hesabın var mı? giriş yap

  • polonya'nın torun şehrinde, zamanında kopernik'in de tırmanarak gökyüzüne baktığı kilisenin kulesine tırmanılır. kule o kadar yüksek ve basamaklar o kadar dardır ki normal bir insan 3-4 kere dinlenerek ancak çıkabilir. kulenin tepesine geldiğimizde duvarda bir yazı dikkatimizi çeker;

    "bacaklarım koptu aq, huzur islamda"

  • az önce canlı yayında bir kadının "yalnızlık benim için evin kolonlarına sarılmaktır, o duvarlardan bile elektrik almaktır." diyerek durumunun zorluğunu açıkladığı program, jamiryu!

  • yüzde yüz kötü çocuk türk profili. aynadaki yansımamız. devlet politikası haline gelen şeyleri zamanından önce ve çocukça bir heyecanla söyledi diye beyaz türklerin histerisine mahkum edilmiş en esmer kurban. bir kaç yıl önce, yanılmıyorsam yeni harman 'da, ahmet kaya'nın eşiyle yapılmış bir söyleşi vardı. ahmet kaya'nın fransa'da yaşarken en büyük zevklerinden birisi de acı biber bulmakmış. türkiye'den ya da başka yerlerden buldurduğu acı biberleri harmanlarmış... bir misafiri geldiği zaman "vallahi acı değil, bir tat" dermiş...karşısındaki oyuna gelip, biberi tattığında ve acıdan gözleri yaşardığında ahmet kaya çocuk gibi gülermiş. en favori şakası buymuş ahmet kaya'nın. hiç bıkmazmış bu şakayı yapmaktan. her çocuk şakalarına gülünmediğinde ölür. biz ahmet kaya'yı doğduğu toprakların uzağında öldürüp, her gün serdar ortaç'ı izlediğimiz, ertuğrul özkök okuduğumuz, osuruk beyinli köşe yazarlarının saçma hamaset çığlıklarının gürültüsüne kapıldığımızdan beri çocuklar şaka yapmaya korkar oldu. ne güzel bir ülke burası...iyi ki varsın ercan saatçi, iyi ki varsın reha muhtar, iyi ki varsın ahmet kaya'nın popüler zamanlarında "biz ahmetle kardeş gibiyizdir. yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez" deyip, adam linç edilmek istendiğinde derin bir sessizliğe gömülen savaş ay...iyi ki varsınız.

  • okyanus dibinde bulunan çatlaklardan levhaların arasına sızan suyun magmaya yakın kısımlarda bulunan ergimiş kayalar tarafından ısıtılarak tekrar okyanus dibine yükseltilmesiyle oluşmuş, sıcaklığı yüksek oluşumlardır. derinlere sızan su kat ettiği yoldan ve özellikle magmaya yakın kısımlardan zengin mineral, gaz içerikleri elde eder. bu su, okyanus tabanına tekrar çıktığında ise yüksek basınç ve düşük sıcaklık yüzünden bu maddeleri çökeltir. bu çökeltiler zamanla bir baca oluşturur.

    bu bacalarda yüksek oranda inorganik madde bulunur. bu inorganik maddeler kemosentez süreciyle bakteriler tarafından alınır ve organik enerjiye dönüşür. yengeç, karides gibi canlılar da bu bakterilerle beslenerek besin zinciri yaratır. yani bu süreç hayat için illaki bitkilere ya da güneşe ihtiyacın olmadığını kanıtlar. ayrıca burada yaşayan canlılar okyanus dibinde bulunduğu için çok yüksek basınç koşullarına da dayanıklıdır. tüm bunlar göz önüne alındığında dünyadaki ilk yaşam formlarının bu sistemle can bulmuş olması muhtemel. buralara cansızdan canlıya geçiş ortamı denilebilir.

    gelecekte satürn'ün en büyük uydusu olan titan'a yapılacak olan keşiflerde titanın metan denizlerinin içinde bu tür yaşam formları aranacak. titan bizim için uygun koşullara sahip olmayabilir ancak dünyada bile yeni yeni keşfettiğimiz birçok değişik oluşuma ev sahipliği yapıyor olabilir. eğer gelecekte dünya dışı yaşamı keşfedeceksek bu yaşam büyük ihtimalle bakteri formunda ya da basit formlarda olacaktır.

    hidrotermal baca

  • alex: palmeiras, cruzeiro, parma, fenerbahçe

    # brezilya kupası (1998)
    # copa libertadores (1999)
    # uefa şampiyonlar ligi çeyrek finali (2008)

    * turkcell süper lig : (2005, 2007, 2011)

    hagi: steau bükreş, real madrid, brescia, barcelona, galatasaray

    # avrupa süper kupa (1986, 2000)
    # uefa kupası (2000)
    # uefa şampiyonlar ligi finali (1989)
    # uefa şampiyonlar ligi yarı finali (1988)
    # uefa şampiyonlar ligi çeyrek finali (1991, 1995, 2001)
    # fifa kulüpler dünya kupası finali (1986)
    # uefa kupası yarı finali (1992, 1996)

    * türkiye süper ligi şampiyonluğu (1997, 1998, 1999, 2000)

    valla bence çok şey ifade ediyor.

  • en azından ayağımızı yerden keserdi sayın bakan. öküzün trene baktığı gibi bakıp yangının kendi kendine sönmesi beklemezdik. verdiğim vergiye acıyorum şu çapsızlar tarikatı döneminde.

  • "ingilizce ismi dragonfly (ejderha sineği), ispanyolcası caballito del diablo (şeytanın midillisi) olan bi hayvanın türkçe ismi nasıl yusufçuk olur yahu. ülkemizdeki yusufçuklar bu yüzden özgüven eksikliğiyle büyüyor."

    kendi iletimdir, o kadar da ukalayım.