temel gıdalarda pahalılaşma varsa bu etki katlanır.

    şu an dışarı çıktığınızda her yerin doluluk oranına bakın, herkes sinek avlıyor. durum böyle olunca eskiden kirasını 5000 müşteriye bölen mekan şimdi 2000 kişiye bölüştürüyor. eskiden vergisini 1000 müşteriye bölen mağza şimdi 500 müşteriye bölüştürüyor. bu da ürün fiyatlarında enflasyonun çok üzeri artışa sebep oluyor.

    pahalılığın anormal olmasının en büyük sebebi şu an budur. ürünlerin pahalılaşmasına paralel gelir artışı olmadığı sürece bu etki artar. geçmişte "ekonomik kriz esnasında enflasyon artışı olamaz" fikrine dayanan ekonomik bir model mevcuttu, bu ve buna benzer etkilerin belirlenmesinin ardından bu teori de çöktü gitti. yerine başka bir model geldi, bize giren çıkan herşey yeni modelde çok daha güzel anlaşılıyor.

  • riyakarlık yine diz boyu. yine aynı sevimsiz ses, yine bayrak yine şehit. atatürk'ü koymuşlar bir de sonuna. sanki çok umurlarında allahın belaları.