hesabın var mı? giriş yap

  • 20 mart 2021'de, yine bir gece yarısı ülkenin merkez bankası başkanını görevden alarak sadece 3 ayda ülkenin para biriminin %20 değer kaybetmesine neden olarak 83 milyonu rahatsız eden bir zübüğün gece yarısı kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yoktur diyerek getirdiği yasaktır.

  • bugüne dek ilk defa ne olduğu konusunda kesin sonuç elde ettiğimiz; birbirlerinin yörüngesinde olan iki nötron yıldızının, elektromanyetik spektrumun her alanında gözlemlenebilmiş kütle çekimsel dalgasıdır. dalgaların dünyaya ulaştığı sırada kütle çekimsel dalgayı tespit edemeyen virgo kütleçekim teleskopunun kör noktalarına odaklanıp, tam adresleme yapılarak ngc 4993 galaksisindeki parlak ışıma, 130 milyon yıl önce gerçekleşmiş çarpışmanın tespit edildiği alan olarak kayıtlara geçti. 100 saniyeden fazla süren ilk kütle çekimsel dalga olması ve bunu takiben yoğun gamma ışıması gözlemlenmesi sayesinde (ki uzun zamandır çarpışan nötron yıldızlarının imzası olduğundan şüpheleniliyordu) sadece bu iddiayı gerçeklemesi açısından bile astronomi dünyasında, kendi yaşam süremizde karşılaşabileceğimiz eşsiz büyüklükte bir kozmik olaydır.

    nedir bu nötron yıldızları? nötron yıldızları patlayarak dış katmanlarını kaybetmiş yıldızların supernovaya dönüşmüş iç çekirdekleridir. arda kalan çekirdek, yerçekimi tarafından kendi içine doğru sıkıştırılarak, şayet kütle yeterli ise yoğunluk belli bir noktaya ulaştığında karadeliğe dönüşür, eğer kütle yeterli değilse de elektronlar, protonlarla birleşerek nötron ve nötrino ları oluşturur. nötronlar pauli dışarlama ilkesi sebebiyle kendi aralarında birleşemez, bu yüzden de neutron yıldızı santimetreküpte 1 milyar tonluk inanılmaz bir yoğunluk oluşturarak bir arada kalır. birbirlerinin yörüngesinde olan iki nötron yıldızı, enerjilerinin bir bölümünü kütle çekimsel dalga olarak yayar. birbirlerine ne kadar yaklaşırlarsa bu dalga o kadar güçlenir ve yaşadığımız olayda olduğu gibi, kütleçekimi 100 milyonlarca ışık yılı öteden tespit edebilme şansına sahip oluruz.

    bize ne sağladı? çarpışma sonrası yayılan ışığın spektrumu, patlamada oluşan elementleri gözlemlememizi sağlar. altın ve platin gibi ağır elementlerin bu gibi patlamalar sonucu oluştuğunu da bu sayede öğrendik ve bu gözlemler sayesinde ağır elementlerin evrende dağılımı konusunda zamanla daha fazla bilgi elde edebiliriz. bunun haricinde: nötron yıldızları ve karadeliklerden aldığımız bu önemli yer tespit verisi sayesinde galaksinin herhangi bir yerinde gerçekleşen büyük olayları konumlama ve anlamlandırma kabiliyetimiz de arttı.

  • ekşiye dahi müdahale edebileceğini sanan bir ego delisinin çok da şey olmadığı laftır.
    gerçekler acıdır acun efendi! öyle dilediğince yaşayacan, biz de eleştirmeyecez öyle mi? çok beklersin!
    twittera ekşi sözlüğe kalsa burada olamazdık demiş. sen zaten orda olmamalısın ama bunu ekşi sözlük ya da twitter istiyor diye değil, normali bu olduğu için. sen şartlara (!) uydun ve yandaş rolünü çok güzel oynadın. seni eleştirdiğimiz noktaları bi düşün istersen.
    kızından küçük kızdan başkasıyla evliyken çocuk yaptın. ses etmeyelim mi ?
    işine gelmeyene hakaret ettin, gelene eyvallah ettin, yazmayalım mı?
    sesini çıkarman gereken yerde sustun, gereksiz yerlerde sesini çıkardın, görmeyelim mi?
    hiç kusura bakma. senin sözün ancak yarışmacına ve işini kaybetmekten korkan çalışanına geçer. zerre kadar laf etme durumun yok sözlüğe.

  • epr paradoksu, 1935 senesinde einstein, podolsky ve rosen tarafindan yazilmis "fiziksel gercekligin kuantum mekaniksel aciklamasi tam olarak yapilmis sayilir mi?" makalesiyle gündeme gelmis ve kuantum bilimciler arasinda fikir ayriliklarina neden olmustur. günümüzde bilim dünyasi artik paradoksun kendisiyle degil ama paradoksun varsaydigi birbirleriyle derin baglar icindeki iki "ilintili" parcacigin birbirlerinden ayrildiktan sonraki davranislari üzerine kafa yormaktadir. oyle ki uzay yolu dizisiyle tanistigimiz isinlama kavrami yalniz ve yalniz epr'nin bahsettigi bu birbirileriyle ilintili parcaciklar yardimiyla mümkündür. teorik olarak isbatlanmis bu gercegin pesinden gelen deneyler bu ilintili parcacik ciftinin nasil olusturulmasi gerektigini arastirir (basarilan kismiyla foton - yani isigin kuantum parcacigi- isinlanmasi yapilmis simdi sira elektrona gelmistir!).
    konuya tekrar dönecek olursak, epr paradoksu birbirleriyle derin baglar icinde olan iki parcacigin birbirinden ayrilip, sözgelimi birincinin saga ve digerinin sola gitmesi durumunda bu parcaciklar arasindaki korelasyona bakarak heisenberg belirsizlik ilkesini cürütür. einstein ve arkadaslarina göre ilk parcacigin konumunu ögrenmek icin yapilmasi gereken ikinci parcacigin konumunu ölcmektir, cünkü bu iki parcacik arasindaki ilinti birincinin konumunu ve kesin ve net bir sekilde bize verecektir. ayni sekilde ilk parcacigin momentumu icin ikincinin momentumunun ölcülmesi gerek ve yeter kosuldur. neticede ilk (yani sag tarafa giden) parcacigin hem konumu hem de momentumunu o parcacik uzerinde hicbir gözlem yapmadan (sadece ikinci parcacik uzerinde gözlemler yapilarak) kesin bir sekilde ögrenebiliriz!!
    bu, bir parcacigin konum ve momentumunun ayni anda kesin olarak bilinemeyecegini söyleyen heisenberg belirsizlik ilkesi ile celiskili bir durum yaratir. einstein ve arkadaslari bu celiskinin kuantum mekaniginin hala eksik bir teori oldugunu gösterdigini söyleyerek bitirirler makalelerini.

  • iki hafta once turkiyede piyasa surulen sigara. bakkaldan boyle istenmez tabii, soyle istenir:

    abi bi kisa marlboro versene.
    hayir oburunden.

  • bakanımız canımız bıtanemız mehmet şimşek'in son vecizesi...

    pekiii,

    ötvde kacıncıyız?
    asgari ücrette?
    emekli maaşlarında?
    öğretmen maaşlarında?
    doktor maaşlarında?
    avukat maaşlarında?
    benzin fiyatlarında?
    okullardaki öğrenci sayısı oranında?
    öğretmen başına dusen ogrencı sayısında?
    hasta başına dusen doktor sayısında?
    dava sürelerinde?

  • haberi okumadan önce anneye saçını taraması için tarak hediye etmek istemiştim ama annenin açıklamalarını okuyunca;

    "ne derdin var rezil, terbiyesiz. ne derdin var hayvan. en iyi okullarda okuyorsun. en iyi şeyleri yiyor içiyorsun hayvan. 40 yıllık devlet memuruyum rezil ettin bizi. "

    fikrim değişti.

    kadın muslukları açıp bütün imkanları sağlamış. kız ilgi beklemiş anne de, kızına en iyi şeyleri sunmakla ergen kızının mutlu olacağını düşünmüş.

    anneye 8 de 4, kıza da atlarken, denize atlar gibi burnunu eliyle tıkadigi için 8 de 1 kusur veriyorum.

    8 de 3 kusur ise buraya yazdığım için bana.

  • cumhurbaşkanı erdoğan'ın çanakkale köprüsü açılışında halka sorduğu soru.

    link

    kalabalık "hayır" cevabı veriyor.

    kalabalığın yarısının cebinde 200 tl olmadığına yemin edebilirim ama kanıtlayamam.

  • ülkede ne kadar it kopuk, sapık, katil, hırsız, pedofili, tecavüzcü, sadist varsa ipini kopardığı gibi eller cepte islık çalarak ininden çıkmış cirit atıyor. yeni türkiye tam olarak böyle irin dolu bir cehennem çukuru. bunu inkar edenler ise çukurun merkezinde yakaladıklarını içeri çekmek için ağız suyu akıtan gören körler, ve duyan sağırlar.