hesabın var mı? giriş yap

  • wernicke-korsakoff sendromu(wks), wernicke ensefalopati (we) ve alkolik korsakoff sendromunun kombine varlığıdır. bu iki bozukluk arasındaki yakın ilişki nedeniyle, her iki hastaya da genellikle tek bir sendrom olarak wks teşhisi konur. esas olarak görme değişikliklerine, ataksiye ve hafıza bozukluğuna neden olur.

    wks için risk faktörleri nelerdir?

    wks için risk faktörleri diyetiniz ve yaşam tarzınızla ilgilidir.

    wks gelişimi için başlıca risk faktörleri yetersiz beslenme ve kronik alkol kullanımıdır. wks için diğer risk faktörleri şunları içerir:

    -tıbbi bakım ve dengeli beslenme ihtiyaçlarını karşılayamama,
    -b1 vitamini emilimini azaltan böbrek diyalizi,
    -aids gibi bazı viral hastalıklar.

    wks'ye ne sebep olur?

    wks'nin en önemli nedeni alkolizmdir. çünkü b1 vitamini emilimini engeller.

    wks'nin daha az yaygın olan nedenleri, beslenme emilimini sınırlayan koşullardır. besin emilimi aşağıdakilerle sınırlanabilir:

    -yeme bozuklukları,
    -yetersiz beslenme,
    -yemek porsiyonlarının sınırlı olması nedeniyle beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasını zorlaştıran mide bypass ameliyatı,
    -temel besinlerin emilimini sınırlayabilen mide kanseri,
    -bağırsak kanseri gibi.

    wks'nin belirtileri nelerdir?

    beyindeki lezyonlar wd'ye neden olur. bu lezyonlar, b1 vitamini eksikliğinin sonucudur.

    wd'nin öne çıkan semptomları şunlardır:

    -çift görme,
    -sarkık bir üst göz kapağı,
    -yukarı aşağı veya yan yana göz hareketleri
    -kas koordinasyon kaybı veya ataksi,
    -sık sık kavgaya veya şiddetli davranışa yol açan karışık bir zihinsel durum gibi.

    wd daha sonra korsakoff sendromuna dönüşebilir. wks'si olan kişilerin hafıza ile ilgili çeşitli sorunları da vardır. hafıza kaybı yaşayabilir veya sağlıklı yeni anılar oluşturamayabilir.

    wks'niz varsa aşağıdaki belirtilere de sahip olabilirsiniz:

    -bozukluğun başlangıcından sonra meydana gelen olaylar için amnezi,
    -bilginin anlamını kavramada zorluk,
    -kelimeleri bağlama oturtmada zorluk,
    -halüsinasyonlar,
    -abartılı hikaye anlatımı veya konfabülasyon gibi.

    wks nasıl teşhis edilir?

    wks'yi teşhis etmek her zaman kolay değildir.

    wks'li bir bireyin genellikle zihinsel olarak kafası karışır. bu, doktorla olan iletişimi de zorlaştırabilir. kafanız karışırsa, doktorunuz fiziksel bir bozukluk olasılığını gözden kaçırabilir.

    alkolizm belirtileri:

    doktorunuz önce alkolizm belirtilerini kontrol edebilir. kandaki alkol seviyenizi kontrol edebilir. bazen, karaciğer hasarını kontrol etmek için bir karaciğer fonksiyon testi yapabilir. karaciğer hasarı, alkolizmin yaygın bir belirtisidir.

    kronik alkolizmin neden olduğu karaciğer hasarı, karaciğer enzimlerinizi yükseltebilir. kronik alkolizm teşhisi, aşağıdakileri değerlendirmek için bir fiziksel muayene içerir :

    -kalp atım hızı,
    -göz hareketleri,
    -refleksler,
    -tansiyon,
    -vücut ısısı,
    -beslenme eksikliği belirtileri gibi.

    doktorunuz ayrıca b1 vitamini eksikliğine işaret eden klinik belirtiler arayacaktır. bu, tiamin seviyelerini ve genel beslenme sağlığınızı ölçen kan testlerini içerebilir. yetersiz beslenmediğinizden emin olmak için doktorunuzun isteyebileceği beslenme testleri şunları içerir:

    *serum albümin testi: bu test, kandaki bir protein olan albümin seviyesini ölçer. düşük albümin seviyeleri, beslenme yetersizliklerinin yanı sıra böbrek veya karaciğer sorunlarına işaret edebilir.

    *serum vitamin b1 testi: bu test, kandaki b1 vitamini seviyesini kontrol eder. kırmızı kan hücrelerindeki (rbc'ler) enzim aktivitesi test edilebilir. kırmızı kan hücrelerinde düşük enzim aktivitesi, b1 vitamini eksikliğine işaret eder.

    doktorunuz wks'nin özelliği olan herhangi bir hasarı bulmasına yardımcı olabilecek görüntüleme testlerine de ihtiyaç duyabilir. wks için tanısal görüntüleme testleri şunları içerir:

    *bir doktorunuzun anormallikleri bulmasına yardımcı olabilecek b1 vitamini almadan önce ve sonra elektrokardiyogram (ekg),
    *bir wd ile ilgili beyin lezyonlarını kontrol etmek için bt taraması,
    *bir mr çekimi (wd ile ilgili beyin hasarını incelemek adına),

    doktorunuz ayrıca herhangi bir zihinsel eksikliğin ciddiyetini belirlemek için bir nöropsikolojik test de kullanabilir.

    wks nasıl tedavi edilir?

    wks tedavisi hemen başlamalıdır. hızlı tedavi, hastalığın ilerlemesini geciktirebilir veya durdurabilir. tedaviler ayrıca kalıcı olmayan beyin anormalliklerini tersine çevirebilir.

    tedavi ilk olarak hastaneye yatışı içerebilir. hastanede, sindirim sisteminizin besinleri düzgün şekilde emdiğinden emin olmak için kontrol edilirsiniz.

    wks tedavisi şunları içerebilir:

    -intravenöz yolla verilen b1 vitamini,
    -ağızdan verilen b1 vitamini,
    -dengeli beslenme diyeti(b1 seviyesi için),
    -alkolizm tedavisi gibi.

    teşhisten sonra, doktorunuz size büyük olasılıkla intravenöz olarak b1 vitamini verecektir. hızlı tedavi, wks'nin birçok nörolojik semptomunu tersine çevirebilir.

    az sayıda vakada, b1 vitamini eksikliğinin tedavisi olumsuz bir sonuca neden olur. bu, alkolizm olan kişilerde daha yaygındır.

    ayrıca hastada b1 vitamini almaya yönelik olumsuz tepkiler gelişebilir. uykusuzluk, terleme veya ruhsal dalgalanmalar gibi alkol yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir. ayrıca halüsinasyonlar, kafa karışıklığı veya ajitasyon yaşayabilirsiniz.

    wks'li insanlar için görünüm nedir?

    wks'nin görünümü, hastalığın ne kadar ilerlediğine dayanmaktadır.

    kalıcı bir hasar oluşmadan önce erken tedaviye başlamak, hastalığın seyrini önemli ölçüde iyileştirecektir.

    wks tedavi edilmezse ölüm oranları yükselmektedir. ölümlerin çoğu akciğer enfeksiyonu, kan zehirlenmesi, kalıcı beyin hasarı gibi şeylerin sonucudur.

    hızlı tedavi görenlerde şu konularda ilerleme görülebilir:

    -göz problemleri,
    -kas koordinasyonu,
    -bilinç bulanıklığı, konfüzyon.

    alkolden uzak durmak ise, hafızanın ve zihinsel işlevin sürekli olarak iyileşmesini sağlar.

    wks'yi nasıl önleyebilirsiniz?

    alkolden uzak durarak ve b1 vitamini yönünden zengin ve dengeli beslenerek wks'yi önleyebilirsiniz.

    b1 vitamini yönünden zengin olan bazı besinler:

    -pirinç
    -bezelye
    -tam buğday ekmeği
    -ıspanak
    -portakal
    -süt gibi.

    kaynaklar: en.wikipedia, healthline, rarediseases, caregiver websiteleri.

  • oyle kullanmaya calistim su cikti:

    "oljkdkvsdkvj ikvsjhvpùkls vùlskvh sfùv hsffùlkvhsfvohefùvlk nfscvôiif hvsfivh zdùoivjhsdùlv zdivpjdkùlv jdivpj dkùvjzpivjhz ùlkvjzùipjùflkj zrfzjzekrpjfzipgzrpgzrpilmk jzdgzrfzùfpkhzr$pf zrefihzr"

    yukardakilerden biri pentagon'a giris sifresi ama hangisi bilemiyorum, deneyin bulun.

  • bunun tek sebebi piyasada film olmamasıdır. başka sebebi yok. yeni yasa ile de yapımcıların izni doğrultusunda promosyonlar uygulanacak. bu yasa iki temmuzda resmi gazetede yayınlandı. yani artık yapımcılar biletlerden 4.5 tl değil, 7,5- ila 8,5 tl ortalama gelir elde edecekler. bunun tüketiciye yansıması tabii ki de bilet fiyatlarındaki artış olacaktır. neticede böyle bir şeyi öngörmeden bir sürü yatırım yapmış, avm'lerde yüksek bedele kiralanmış salonları olan sinema işletmecilerinin bir amortisman planları mevcut. bu yeni durumla birlikte mecburen fiyatlarını indiremeyecekler.

    yani şöyle örnek vereyim: ben bir sinema işletmecisiyim. bilet başı şu kadar kazanacağım diye bir işe girişiyorum. 5 yıllık bir yatırım yapıyorum. (avm'de salon kiralıyorum, masraf yapıyorum, teknoloji satın alıyorum vs) 5 yılda yatırımımı çıkarırım, sonra da kar ederim diyorum. şimdi o fiyat politikası değişiyor ve ben yeni fiyatlarla ancak kendimi 7 yılda amorti edip, yatırımımı geri alabiliyorum. e bu durumda ne yapmalıyım? ben de fiyatları biraz yükseltmeliyim ki, paramı planlanan zamanda geri kurtarabileyim. durum tamamen budur.

    işin yapımcı tarafını örneklendirelim. ben bir film çekiyorum. bilet fiyatının 4.5 tl olduğunu biliyorum. ona göre bir yatırım yapıyorum. mesela 4 milyon lira harcayıp bir film çekiyorum. diyorum ki 850 bin seyrirci beni kurtarır (kanal satışı, ip tv vs satışı hariç) ona göre yola çıkıyorum. sonra yolda diyorum ki ulan bu salonlar benden çok kazanıyor, dur ben bundan şikayet edeyim, sonra benim gibi düşünen diğer yapımcılarda türüyor ve salonlara cephe alıyoruz. bana kalacak olan ortalama net bilet fiyatını 7-5 liraya çıkarıyoruz. artık 850 bin seyircide kendimi kurtacakken, şimdi 500 bin seyircide kendimi kurtarır hale geliyorum. oh miss diyorum. artık bundan sonra da rahatça film çekebilirim diyorum.

    bu iki örnekte de herkes kendince haklı. ancak fark şu. yapımcı fiyatları bilerek yatırımını yaptı ve filmini çekti. yani 4.5 tl'yi göze aldı ve bu yola girdi. fakat yolda işler değişti, değişen şey de yapımcının karına oldu. ancak salon sahibi de bir yola girdi. yatırım yaptı, ancak değişen durum aleyhine oldu. bu şöyle olsaydı, yapımcılara hak verirdim. kardeşim çektiğimiz filmleri yayınlayalım, yeni çekileceklerde artık bu fiyatlarla devam edelim. çünkü şu an yapımcı çektiği filmden daha çok kaymak kazanmak için filmleri yayınlamıyor. yani 4.5 tl'yi biliyordunuz. filmi ona göre çektiniz. sonra mı "ulan biz az kazanıyoruz " diye uyanıp filmler yayınlamayı durdurdunuz? burda işgüzarlık var. yani demem o ki, yeni çekileceklerde bu böyle olsun. ancak çekilmiş ve gösterime hazır filmlerde bu fırsat böyle tekelci yapımcılara verilmesin. şimdi hepimiz biliyoruz ki, bkm, cem yılmaz, şahan vs bunların filmleri milyon milyon izleniyor ve 4.5 tl iken de zarar etmiyor, balya balya kar ediyorlar. şu an durduk, çektikleri filmleri izlemek yerine, bu adamların karını ikiye katlaması için döktükleri gözyaşlarını izliyoruz. bunun adı stokçuluk değil mi? bir nevi karaborsa. adamlar kendi malını stoklayıp, zam gelince piyasaya çıkarıyorlar. bi de üstüne kendilerini mağdur gösteriyorlar.

    bkm'nin organize işler filmine ayrı bir parantez açıp öyle bitirmek istiyorum. yeni sinema yasası temmuzda geçecek diye bütün filmlerin yayınlarını durdunuz. peki neden organize işleri eski fiyattan çıktınız? onu neden vizyona soktunuz? çünkü netflix'e satmıştınız. burada şimdi kim kurnaz? ben hayatımda bu kadar etik dışı paragöz bir hamle görmedim. sinemamız kötü günlere gebe ise bunun baş sebebi bkm ve onun aç gözlü politikası olacaktır. demedi demeyin.

    edit: imla

  • eger annenizi hiç taniyamadiysaniz "anne özlemek" olarak ifade edilecek durumdur. onlari aksam anneleri çagirir eve, siz kalirsiniz aksam karanliginda. onlarin anneleri ekmegin üzerine yogurt sürüp verir, kazaginin dügmesini diker. ah canim der sarilir ogluna, size "nasilsin ahmet, oynuyor musunuz uslu uslu?" diye sorar, belki yanaginizi da oksar usulca. siz de merak edersiniz, "benim annem de karanfil kokuyor muydu öpünce?"

  • taraftari,ozhan canaydin anisina yapilan saygi durusunda alkislamistir, bu yuzden elestirilmektedir.

    sanki elestirenler, lisedeyken, saygi duruslarinda "pipih pipih" diye alttan alttan gulmedi. adamlar ezeli rakibinin baskanini, alkisliyor. protesto etmek, alay etmek,olumunu kutlamak, farkli olmak amaciyla degil, can-i gonulden alkisliyor.

    ben de galatasarayliyim. cogunuzdan da fazla galatasarayliyim.

    ezeli rakibinin eski baskaninin vefati uzerine,tesislerinde ve lokallerinde bayraklarini yariya indiren, taraftari bassagligi pankartlari acan ve mac oncesi alkislayan bu kulubun yoneticilerine ve taraftarina tesekkur ediyorum.

    28 mart'ta da bu inceligin karsiligini vermemiz gerektigini dusunuyorum.

  • şöyle bir baktım da nasıl yazılmamış anlamadım. balığın öldüğünü anlaması içindir.

    edit: vay amk gene debe'ye girmiş şu bayat ve 500 defa tekrarlanmış espri. ıroniydi lan bu.