hesabın var mı? giriş yap

  • pazar günü içimden, geldi, kahvaltıyla akşam yemeğini ben hazırladım. normal zamanlarda, mutfaktaki yardımım üst raflardan bir şeyler almakla sınırlı. aslında fena değilim yemek yapmakta ama işime gelmiyor hazır yapan varken.

    kız arkadaş - napıyorsun?
    ben - yemek hazırlıyorum.
    kız arkadaş - e kahvaltıyı da hazırladın.
    ben - olsun sen hep hazırlıyon.
    kız arkadaş - ben de içeri gidip, bağıra çağıra küfrederek fifa oynayayım bari.
    ben- ...

  • fiba'nin 2012'de kuala lumpur'da yaptigi toplantida aldigi kararlarin kitalar sampiyonalari icin olan kismi bu turnuvadan itibaren uygulanmaya baslayacak. 3-5 tirt karardan bahsetmiyorum adamlar sessiz sedasiz basketbolla ilgili epey ciddi kararlar aldilar. bu kararlarin eurobasketi ilgilendiren kisimlarini ve 2017'deki bu turnuvanin nasil olacagini suradaki ek makalenin de yardimiyla kisaca bir anlatalim.

    imdi evvela, 2017'den itibaren eurobasket artik 2 senede bir degil de 4 sene de bir duzenlenmeye baslayacak. yani bir sonraki eurobasket 2019'da degil 2021 yilinda olacak ve 2025 diye devam edecek.

    bunun sebebi; futbol dunya kupasiyla ayni senede cakisan dunya basketbol sampiyonasinin, her sene futboldaki turnuvanin golgesinde kalmasinin onune gecmek icin artik futbolla ayni sene degil de bir sonraki sene - 2018'deki dunya basketbol sampiyonasi 2019'da olacak - duzenlenip daha sonra 2023 seklinde devam edecek olmasi sonucu, bu senelerde herhangi bir kita basketbol turnuvasi duzenlemin zaten imkansiz olmasi.

    dahasi, basketbolda her sene bir buyuk turnuva olmasi ve oyuncularin artik yavas yavas bu turnuvalardan bazilarini sallamiyor olmasi da kita basketbol turnuvalarinin duzenlenme araliginin 2 seneden 4 seneye cikarilmasindaki baska bir etken. bununla beraber fiba birazdan bahsedecegimiz eleme gruplarini olusturarak daha uzun vadeli ve daha genis zamana yayilmis sadece yaz aylarinda degil normal sezonda da milli takim maclarinin olacagi bir basketbol seyrettirebilmek icin bu turnuvalarin duzenlenmesini 4 senede bir olarak belirledi.

    peki yeni format nasil olacak

    senelerdir sure gelen fiba formati geregi; basketbolda, futboldaki gibi tum avrupa takimlarinin katildigi avrupa sampiyonasi eleme gruplari duzenlenmez, daha dogrusu duzenlenir de turnuvaya katilan takimlarin %80'i bir onceki senedeki turnuvada elde ettikler derecelerle dogrudan bir sonraki senenin turnuvasina katilir, kontenjanda geri kalan %20'lik bos kisim icin ise dogrudan katilma hakkini elde edemeyen turkiye, italya gibi takimlar hollanda, arnavutluk gibi takimlarla gazozuna maclar yapip oyle turnuvaya gelirdi.

    fiba'nin yeni formati geregi artik hic bir takim dogrudan avrupa basketbol sampiyonasina katilamayacak. isterse son dunya kupasi sampiyonu olsun isterse son olimpiyat sampiyonu, ev sahibi haric herkes bu eleme maclarina katilacak. ayni futbolda oldugu gibi tum avrupa takimlarinin katilacagi eleme gruplari olup ic saha-deplasman usulune gore yapilacak olan maclar sonrasinda takimlar bu turnuvaya katilmaya hak kazanacak.

    peki bu durumda akla gelen ilk sorulardan biri, uzun bir periyotta oynanacak olan bu eleme maclarinda nba oyunculari ne olacak kismina gelirsek.

    eleme maclari 1,5 sene icindeki 6 periyotluk bir zaman da duzenlenecek. bu periyotlar kasim, subat, haziran, eylul, oteki kasim ve oteki subat. bu durumda ulke takimlari sadece haziran ve eylul doneminde nba oyuncularindan yararlanabilecek.(diger donemler icin nba'in bu oyunculara izin vereceginin tamamen hayal oldugu ortada)

    futbolda andorra'siyla fln toplam 53 takim var avrupa sampiyonasi elemelerine katilan. basketboldaki kayitli federasyon sayisi ise 49.

    futbolda eleme gruplarinda yapilan maclarda 53 takim arasindan avrupa sampiyonasina katilacak olan 16 takimi belirlemek keyifli oluyor da, basketbolda 49 takim arasindan 24'u belirleyecegim dedigin de o eleme turlarinin ne heyecani kalacak. yani elemelere katilan takimlarin yarisi avrupa sampiyonasina katilmaya hak kazanacak. simdi 2013'deki turnuvaya bakalim; israil, ingiltere, bosna, polonya, isvec gibi bu duzey bir turnuvayla uzaktan yakindan alakasi olmayan takimlar geliyor. eleme gruplarinda su takimlari kim zorlayacak, danimarka basketbolu mu yoksa portekiz basketbolu mu? bunlar daha beter haldeler zaten. futbolda belki 10'la sinirli olan dandirik takim kontenjani, basketbolda nereden baksan 30'u buluyor. hadi bu takimlarin kendi aralarindaki maclarini gectim, ust duzey avrupa takimlarina karsi ne yapacaklar. buradaki tek dengeleyici unsur, bu eleme maclarinin cogunda nba oyunculari olmayacagi icin, ust seviyedeki bu oyuncular yerine milli takimlar yerel liglerinde yer alan oyuncularindan takim kurmak zorunda kalacaklar. fiba'nin cizdigi pembe tabloda bu sekilde genc oyuncularin daha fazla sans bulup oynayacagi seklinde.

    elemelerden sonra, avrupa basketbol sampiyonasinin formati ayni kalacak yine 24 takimin katilip 4 grupta yer aldigi, bugunku formatin aynisiyla sampiyona duzenlenecek.

    bu arada 2012'de alinan kararlara ilgili olacak fiba'nin sitesinde yazanlar bunlar. adamlar dogru durust bir ayrinti fln bile vermemisler, tek sayfalik bir word dosyasini yeterli gormus pasalar. 2017'nin hangi ulkede olacaginin belli olmasiyla cikip adam akilli bir aciklama yaparlar herhalde.

    gelelim turnuvayi duzenlemesi muhtemel ulkelere

    turnuvayi duzenlemek icin potansiyel aday kentler arasinda 3'lu bir baltik dayanismasi (litvanya-letonya-estonya), diger bir 3'lu ama bu sefer balkanlardan (sirbistan-makedonya-bulgaristan), ingiltere, israil ve almanya'nin adi geciyor ama hatirlatalim su an icin 2017 icin yapilmis resmi bir basvuru yok.

    litvanya ve sirbistanin yakin zamanda zaten eurobasket duzenlemesi, ingilizlerin zerre basketi siklememesi ve orta dogu'nun her daim kaotik ortamindaki israil'i cikarirsak geriye almanya kaliyor.* en son 1993'te almanya'nin ev sahibi oldugu dusunulurse makul sayilir, hem de o zamn 38 yasinda olacak avrupa'nin harika cocugu nowitzki icin evinde oynayacagi efsane bir veda olur.

    biz ne mi yapariz?

    turgay'in gorev suresi 2016 eylulde doluyor, ama son 24 senenin istatistikleri kendisinin 2016-2020 arasinda tekrar federasyon baskani olacagi yonunde. mevcut federasyon-kenar yonetim-oyuncu-basin-taraftar kafasinin devam edecegini varsayarsak bu da demektir ki, 2017'de basari fln yok milli takim yine yalan.

  • ingilizcem pek fena değildir. yurtdışında kalmadan getirilebilecek en iyi seviyeye getirdim diyebilirim.

    bir japon firmasıyla yaptığım görüşmede bunu söylemeden direk ingilizce olarak bir iş gününüzü anlatabilir misiniz dedi kadın.

    nedendir bilmem hiç es vermeden,
    i usually get up early dedim. sonra bi gülme geldi bana ki anlatamam. sustum, sıktım kendimi ama dayanamıyorum artık, o gırtlaktan gelen garip sesleri yapmaya başladım sonra da koyverdim kahkayı ama gözümden yaş geliyor artık görmeniz lazım. kadın zaten kleopatra'nın mumyası gibi böyle siyah küt saçlı ve yaşlı öylece bana bakıyor ifadesini bozmadan.

    neyse yatıştım, kusura bakmayın devam edemeyeceğim dedim ve terkettim odayı.

  • "sağ çıksalar ne olacak" gibi korkunç bir cümlenin geçtiği, ne kadar lanet bir ülkede yaşadığımızın tekrar fark ettiren açıklamalar.

    "karaman’da su patlaması sonucu çöken ocakta mahsur kalan işçilerden mehmet bahar’ın eşi emiş bahar madenin kötü koşullarına ve yetkililerin umarsamazlığına isyan etti.

    isyanın gözyaşlarıyla anlatan emiş bahar, çalışma koşullarının kötülüğünü ve geçim sıkıntılarını belirterek "içeriden sağ çıksalar ne yapacağız? üç aydır bizi yedirdiler, bitirdiler. maaşlarını düzgün vermediler. elimizde yiyecek ekmek koymayıncaya kadar uğraştılar. şimdi de canlarını aldılar. sağ çıksalar ne olacak, çıkmasalar ne olacak? maaşlarını düzenli vermezlerdi. ekmeklerini ellerinden aldılar. servislerini ellerinden aldılar. güneyyurt'u yediler bitirdiler. güneyyurdu bitirdikleri gibi her tarafı bitirdiler"

    bizim halimiz ne olacak? bitirdiler bizi, bitirdiler. bugünü yarına atarlar, yarını öbür güne atarlar. üç aydır maaş yüzü görmeyiz. eller bayram yaptı, biz yapamadık, eller kurban kesti, biz kesemedik. bu darlığın bir bolluğu olurdu ama olmuyor işte, olmuyor. dün öğleden beri içeride sağ adam mı kalır? memuruz deyip gezerler. işçilerin sırtından memurlar... ama bunları süründürmeli. hepsini süründürmeli"

    video

  • ikinci deadpool & wolverine fragmanı yayınlandı. ilk fragman wolverine'i bize sadece sonunda göstermişti. bu fragman ise filmin isminin hakkını verecek cinste wolverine karakterinede odaklanıyor. aslında ilk teaser'ın deadpool, bu trailer'ın da wolverine odaklı olduğunu söylersek çok yanılmış olmayız. ikinci fragmanın daha doyurucu olacağını düşünerek ilk fragmana inceleme yazmamıştım. iki fragmanı birlikte düşünürsek elimizde böylece bolca malzeme birikti.

    fragmanın incelemesine geçmeden önce deadpool'un sinemadaki geçmişine, üçüncü filmin neden bu kadar geciktiğine ve mcu içinde olmasının deadpool'a neler katabileceğine bakmak istiyorum. 2009 tarihli x-men origins: wolverine filminde ryan reynold'ın canlandırdığı deadpool'u aslında biz ilk kez görüyoruz. lakin o filmdeki deadpool çizgi roman fanlarının tepkisini çok fazla çekecek şekilde kötü yorumlanmış bir karakterdi. kökeninin farklı işlenmesi, güçleri, tamamen bir kuklaya dönmesi ve elbette ki karakterin alamet-i farika'sı olan dördüncü duvarı kırmaması gibi etkenler izlemesi fanlar için çok zor olan bir karakter sundu bize. sıfat olarak adının yanında "geveze paralı asker" olan bir karakterin ağzının tamamen kapatılması ise sanki bilinçli olarak karaktere zarar veren bir havadaydı. bütün bunlar planlanan spin-0ff projesinin rafa kalkmasına sebep oldu.

    aradan yıllar geçti. bir test görüntüsü piyasaya verildi. işte o test görüntüsü hayranların yıllardır beklediği, x-men origins: wolverine filminde gördüklerinin tam tersi olan, çizgi roman havasını sonunda kadar taşıyan bir deadpool'a sahipti. 20th century fox en sonunda belki de o ana kadar x-men hakları ile alakalı en doğru kararı alarak test görüntüsünde gördüğümüz versiyon deadpool'un filmine onay verdi. 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere iki tane deadpool filmi vizyona girdi. bu filmler sırasıyla 58 ve 110 milyon dolar olmak üzere çağdaşları süper kahraman filmlerine göre daha mütevazi bütçelerine rağmen, 782 ve 785 milyon gibi devasa gişe başarısı elde ettiler. r rated olarak vizyona girip, daha yetişkin bir kitleyi hedef alan süper kahraman filmlerinin de başarılı olabileceğini kanıtladılar.

    üçüncü film ve x-force spin-off filmleri beklenirken disney'in fox'ı satın aldığı haberi geldi. bu x-men, fantastic four ve elbette deadpool'un mcu'ya katılabileceği anlamına geliyordu. evet deadpool filmleri başarılıydı ama x-men'i fox'un olabilecek en kötü şekilde kullandığını düşünen bir insan olarak bu haber beni mcu ve x-men adına daha çok memnun etti. zira deadpool karakterin doğal yapısı gereği hiçbir sorun yaşamadan ve reboot yemeden mcu'da olmaya devam edebilecekti. sadece geçiş sürecinden ötürü üçüncü bir deadpool filmini biraz daha fazla bekleyecektik. mcu'da olması ise deadpool'un diğer karakterler ile olan etkileşimini katbekat arttıran bir unsur olacaktı. bir türlü zaman çizelgesini oturtamamış bir fox-men evreni yerine mcu çok daha ilgi çekiciydi benim için.

    tahminler genel itibariyle tuttu. ryan reynolds, deadpool rolünde kaldı. karakter mcu'ya geçti. hayranların en hassas olduğu konu olan filmin yetişkinlik düzeyi ilk iki filmde olduğu gibi kaldı. her şey yolunda görünürken hayranların beklentisini daha da tavana çıkartacak haber geldi; hugh jackman, wolverine rolüyle geri döndü.

    bu fragmanda deadpool'un wolverine'i yanına almaya gitmesiyle açılıyor. gördüğümüz wolverine variant'ı fox-men filmlerinde gördüğümüz wolverine değil. böylece logan filminin harika sonu da yok sayılmamış oluyor. bu variant anladığım kadarıyla kendi evrenindeki hiçbir x-men'i kurtaramamış kendine olan güvenini kaybetmiş bir versiyon. fragmanda gördüğümüz anıt taşları o evrenin x-men mezarları olabilir. önceki fragmanda öğrendiğimiz bir şey vardı. multiverse yeni bir krize giriyordu. deadpool'da loki'de gördüğümüz tva tarafından işe alınıp bu krizi durdurmaya çalışıyordu. bu bağlamda film bir çok farklı evren gösterecek olsa da ana eksenini yine loki'de gördüğümüz void'a odaklayacak gibi.

    void'da gördüğümüz en önemli karakter ilk fragmanda sadece tease edilen burada ise tamamen tanıştığımız cassandra nova. çizgi romanlarda ilk kez mayıs 2001 tarihli new x-men sayı 114'te görünen nova çizgi romanlara çok büyük etki bırakmış bir karakter. kendisi x-men'in kurucusu charles xavier'in ikiz kardeşi ve maalesef ki x-men çizgi romanlarının en trajik olayı olan genosha katliamının sorumlusu. filmde the crown dizisinden tanıdığımız emma corrin tarafından canlandırılıyor.

    fragmanlarda önceki x-men filmlerinden gördüğümüz bir çok karakteri görmek mümkün. önceki fragmanda pyro'yu görmüştük. bu fragmanda net şekilde lady deathstrike, toad ve azazel'ı görüyoruz. giant-man'in kafasını kendisine karargah olarak kullanan cassandra nova belli ki önceki x-men filmlerinde görünen çok sayıdaki villain'ı kendi yanına çekmiş. bir nevi brotherhood of evil mutants kurmuş. void içerisindeki bu sahnelerin mad max havasında olacak olması da yine merakı arttıran unsurlar.

    wolverine'in en sonunda çizgi romanlardaki kostümünü giymesi elbette fanları çok mutlu eden bir etken. fox filmleri orijinal kostümlerin giyilmesi konusunda nedense çok katı davrandı. 2000'lerin başında böyle düşünmeleri belki bir yere kadar kabul edilebilirdi ama first class filminden sonra bile ısrarla orijinal kostümlerden uzak durmanın ne kadar gereksiz olduğunu biz aslında mcu filmlerinde gördük. bu fragman da bize x-men karakterlerinin de orijinal kostümlerinde ne kadar güzel durduklarını gösteriyor.

    fragman filmin bize sunacağı şeylerin neredeyse tamamını saklamış vaziyette. ufak tefek bir iki eski x-men villain'ı. cassandra nova ve mcu'dan halihazırda bildiğimiz tva, void ve alioth dışında bir şey göstermiyor. doctor strange in the multiverse of madness filmi gelirken aslında filmin hiçbir zaman olmadığı ve olmaya çalışmadığı bir beklenti oluşmuştu. o beklenti filmin var olan haline karşı bence biraz fazla tepkiye sebep olmuştu. ama cameo'lar ve multiverse çılgınlığı bekleyeceğimiz asıl film bence bu film. dedikodusu dönen ya da bir şekilde tease edilen ihtimalleri buradan saymak zor. sadece şunu söyleyebilirim ki fox'un çektiği bütün marvel filmlerindeki karakterler masada. buna daredevil ve fantastic four filmleri de dahil. hangilerinin olacağını henüz bilmiyoruz. ama herkes filmde bir şekilde yer alabilir.

    deadpool & wolverine filmi mcu adına da çok çok önemli bir noktada geliyor. mcu maalesef ki son zamanlarda eskisi gibi değildi. disney+'ın ortaya çıkışıyla ve bob chapek yönetiminin içerik sayısının artışını önceleyen felsefesiyle marvel studios ve kevin feige'ye hiç olmadığı kadar yük binmişti. bu da belli bir standart yakalamış mcu'da standartlarının çok altında işler çıkmasına sebep oldu. bob ıger yönetiminin geri gelmesi ile birlikte bu yoğunluk ciddi şekilde azaltıldı ve yeniden nitelik nicelikten büyüktür anlayışı geldi. bilindiği üzere marvel studios bu sene hiç alışık olmadığımız şekilde sadece bir film vizyona sokacak. diğer filmler 2025'e ertelenerek tekrar üzerlerinde çalışılacak. vizyona giren tek film ise elbette ki bugünkü konumuz olan deadpool & wolverine filmi. filmin üzerinde çok önemli bir sorumluluk var. sadece hikaye anlamında değil gerçek anlamda da çok yara alıp kan kaybeden marvel studios'a tekrar yükselişin yolunu açmak.

  • başka suser'lar da vermiş linki elden geldiğince türkçe olarak yazalım.

    2019 yılında 7.5 milyar kutu enerji içeceği satmışlardır. bu neredeyse her bir insan için 1 kutu anlamına gelmektedir. etkileyici satış sayısına rağmen sadece enerji içeceği üreten bir firmanın tüm bireysel profesyonel sporculara, futbol ve formula 1 takımlarına, manşet değeri taşıyan tüm olaylara sponsor olmayı nasıl başardığı merak konusudur.

    redbull gerçekte nasıl para kazanıyor?
    sorunun kısa cevabı "pazarlama makinesi" olmasıdır. youtube kanalı athletic interest hazırladığı video ile bu durumu açıklıyor.

    video

    firma hakkında öne çıkan birkaç istatistik:

    *1 kutu redbull'un üretim maliyeti - yaklaşık 0,09 abd dolarıdır.
    *batı ülkelerinde bir kutunun ortalama toptan satış fiyatı - 1,87 abd dolarıdır.
    *batı ülkelerinde tek bir kutunun önerilen perakende fiyatı - 3,59 abd dolarıdır.
    *2019'da satılan 7,5 milyar kutu ve şirketin 6 milyar abd doları gelir elde edilmesine yardımcı oldu ve bu gelirin üçte biri yeniden pazarlamaya yatırıldı
    *felix baumgartner’ın atlayışının gerçekleşmesi red bull’a 50 milyon abd dolarına mal olmuştur. atlayışın reklam değeri ise 6 miyar dolardır.
    küresel raporlamanın geri dönüş değeri mi? 6 milyar abd doları
    red bull new york futbol takımı 2006 yılında tahmini olarak 25 milyon dolara mal olmuştur. takımın bugünkü değeri ise forbes'a göre 290 milyon abd dolarıdır.

  • daha önce (teleferik yapılmadan öncesi) il özel idaresince işletilen ve 360 derece dönen panoramik salonu ile eşsiz bir manzarada uygun fiyatlı kahvaltı hizmeti sunan tünektepe tesisleri akp'li menderes türel'in ikinci defa büyükşehir belediye başkanı seçilmesinin ardından teleferik yapımı bahanesiyle kapatıldı.
    yeniden açıldığında ise müthiş bir işletme mantığı ile eski dağ yolu ulaşıma kapatılarak tünektepe'ye sadece teleferik ile ulaşım şart koşuldu. eskiden manzaralı yoldan ücretsiz çıkılan işletmeye artık sadece teleferiğe bilet alınıp binilerek çıkılıyordu. ve bu biletler de öyle uygun fiyatlı filan da değil haa.. artık ihale süreci nasıl oldu, kime kaç yolcu garantisi verildi bilemiyoruz. mevzu bahis ak belediyecilik ise gerisi teferruattır çünkü.

    umarız bu konuda yetkili kurum kim ise gereken cezayı keser ve hatta bu deli dumrul köprüsünü kökünden kapatır.

    edit: türel'in ne suçu var diye mesaj atanlar var. müteahhitler bile yaptığı binadan 10 yıl boyunca fenni açıdan sorumlu tutuluyorken başkanlığı döneminde ihalesi ve teslimi yapılan bir tesis nedeniyle büyükşehir belediye başkanı hesap vermelidir.
    ayrıca sonraki başkan muhittin böcek de gerekli denetim ve bakımları ihmal ettiyse mutlaka gereği yapılmalıdır.

    edit2: teleferik sistemleri hakkında teknik bilgi sahibi bir yazarın entrisi (bkz: #163393344)

    edit3: evet, tahmin ettiğimiz gibiymiş. (bkz: #163421341)
    bi kere de bizi şaşırtın bee

  • yapılacak ilk seçimde arap milliyetçilerini tokatlayacak adayı merak eden arap hareket partisi ahparti başkanının açıklaması.