hesabın var mı? giriş yap

  • hakkında "domaini başkası satın almış" gibi haberler çıkan sarı site.

    kitabın ortasından konuşayım: başkasının satın alması mümkün bile değil. yalan yanlış bilgi paylaşıyorlar.

    domain kayıt kuruluşu network solutions. sahibinden.com domain durumu askıya alınmış. muhtemel sebebi domain süresi dolmuş ve eksiye düştüğü için kayıt kuruluşu domaini durdurmuş. düşük ihtimal ise kayıt kuruluşunun yazılım servisleri hatalı işlem yaptı.

    aşağıdaki görselde durumunun "clienthold" olduğunu görebilirsiniz.

    görsel

    fakat! yine aynı görselde bitiş tarihi 2025-12-30 gözüküyor. hiç yenilememiş olsalardı domain geçici süreyle otomatik yenileme periyoduna girerdi (auto-renew grace period) ve bu periyottayken tarihi 2024-12-30 olurdu. ayrıca dns adresleri de kayıt operatörünün park sayfasına yönlenirdi, baktığımızda böyle bir şey gözükmüyor. bu durumda yenileme işlemi yapmışlar diyebiliriz ama bir tık geç kalmış olabilirler. kayıt operatörüyle yaşadıkları problem ise domainde olan "clienthold" durumunun kaldırılamaması. amerika'da oldukları için de saat farkından dolayı iletişim problemi yaşamış olabilirler.

    bilmenizi isterim ki domain yenileme süreci, bitiş tarihi gelmeden 1 ay öncesinde müşterilere gönderilen hatırlatma mailleriyle başlar (bitiş tarihinden önce son 30-15-7-1 günlerinde). buradaki sürecin ihmal edildiğini düşünüyorum.

    domain 3 aya yakın sahibinde kalır. eksiye düştüğünde önce 45 gün otomatik yenileme sürecindedir, sonra 30 gün kurtarma periyoduna (redemption period) girer ve sonra ise silinme periyoduna (deletion period) girer. bu periyottan çıktığında yeniden müsait duruma düşer. backorder yapan iyi bir firmayla müsait duruma düştüğü an alabilirsiniz ama periyot döngüsünü tamamlamadan mümkün değil.

    haber sitelerinin "grace period" kavramından haberi olmadığı için ilk buldukları manşet "başkası satın aldı" olmuş. böyle bir durum söz konusu değil. verisign domain politikalarını okuyun. ayrıca icann'de domain periyotları hakkında detaylı bilgiler mevcut. hatta domain yaşam periyodu burada: https://www.icann.org/…gtld-lifecycle-2012-02-25-en

    domain yenilendiğinde clienthold durumu kalkar ve süre kalıcı olarak uzar. esas soru şu, bu işlem 2 dakika sürüyorken neden 1 gündür domain "clienthold" durumunda? acaba hesaplarına erişimlerinde bir sıkıntı mı var?

    çalışanları için zor bir süreç geçiyor. büyük şirketler böyle problemler yaşayabiliyor. geçmiş olsun

    düzenleme: yenileme konusunu detaylandırdım.

  • merhaba berfu hanım,
    kusura bakmayın, bu ortamda sizin gibi güzel ve başarılı insanları çekemeyen yazarlar maalesef çokca var.
    bir hayranınız olarak merak ettiğim, başarıya giden yoldasagfsagfdas ay devam edemeyecegim...
    eser sıçarken çok ossuruyor mu?

  • çoraplı ayaklarla girilen tuvalette ıslak bir terlik giydiğinin fark edildiği an ve hemen akabinde çorapta hissedilen ıslaklık hissi. o an insan hayattan soğur, bütün enrjisini yitirir. çarşısının kitlendiğini duyan askerden, en sevdiği yemek takımının tabağının kırıldığını gören anneden bile daha mutsuzdur, hüzünlüdür o an...

  • 31 çekmeyi 51 gibi bir iskambil oyunu sanırdım. birgün can sıkıntısının doruklarında gezerken sevgili babacıgımla, "hadi kızım kart oynayalım" demişti babam, ne oynayalım dedi ben de saf saf 31 çekelim diye cevap verince neye uğradığını şaşırmıştı.bense dersanedeki bi arkadasımdan duydugum bu 31 cekme meselesinin neden bu kadar şaşırtıcı bir iskambil oyunu oldugunu çok sonraları anlayacaktım.

  • bir tuvalet çeşidi.
    bir gün eğer es kaza bu tuvaletlerden birisinde kayıp yere filan düşersem, ayağı kırık at gibi çekin silahı vurun beni.

  • ben bu adamı çok seviyorum. sevdiğim için de kendisini uyarmak istiyorum: bak vedat abi, gözünün yağını yiyeyim şu yöresel ustaların hiçbir şey anlamadığı muhabbetleri kısa tut.

    gidiyorsun rizeli kuru fasulyeciye virginia'daki hububat üretiminden bahsediyorsun, diyarbakır'daki paçacı fazıl'a fransa'nın güneyinde koyunun yanağını nasıl pişirdiklerini anlatıyorsun, çanakkaleli balıkçıya "italyan köylerindeki ancelotti dolması da buna benzer" diye muhabbet açıyorsun, urfalı kebap ustasına marsilya sığırların beslenme saatini anlatıyorsun. allahını peygamberini seviyorsan kısa tut şu muhabbetleri ya da hiç açma... adam yöresel adam vedat abi, ateşin harında dura dura yaz sıcağında zebani siniri yapmıştır o. bir de "televizyoncular gelecekmiş" stresi... valla bir gün milano danası, lancaster koçu, paris billuru derken konuştuğun ustaya/tükkan sahibine balatayı contayı yaktıracaksın. tamam izleyiciler öğrensin diye de açıyorsun bu muhabbetleri ama karşısındaki ustayı da düşün. sen "kosta rika'da koyunun kellesini meşe odunuyla tütsülerler", "güney carolina'yda koçun yağlı kısmını ekmek arası ederler" derken sırf kibarlıktan "doğrudur efendim" diyen adamın dramını düşün. düşün ve insafa gel.

    vedat abi seni seviyorum ama tehlikedesin bunu bil...

  • sene 2003, arkadaşlarla beraber ortaköy'deyiz. havadan sudan konuşurken biri "aaa!" diye bir tepki verdi. tabii hepimiz şaşkın bir halde onun baktığı yöne doğrulttuk bakışlarımızı ve mehmet aslantuğ'un arkadaşlarıyla birlikte yemek yediğini gördük.

    o zamanlar bir istanbul masalı diye bir dizide oynuyordu ve kızlar çok severdi kendisini. gruptaki tek erkek ben olduğumdan arkadaşlar beni elçi tayin edip kendisinden bir fotoğraf için talepte bulunmamı istediler. yemek masasındaki birini fotoğraf için rahatsız etmek doğru gelmese de, kızların gönlü olsun diye isteksiz bir şekilde yaklaştım masaya.

    yanına geldiğimde kızları göstererek, "mehmet bey afiyet olsun, arkadaşlar sizinle fotoğraf çekilmek istiyorlardı ama..." dedim ve cümlemi bitirmeden, "tabii ki" diyerek yerinden kalktı, restorandan çıktı ve yanımıza kadar geldi.

    o zamanlar çok popüler bir insandı. "ulan herkesle fotoğraf çektirse ohoooo" diye düşünmüştüm ama yanıltmıştı beni.

    buradan tekrar teşekkür ederim kendisine o gençleri kırmadığı için.

    edit: #105392349