hesabın var mı? giriş yap

  • dünyanın en saçma kanunlarında başa oynar. benim parasını ödeyip, yasal olarak aldığım bir telefonu ne zaman kullanacağımdan size ne? yarın öbürgün ne zaman işeyip sıçacağımız konusunda da mı kanun çıkaracaksınız?

  • ilk ayin sonu > fiss
    üçüncü ayin sonu > pirt
    ilk yilin sonu > zirt
    üçüncü yildan sonra > zart zort hobaa tey tey tey

  • çadırımızı ve ekipmanımızı alarak hem denize girelim hemde kafamızı dinleyelim dediğimiz zaman en büyük sorun güvenlik oluyor. ya 3-5 çadır ıssız bir yerde toplu kamp yapmanız yada çadırınızı kurabileceğiniz kamp mekanı bulup, çadır kurulum yeri parasını ödeyerek çadır kurmamız gerekiyor. tavsiye olarak gökova orman parkı – gökova http://www.akyakakamp.com/

    (bkz: gökova orman kampı)

  • şu kafada biri:

    -birbuçuk ay oldu sevgilimden ayrılalı neden hala yokk panpişlerim çünküü beni ancak einstien mutlu edebilir:)

    -karar verdim bir bilimadamıyla çıkıcam hahahahahah

    -newton öldümü yaşıyomu pekii panpişlerimmm onlada sevgili olabilirim

    -newton damı ölmüşşşş :(

    newton damı düşşün kafana.

  • ayar diyince ince gormus, zeka dolu seyler yazmis cem yilmaz sandim ama azarlamis bildigin. hakan hepcan da hayraninim abi modunda takilmis. hic zevkli olmamis, ben tatmin olmadim.

    yalniz o bu degil. ben bu tarz olaylarda en cok 'hakan kim ilk defa duyuyorum.' ya da 'muhtesem hafizama gereksiz bi isim daha kazindi* 'gibisinden seyler yazanlara bayiliyorum.

    adam butun gun ekside turk kizi, rte kotuleyerek omur tuketiyor. gelmis burda 'hanim kim bunlar yaa!!vaktimi caliyorlar' ayagi yapiyor. hahaj astronot sanki pezevenk *

  • gecen gun 15 dakika kadar sohbet ettiigim 16 yasindaki liseliden (suleymanci bunlar babadan dededen) aldigim ibretlik ayar;

    bilen vardir suleymancilar kot giymez, ben de aslinda normalde yapmam boyle seyler ama eksici picligim tuttu, dalga gecmek icin sordum cocuga sen kot giymiyorsun di mi diye;

    - giymiyorum
    + niye kuran'da mi yaziyor gunah diye?
    - hayir kot taslayanlar silikozis oluyor.

    ulan yobaz diyecektim, eleman farkindalik sahibi, aktivist cikti, uzerimdeki kotu yakacaktim.

  • akp'nin asıl niyetini 15 senedir hala anlayamamış bir %50 olduğu sürece daha çok duyacağımız zırvalardan biri daha.

  • biricik patronumun benden çeşit çeşit su tabancası almamı istemesi.

    dayanamayıp, "napıcaksınız efem su tabancasıyla" diye sorduğumda da, "evin bahçesini kediler bastı, bahçede rahat oturamıyoruz, oturduğum yerden tabancayla üstlerine su sıkıcam" diye cevap vermesi.

    işte böyle yaratıcı fikirleri olduğu için o patron, ben çalışanım :p

  • %90 kopyala yapıştır yapıyoruz.

    ama nerden kopyalayıp nereye yapıştıracağımızı bildiğimiz için bize para veriyorlar.

    bütün sırrı bozdum ya.

  • paradoks bir tuhaftir.

    ornegin, "şu anki" insan (dolayisiyla dünya) teknolojisi ile, degil samanyolunu kolonize etmek, gunes sisteminde içinde bir yerde kucuk bir koloni dahi kurulması imkansizdir. bugüne değin kurabildiğimiz tek dünya dışı koloni, uluslararası uzay istasyonu içinde yaşayan birkaç insandan ibaret. yine de sınırları zorlayalim desek, insanlarin bugunku teknolojileri ile samanyolu galaksisini kolonize etmeleri 4 milyar yildan çok daha uzun bir surec alir.

    elbette teknolojinin gelisecegin farzetmek gerekir. ornegin, insan (veya herhangi bir zeki tür) isik hizinin 10 katina kadar cikabilecek araclar uretti diyelim (isik hizi asilamaz ya, kulagi tersten gosterip bu sinirlamayi asacak bir yontem kesfetsinler. mesela bizim su an hayal edebildigimiz warp drive yahut wormhole teknolojisi) ve bu araclar yoluyla galaksiyi kesfe cikalim.

    en goz alici hedeflerden biri olan orion bulutsusu'na ulasmak, ışıktan 10 kat hızlı hareket ettiğinizde 150 yil surecek. dünyaya haber verme sureciyle birlikte düşünülmesi gerektiği için 300 yil. yani oraya gidecek koloni, en az 450 yil (150 yılda ulaştı, 150 yılda haber verdi, 150 yılda yardım geldi) hayatta kalabilmeyi garantileyecek altyapiya sahip olabilmeli. dahasi var ki, orion oldukca genis bir bulutsu ve onbinlerce yıldız iceriyor. bu yıldızların ve çevrelerindeki gezegen sistemlerinin keşfi ise, oraya gonderilecek koloninin altindan kalkabilecegi bir sey degil. tabi ki binlerce insan ve yuzlerce gemi gönderdiyseniz, birkaç binyıl içinde orayı tamamen kolonileştirmeleri mümkün...

    orion yakin bir hedefti. biraz daha uzaga, daha goz alici bir hedefe, m22 yildiz kumesine yonlenelim. buraya ulasim, ışık hızından 10 kat hızlı giden giden gemimizle 1000 yil suruyor. bu yildiz kumesi 7000 civarinda yildiz iceriyor. gezegen sistemlerini de isin icine katarsaniz, oraya ulasacak insanlarin ziyaret edip incelemesi ve yasama uygun olanlari kesfetmesi gereken 50 binden fazla gezegen var demektir.

    gidip görülebilecek daha yakin yerler var, ornegin m45 de denilen ülker takim yildizina sadece 2.5 yilda ulasabiliriz. burada ise gorece daha az yildiz bulunuyor, 100 civarinda. sanirim burayi kolonilestirmek daha kisa surebilir eger yeterli insan kaynagina sahipseniz.

    samanyolu'nun capi 80.000 isik yili kadar. bu, çok buyuk bir rakam. eger gunes cevresinde 10.000 isik yili capinda bir alan dusunurseniz, bu alandaki yıldız sayisi 15-25 milyar kadar olacaktir. bunca yıldızı ve bunlarin cevresindeki yüzlerce milyar gezegen sistemlerini kesfetmek, buralara kesif veya gozlem gezileri duzenlemek ise insanligin yüz milyonlarca yilini alacaktir. ki bu 10.000 isik yili capindaki alan, samanyolu galaksisinin kücük bir bolumunu olusturuyor. bu alani degil kolonilestirmek, sadece temel duzeyde bilgilerini iceren bir katalog olusturmak (şurası yaşam için uygun, burası değil, burada ise mümkün gibi) binlerce yil alacak bir surec.

    görülecegi uzere, sadece yakin cevremizi kesfetmeye calismak bile bize milyonlarca yil kaybettiriyor. kaldi ki, galaksiyi kolonize etmeye kalkismak, milyarlarca yilimizi aliyor.

    haa bi de galaksideki diger zeki canlilar nerede? neden bizi bulmadilar? yukaridaki aciklama yeterli olsa da, onlarca milyar yildizin cevresinde donen yuzlerce milyar gezegenden biri oldugumuzu bilmek yeterli sanirim. bu kadar soluk bir yildizin cevresindeki bir gezegeni kesfetmek, dahasinda, burada yasam oldugunu dusunmek, daha da ötesinde buradaki yasamin zeki varliklar icerdigini anlamak o kadar kolay bir sey degil. bizden cok daha ileri bir zeka formu icin bile bu cok zor.

    bakın bir örnek göstereyim. aşağıdaki linke tıklarsanız, samanyolu düzleminin çok küçük bir bölümünün fotografını göreceksiniz. sanki kumlu bir yüzeyin fotoğrafına baktığınızı sanacaksınız ama, o kum taneleri gibi görülen yüzeyin tamamı yıldızlardan oluşuyor. o üst üste binip birbirine karışmış olan; beyaz, sarı, turuncu, kırmızı, kahverengi noktaların her biri birer yıldız:
    http://www.robgendlerastropics.com/m11jmm.html
    işte çok "yıldız sistemi var, hem de çok fazla" derken bunu kastediyoruz.

    dunyanin zeki yasam formlarinca bulunmasi bu kadar zor iken, bazi bilim adamlari, dunya disi zeki canlilarla iletisime gecmek icin gonderdigimiz sinyallerin aslinda büyük bir tehlike olabilecegini de soyluyorlar. aslinda haksiz sayilmazlar, cunku dunya gibi karbon temelli yasam icin son derece uygun bir gezegen galakside cok fazla sayida bulunmuyor. yabanci varliklarin bariscil olabilecegini dusunmek biraz fazla iyimser bir yaklasim olur. cunku dunya, her yabanci irkin agzini sulandiracak kadar bulunmaz bir nimet. eski dunyanin, amerika kesfedildiginde bolgeyi kolonilestirmek icin ellerindeki ilkel silahlarla yerlilere karsi nasil bir katliama giristigini hatirlamak yeterli olur sanirim.

    bizden teknolojik olarak daha gelismis, yildizlar arasi yolculuk yapabilen varliklar, eger dünyayi kolonize etmek isterlerse, bizleri cekirdek citler gibi yok edebilirler. gelismis silah gucune sahip birkac gemi, sadece yorungesel bir bombardimanla insanligin buyuk bölümünü daha onlari gorme firsatimiz bile olmadan yok edebilir.

    bu arada gunes icin "soluk bir yildiz" dedim. bunu soyle aciklayabilirim; kafanizi yildizlarin muhtesem sekilde goruldugu bir yerde gokyuzune cevirdiginizi farzedin... gordugunuz tum yildizlar gunes'ten daha buyukler ve aralarinda gunes buyuklugunde (cok keskin gozler birkac tane gorebilir) veya daha kucuk bir yildiz yok. bunu biliyor muydunuz?

    2011 editi:
    "dunya gibi karbon temelli yasam icin son derece uygun bir gezegen galakside cok fazla sayida bulunmuyor" demiştim. fakat artık bunun böyle olmadığını biliyoruz. hemen her yıldızın çevresinde bir gezegen sistemi var ve bu sistemler içerisinde dünya benzeri şartlar sahip, güvenli yaşam kuşağında yer alan gezegen sayısının milyarlarca olduğu tahmin ediliyor. anlaşılacağı üzere, dünya öyle bulunmaz nimet falan değilmiş, benzerlerinden milyarlarca var.

  • business insider'ın yazısına göre, kenya'da tek başına 200 milyarlık çöl çekirgesi sürüsü var ve en zararlı çekirge türü olarak görülüyor. hızlı büyüyor, çabuk ürüyor ve kendi ağırlıkları kadar yiyorlar. kenya'daki 200 milyarlık çekirge popülasyonunun tükettiği gıda 84 milyon kişinin 1 günde tükettiği gıdaya karşılık geliyor. mevcut istila yemen'de başlamış. 2018-19 yoğun yağışları ideal ortama sebep olmuş. somali ve etiyopya'da 25 yıldır görülen en büyük istila, kenya'da ise 70 yıldır.

    ekleme: ilgili arkadaşların türkiye'ye gelmesi beklenmiyor.

    - korkanlara güzel haber: belalı görünen tiplerine rağmen insan ya da hayvanlara saldırmıyorlar ve bugüne kadar hastalık taşıdıkları/yaydıkları görülmemiş.

    - çekirge istilasıyla baş etme çabası oldukça pahalı. 2003-2005 arası afrika'da çekirge istilasıyla mücadele etmek için 450 milyon dolar harcanmış ve sonucunda 2,5 milyar değerinde mahsul hasar görmüş.

    - birbirlerinden ayrılmıyorlar ve o kadar yoğunlar ki yukarıdan bakıldığında altlarındaki arazi görülmüyor. birleşmiş milletler uluslararası yardım çağrısında bulunmuş, endişeleri sayının temmuza kadar 5 kat artması ve 30 farklı ülkeye ulaşmaları. doğu afrika şu an hasarın büyüğünü görüyor ancak asya ve orta doğu boyunca dünyanın 5'te 1'lik alanını kaplayan bir tehdit güçleri var.

    - bu istilaların ne zaman olacağı önceden kestirilemiyor. mevsim ve yağış koşullarına göre bir anda bastırabiliyor. 1900'ler boyunca 6 istila kaydedilmiş ve bir tanesi tam 13 yıl sürmüş. nem, yeşillik, toprak durumu gibi şartlar yerinde olduğunda, bir dişi çekirge üreme döneminde tek seferde 158 yumurtaya kadar çıkabiliyor ve yaşam boyu bunu en az 3 kez yapabiliyor.

    - sürü haritaları ikiye ayrılıyor: yetişkinler ve ergenler (hopper diye tanımlıyorlar). çünkü yetişkinlik dönemine erişmeden önce, bunların enikleri tam ergen gibi davranıyor ve iştahı çılgın atıyor. bu ergenlik dönemi 3 hafta ile 9 ay arasında sürebiliyor ve tarım arazilerine en büyük hasar verdikleri dönem işte bu büyüme dönemi. gözleri dönmüşcesine yiyorlar. bu yüzden iki sınıflandırma var. asıl hasarı şu an verenler ve üreyecek olacak yetişkinler.

    - bir çekirge, rüzgar sayesinde günde 146 km yol gidebiliyor. çok uzun süre havada kalabiliyor rüzgarı kullanarak. bu sayede kızıldeniz'i geçip duruyorlar. avuç içi kadar çekirgeden 400 milyar tanesinin 300 km genişlikteki kızıldeniz'in üzerinde kolaylıkla süzülüp pikniğe gittiğini düşünmek hiç hoş değil.

    - 1954 yılında, kuzeybatı afrika'dan yola çıkığ ebesinin nikahındaki britanya'ya kadar yolculuk eden sürüler olmuş. yine 1988 yılında ise batı afrika'dan karayiplere kadar, 4,828 km yol katetmişler.

    - rezalete gel: bu çöl çekirgeleri, sayıları arttıkça tutumlarını da değiştiriyorlar ve bunu diğerlerine belli eden renk değişimi yaşıyorlar. kalabalıkla birlikte hareket etmeye başladıklarında, başta kahverengiyken, sürüye karşı daha arkadaşçıl olduklarını belli edecek şekilde sarı ve pembe tonlarına geçiş yapıyorlar. kalabalık sürü üyelerinde bu geçiş sonrası yamyamlık başlıyor ve kahverengi olarak devam eden çekirgeleri yiyorlar. evet birbirlerini yiyorlar. ve sürüye yüz vermeyenlerin renkleri de onları zaten kolay hedef haline getirdiğinden tercihleri bu asiler oluyor. iki farklı renk: https://i.insider.com/…th=700&format=jpeg&auto=webp

    - normalde 3-5 ay arası yaşıyorlar ancak kısa görünen ömre rağmen kolay üreme ve mevsim şartları uygun olduğunda sürünün devamlılığını 10 yıldan uzun hale getirebiliyor.

    - yine mevcut istila sadece yükseliş kısmı ve kontrol edilmezse yıl sonuna dek devam edebilir.

    kaynak: https://www.businessinsider.com/…tos-history-2020-2

    edit: bu entry ekşi şeyler'de yer alıyor ancak nedense refere edilmiyor burada. bilemedim nalan... https://seyler.eksisozluk.com/…istilasi-olayi-nedir