hesabın var mı? giriş yap

  • internetin artik yayginlastigini bu alanda kabul edemeyen , o bilgileri sadece kendilerinin bilmesi gerektigini dusunen yuksek ego karsisina cikan hasta turudur. lan zaten teshis koyup ilac alacak olsa sende ne isi var, belki adam bakmis biraz onceden noluyor bana diye. belki su da olabilir mi diye soruyor doktora? sanki doktorlar her seferinde 100% dogru teshis koyuyor, ki hastanin kendini bilmesi bazi seylerden suphelenmesi doktorun da isini kolaylastirir.
    korkun lan , yakinda teshisi de ameliyati da robotlar , ozel mekanizmalar yapacak. ben de beni alman teknolojisine emanet edin diye espri yapacam. ben yetisemezsem oglum soylesin diye vasiyet edecegim.

  • bu google ve facebook başta olmak üzere akla gelen bütün teknoloji şirketlerinin verilerinin toplamından fazla. üstelik bu veriyi 700 bin yıldan uzun tutabiliyor (dvd’ler 100 yılı bile göremiyor mesela). saklama süresi en az 2 bin yıl olarak hesaplanmış. *

    şimdi bunu yaratan tanrı, aynı zamanda 'muhammed'in evine yemeğe çağrılmadan girmeyin' der mi?

    büdüt: ateist değilim, deistim, tanrı'yı din vs göndermeyecek bir mühendis olarak hayal ediyorum.

    debe: normalde debe editi girmem lakin bugün günlerden beşiktaş, başarılar beşiktaşım.

    edit3: teşekkürler beşiktaş'ım, çok güzel bir gün. .

  • yas 13-14 kozyatagindan maddi imkansizliklar neticesinde yakacik semtine tasinmisiz. ben 7 yil okudugum okulumu degistirmem zaten surda bir bucuk yil sonra bitiyor otobusle gider gelirim diyerek evdekileri ikna etmisim. o sene orta ikinci sinifa gidiyorum ve sabahciyim. hergun zifiri karanlikta uyanir hazirlanir bir gun oncesinden aldigim ogrenci biletimi sabah kullanir okula giderim oglen eve donerken de iki tane bilet alirim. tabi maddi imkansizliklar gun geliyor birakin benim cebimdeki bilet parasini eve ekmek almaya dahi anca yetiyor. bu durumda evden yol parasi isteyemiyorum ve o gun sadece dunden aldigim bir adet okula gidis biletim var. annem sorarsa komsulardan isterim anna merak etme derim diye dusunuyorum. okula gidiyorum kimseden para istemiyorum, cikinca komsulara da ugramiyorum ve basliyorum kozyatagindan yurumeye. o zaman ptt hastanesi simdilerde fsm hastanesini geciyor bostanci sapagina variyorum. seyyar biletciden borc istesem mi diyorum ama hemen yok olmaz oyle sey diyerek vazgeciyorum. altintepe ye yaklasiyorum ve bir motor kurye duruyor yanimda. hayrola nereye gidiyorsun diye soruyor eve cevabini veriyorum. nerede evin diyor, uzakta yakacik diye cevap vetiyorum. hic de korkmuyorum kim bilir o zamanlar simdilerde oldugu gibi kotulukler yaygin olmasa gerek hadi gulsuyu koprusune kadar birakayim diyor ve kabul ediyorum. kafamda kask yok simsiki sariliyorum kuryeye ve klasorumu de aramiza sabitliyorum dusmesin diye. bir an sag bacagimda bir sicaklik hissediyorum. inince bakarim diyor kendimi motorsikletin arabalarin arasindan gecisine kaptiriyorum. gulsuyu koprusunde iniyorum bacagim hala yaniyor bakiyorum ki pacam egzosa yapismis olmali bir yanik bacagim da kizarik. eve gidince krem biseyler surerim diyerek yurumeye devam ediyorum. esenkent, dikimevi, soganlik derken yakaciga vardigimda saat bese geliyordu. annem nerde oldugumu sordu. okuldan sonra ders calistik biraz da top oynadik dedim. ayagimi gosterdim anne suraya biseyler surelim topa vurunca ayagim yandi dedim.
    orta iki ve orta son sinifa kadar pacamdaki yanik izini gordukce aklima gelirdi o gun. meger o yanik pantolon pacasinda degil kalbimdeymis ki hala unutamadim.

  • baştan aşağı sepya ambiyansıyla soluk sarı-kahverengi tonlarıyla ve morgan freeman babanın harika tripleriyle dolu gerçek bir gerilim. "beyler yedi tane ölümcül günah vardır" derken o nasıl bir duruştur morgan baba ya!!!

  • 2019 yazındaki muhteşem free agent market ortamından sonra bu sezon zorlu bir senenin sinyallerini hissedebilecek olan şampiyon.

    a.d. opsiyonunu kullanıp serbest kalacak ve lakers ile imzalayacak. herkes bunu bekliyor. rich p.. , pardon, lebron james'in müşterisi olan davis'in başka yere gitme şansı yok. bu durumda lakers'ın ödeyeceği yıllık maaşın 35 milyon dolar civarında olacağı beklenen durum. ha bu arada lakers, elinde 2 tane s-tier franchise player olmasına rağmen ligde salary ortamlarında en çok para harcayan 16. takım. yani oldukça iyi bir idari yıl geçirdiler.

    ancak onlar için olay davis'in tutulması değil. lakers'ın durumu biraz farklı bir zorluk barındırıyor:

    1 - rondo ve kcp sorunu : rajon rondo ve kcp bu takımda lebron ve davis'den sonra hiyerarşide 3-4 sırasının sahipleri. green eşşeği ve kuzma tembeli sağolsun, son durumları gerçekten "epik". neyse, rondo ve kcp free agent market ortamını test edip başka kontrat bulurlarsa -ki kcp oldukça olası- lakers'ın uzun sezonu topu yere vurabilen ve dış şut da bulabilen bir 3. skorer arayarak sürdürmesi riskli. kcp'nin danny green gibi 15 milyon yıllık bir kontrat zorlaması olası. mevcut kadronun yetenek düzeyini ilerletmeleri gerekirken bu iki isim de elden giderse lakers normal sezon ve playoff'lar için risk barındırmaya başlar.

    2 - takas piyasası : onlar hep (daha doğrusu lebron) 3. all-star'ı istiyor ancak ellerindeki takas malzemeleri de green, kuzma ve caruso. üçünü toplasan demar derozan'ı bile alman zor :) bir şekilde kuzma'nın yanına bir kontrat dengeleyici (bu green olur sanki) ittirip bir isim almak mümkün olabilir ancak hem kuzma hem de green çok değer kaybettiler. ikisini verip 18-20 milyonluk bir kontrat almak ama bu paralara "iş yapan değerli bir parça" almak çok zor. klutch sports'un da huzursuzluk çıkarıp "lakers'a gitmek istiyorum" diyeceği müşterileri de bir yere kadar :p

    burada sıkça çıkan derrick rose haberleri var. derrick rose gelirse rondo'nun gidişini ve bazı anlarda kcp'nin faydalarını kısmen alabilirler ama özellikle kcp ikamesi bekliyorsa rose ile lakers ancak babayı alır!!! rose topu ona verdiğinizde etkili ve lebron'la topu ne kadar paylaşacakları bir muamma. rose lakers'a giderse 32 yaşında bir isim olarak bir sonraki kontratına da undervalued şekilde girmesi çok yüksek ihtimal. rose için kötü lakers için iyi takas olur ama lakers'ın ihtiyacı olan şey tek başına rose değil ve onun sunduklarının bir kısmına lakers'ın ihtiyacı olmayacağı için de rose'un küsüp işi savsaklaması, performansını düşürmesi de bir ihtimal. "20 dk oyna, 8-9 oyun kur ve ayrıca sana top gelirse oynarsın" planı rose için biraz verimsiz.

    3 - pota altı : evet davis bir titan, o efsane bir oyuncu ama 82 maç + playoff'lar için ya dwight howard'ı ya da başka bir oyuncuyu takıma almaları lazım. howard bu defa minimum kontrattan 2.5 milyon'a imza atar mı bu da bir bilinmez. yine de lakers için en az korkutucu olan şey pota altı sorunu. javale mcgee çok fena dağıttı yanlız. onun odaklanması lazım biraz daha...

    peki lakers free agent market ortamından adam alamaz mı ?

    tabii ki de alabilir ve alacak. ancak onların alabileceği potansiyel isimlere ilişkin sanki sorunlar var :

    - fred van vleet : kendisinin 9 haneli bir kontrat imzalamasını bekliyorum. bu da lakers'ı şu an için adaylar dışına çıkarıyor gibi.

    - bogdan bogdanovic : bu herifi alırlarsa ellerindeki takas imkanlarıyla da beraber 1 yüzük daha "sökerler" ama gelmesi çok zor çünkü piyasası cidden şu anda çok yüksek. 17-18 en az alır yıllık....

    - joe harris : bu adamı çok severim ve keşke kyrie leşliğinden kaçıp herhangi bir takıma gitse... o takım lakers olursa lakers green takası dahil pek çok şeyi yapma şansını yakalar. küçük ama etkisi büyük bir iş olurdu bu adamı almak ama nets tutar sanki bunu.

    - wesley matthews : büyük ihtimal minimum kontrat sınırlarındaki dandik kontrattan çıkıp markete girer bu durumda da lakers'ın kendisini 3&d olarak alması olası.

    - austin rivers : eğer o da düşük kontratından çıkarsa lakers kadrosunda rotasyonda iş yapabilir. houston'da harden'dan dolayı eline top gelmesini beklemeye alışık ancak topu yere de vurabilen bir isim.

    - demar derozan: kontratından çıkacak deniyor ancak 29.000.000 $ kontrattan çıkacak adama toplamda 50 milyonluk 3 yıllık kontrat falan veremezsiniz. derozan bana çok zor gözüküyor.

    - tim hardaway jr: kontrattan çıkarsa taliplisi çok olur ancak gelirse çok şık imza olur.

    - goran dragiç : bu adam nereye gitse orası için iyi haber. ancak 34 yaşında olsa da 19 milyonluk kontrattan çıkmış doğu şampiyonunun play-off skor liderini almak biraz zor olabilir. 3 yıl 40 milyon civarı bir kontrat yapıştırırsa dragiç isterse minnesota'ya gitsin -30 derecede oynasın. şöminede nakit yakar...

    - davis bertans : bu adamın lakers oyunu içinde verebilecekleri sınırlı ancak pelinka böyle herifleri sever.

    - danilo gallinari : bu adam da lakers'a ilaç ancak o da 20 milyonluk imzaları unutsun artık :) yine de 3 yıl 50 milyon seviyelerinde bir imza zorlayacağı için lakers'ın kendisini radara alması olası. dragiç'e göre daha garantili bir imza olur.

    - ibaka, hernangomez, bazemore gibi isimler imza atarsa fayda verir net ama bunları da tutacaklar sanki...

    jerami grant'i saymadım çünkü lakers'a gelmesi bence imkansız. bunlar dışında portis (new york kendisini sallarsa) muscala, ennis gibi isimleri 9. 10. 11. oyuncu olarak alabilirler ancak bu isimlerin katkıları minimum olur.

    uzun sözün kısası free agent market lakers için kısıtlı, o kısıtlı markette başka takımlar da belli oyuncuları isteyecekler ve lakers'ın takas imkanları da sınırlı. özellikle kcp giderse onun yerine işe yarar bir isim gerekiyor. kadroyu biraz daha geliştirmezlerse şampiyonluk ihtimalleri bu sene daha az olabilir.

    debe edit : ekşide nba konularında eşşeklik etmeye yemin etmiş tipler dışında burası bence çok kaliteli kimi yazarlar barındırıyor. hatta spor alanında da... ekşiden çıkma nba muhabbetleri dinlemek ya da izlemek isterseniz size buradan bir yol yollamak istedim bu defa : yeraltı her zaman özeldir...

  • para cokomel egrisi dip yapmisken, cok temiz, hatasiz, tercihen kutulu ve aksesuarli olan bir tanesi bulundugu an kacirilmadan satin alinip, oldugu gibi bir kenara koyulup, bir sureligine unutulmasi gereken apple marka dizustu bilgisayardir.

    zira ben, ibook'un ileride koleksiyon degeri (bkz: collector's item) olacagina inanan tayfadanim.bu entry'i yazdigim yil itibari ile kendisini copte gormek, satilik ilanlarinda gormekten daha kolay.

    gunumuzde artik power pc islemcili bir bilgisayari, donanimi ne kadar ust duzey olursa olsun, uygulama destegini (ozellikle browser) kaybettikleri icin, kullanmak pek mumkun gorunmuyor.ancak cok basite indirgenmis (belki smpt) islemler icin uygun olsa da, uretiminden yaklasik 12 yil sonra obselete olarak tabir edemeyiz.

    ben bu bazi apple urunlerinin zamaninin cok otesinde tasarimlar oldugunu ve bir cok yonden koleksiyon degerlerinin oldugunu sik sik belirtiyorum, ibook da onlardan biri bence.

  • titanic enkazına turist taşıyan "titan" adlı bir denizaltı'nın kaybolduğu bildiriliyor.

    1.500'den fazla insanın ölümüne neden olan titanic, 15 nisan 1912'de battı. enkazı 1985 yılında keşfedildi.

    turistleri taşıyan şirketin (oceangate expeditions), gezi için konuklardan talep ettiği ücret: 250.000 dolar. gezi, kanada'dan, enkaza 400 deniz mili uzaklıktan başlıyor, ve sekiz gün sürüyormuş.

    kaybolan denizaltıda bir pilot (kaptan), bir "içerik uzmanı" ve üç ücretli yolcu olduğu söyleniyor. titan'ın bir dalış için 96 saatlik hava stoğu varmış. arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
    kaynak: cnn, wikipedia.

    güncellemeler (saatler türkiye saati ile):
    1. 6/19 22:20: kayıp yolculardan biri "hamish harding" isimli milyader bir ingiliz işadamı. havacı, gezgin, ve uzay turisti olarakta tanımlanıyor. 4 haziran 2022'de blue origin adlı araçla uzaya da gitmiş.

    2. 6/20 09:50: taşıyıcı şirketin kurucu ve ceo'su "stockton rush" (pilot) ve kendisine "mr. titanic" diye hitap edilen "paul-henry nargeolet" isimli fransız asıllı kişi de titan'daymış. kaynak: sky news.

    3. 6/20 19:40: gezi kanada'dan gemi ile başlıyor: 4 gün varış, normal dalış ve çıkış (8 saat), ve 4 gün dönüş. titan 6.7 m uzunluğunda, ve 10.432 kg ağırlığındaymış. titanic civarında bir yere "takılmış" olduğu hipotezi üzerinde duruluyor.

    4. 6/20 21:26: bu saate kadar bulunamamış olması kötü haber. bulunmuş olsalar bile, o derinliğe kadar inebilecek başka bir aracın bölgeye intikali en az bir gün daha alacak. dip dondurucu soğuk, kapkaranlık, ve oksijen azalıyor. titan'daki kişiler şunlar: 1. hamish harding, ingiliz işadamı, 2. shahzada dawood (pakistan asıllı yönetici), 3. oğlu suleman (19 yaşında), 4. paul-henri nargeolet (titanic'e 35'ten fazla dalış yapmış), ve 5. stockton rush (oceangate ceo, 1984 princeton mezunu). kaynak bbc.

    5. 6/21 02:58: aramalar devam ediyor. bulunsa bile çıkarılabileceği zaman aralığı daralıyor. bazıları ip, kablo, vesaire yazmışlar, ama dipteki basıncın eşiti şu: yüz katlı saf kurşundan yapılmış bir apartman ağırlığının titan'ın üzerinde olduğunu düşünün. eğer önümüzdeki 30-35 saat içerisinde, su üstüne çıkamaz ve hemen bulunamazlarsa, kurtulma ihtimalleri yok gibi.

    6. 6/21 08:25: dün 30 dakikada bir "vurma" sesi duyulmuş. ne zaman ve ne kadar devam ettiği söylenmiyor. uzman yazar rochallor'ın kablo sistemleri konusundaki detaylı açıklamaları için: (bkz: #153754889)

    7. 6/21 23:15: kritik, son 14-15 saat. arama faliyetleri çok sayıda gemi ve araçla devam ediyor. uzaktan kumandalı insansız dalış araçları da kullanılıyormuş. duyulan seslerin ne anlama geldiği tam çözülememiş ama yeni bazı sesler de duyulmuş. iki eski oceangate çalışanı güvenlik problemini dile getirmişler, ve geçen yıllarda mahkemelik olmuşlar.

    8. 6/22 03:13: son bir umutla, vurma seslerinin geldiği yer, sonar ve diğer cihazlarla taranıyor. titanic'e iniş 3 saat kadar sürüyor. ana gemi ile bağlantı 1 saat 45 dakika sonra kesildi. iki ihtimal var: 1. ihtimal: titan'da daha önceki dalışlardan kalan bir hasar/çatlak sebebiyle titanic'e ulaşmadan içine doğru çökmüş olabilir (implosion). 2. ihtimal ise: daha önce de komünikasyon problemleri olduğu için, titan, titanic'e ulaştı ama bir yere takılı kaldı. her iki ihtimal de makul görünüyor. eğer araç hâlâ sağlamsa, 10-11 saatlik kadar oksijen kaldığı tahmin ediliyor.

    9. 6/22 10:45 kalan oksijenin tükenmesi için tahmini 4 saat kaldı. herhangi bir gelişme yok. kazazede hamish harding haraket etmeden önce hatıra olarak gezi posterini imzalıyor: görsel. diğerlerinden bir kaçının isimleri de okunabiliyor.

    10. 6/22 20:52 sahil güvenlik, titanic yakınlarında bir "enkaz" bulunduğunu açıkladı. durum değerlendirmesi yapıyorlarmış. enkazda titan'ın metal ayakları (landing frame) ve sivri uçlu arka dış kısmının bulunduğu bildiriliyor. içe doğru çökme/patlama (implosion) olduğu teorisi doğru görünüyor. resmi açıklamayı bir kaç saat içinde yapacaklar.

    11. 6/22 22:40 sahil güvenliğin resmi açıklamasına göre: titan'ın enkazı titanic'ten 500 metre kadar uzaklıkta bulundu. beş kişinin öldüğü kabul ediliyor. ölümleri,"implosion" sebebiyle ani olmuş olmalı. aileleri haberdar edilmiş. cesedlerinin bulunduğuna dair bir bilgi yok. kaza uluslararası sularda olduğu için, hangi ülkenin koordine etmesi gerektiğine karar verilmesi gerekiyor.

    12. 6/23 10:00 kanada'ya ait bir gemiden idare edilen uzaktan kumandalı araç (remotely operated vehicle (rov)) bulmuş kalıntıları. doğrudan kaza ile ilgili bir fotoğraf henüz paylaşılmadı. sadece titan'a binerken, su üzerindeyken çekilmiş bir videoları var. twitter'da veya burada dolaşan kaza fotoğraflarının doğru olma ihtimali yok.

    13. 6/27: aracın karbon-fiber komposit yapısı kazaya sebep olarak gösteriliyor. james cameron titan kazasını titanic kazasına benzetiyor: kaptanın ısrarı, güvenlik uyarılarının ihmal edilmesi, vesaire.. kaza kanada ve amerikan makamları tarafından soruşturuluyor. kaza sırasında, christine dawood ve kızı alina da destek gemisindelermiş. covid öncesinde eşi (shahzada dawood) ile geziye katılmayı düşünüyorlarmış. sonrasında oğlu, babalar günü olduğu için, babasıyla gitmek istemiş. pazar günü, geminin yola çıktığı yer: st. john's, kanada'da, dawood'ların cenaze namazlarında tüm beş kazazedelere dua edilmiş.

    14. 7/7: titan'ın büyük bir kısmı ve bazı ceset parçaları çıkarıldı. barack obama, --buradaki bazı yazarlar gibi-- akdeniz'de boğulan göçmenlerin medyada çok daha az yer almasını bir eşitsizlik olarak nitelendirdi. oceangate ticari faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

    debe editi: bu noktadan sonra çok önemli bir gelişme olmadığı sürece bu giri güncellenmeyecek.
    teşekkürler...

  • kendisiyle ilgili az bilinen bir gerçekten söz etmek istiyorum.

    7 nisan 2018 tarihinde cnn türk'te katıldığı bir program, onun havuz medyasında katıldığı son tartışma programı oldu. kendisi, o tartışma programında söyledikleri sebebiyle iktidar yanlıları tarafından kara listeye alındı. o program, cnn türk'ün (nam-ı diğer penguen medyasının) internet sitesinden kaldırıldı, sansürlendi ve yayınlanmadı.

    peki o programda serdar kuzuloğlu neler söylemişti?

    * türkiye'de eğitim kalitesinin artmasında en büyük engel imam hatiplerdir.

    * çiftlik bank'ın açılışında "esirgeyen ve bağışlayan allah'ın 99 adıyla sizi selamlıyorum, kudüs kırmızı çizgimiz, yerli ve milli hamlemiz" vs... diyerek insanları kandırdılar.

    * din, insanlara dokunulmazlık zırhı kazandırıyor. siz sahtekar da olsanız dini kullanarak ilerleyebiliyorsunuz.

    * bu ülkeye ben sömürge valisi olarak atansam, bugün ne yapılıyorsa ben de aynısını yapmaya çalışırım.

    * rakamlara bakalım, türkiye 38 oecd ülkesi arasında 35'inci sırada. bizden sonra afrika geliyor.

    * imam hatiplerin üniversite kazandırma oranı %18, yeterli eğitim veremiyoruz ve sürekli imam hatip açıyoruz. güzel sanatlar fakültesi açabiliyor musun hayır? her mahalleye bir tane açılması kanunu onaylandı.

    * sunucunun "türkiye'de bunun bir talebi var" argümanına "türkiye'de talebi olan her şeye bu anlamda karşılık veriyor muyuz?" sorusunu sordu.

    * "imam hatip'te yaratıcılık dersi verebilir misiniz?" sorusunu sordu

    * dinle aldatmak diye bir kavram var. dinden bahsettiğinizde anında taraf ya da karşıt olarak algılanıyorsunuz. eğitim böyle bir şey değil.

    peki hiç mi bu yayından kayıt yok? evet yarım yamalak da olsa bir kayıt var, buradan veya buradan bu anlara tanık olabilirsiniz.

  • en derin yeri 10 km olan okyanuslar olmayınca 12762 km çapa sahip dünyanın ödemiş patatesi gibi göründüğünü sanan insan beyanı. dünya neredeyse mükemmel bir küredir. hatta yüzeyindeki dağlar ve sair yükseltiler çapına göre o kadar önemsizdir ki oransal olarak bir bowling topundan daha pürüzsüzdür.

    debe edit : (bkz: utku'yu yaşatalım)

  • akıbetini behzat ç. dizisinde akbaba gazeteden okumuştur.

    - adam yaptığı evin temeline karısını gömmüş.
    + oha! neden la?
    - kadın evi üstüme yap demiş.

  • (bkz: 18 aralık 2012 odtü olayları)
    bingöl üniversitesi senatosu tarafından duyurulan basın bildirisinde geçen ifade.

    "(...) doğu ve güneydoğu üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerimize çok önemli ve anlamlı destekler sağlaması takdirle karşılanması gerekirken, sayın başbakanımıza bu nevi muamelenin reva görülmesini doğru bulmadığımızı türkiye kamu oyu ile paylaşmak istiyoruz."

    bu bildirinin imzacılarından üçünün soyadı da baydaş. üniversite senatosundan;

    prof. dr. gıyasettin baydaş (rektör)
    prof. dr. burhanettin baydaş (üye)
    yrd. doç. dr. abdulvahap baydaş v. (üye)

    bu adamlar ağızlarına bilim lafı alıyorlar.