• özellikle apartman dairesi gibi mahallerde komşuları rahatsız etmeden çalışabilmek için mutlaka yapılması gereken tadilatları içeren liste olarak nitelenebilir. bu konuyu ses ve titreşim engelleyici önlemler olarak iki farklı açıdan ele almak lazım.

    ses yalıtımı için yapılacak girişim, bütçeye bağlı olarak strafor ve izolasyon perdeleri gibi basit ve genel olarak fazla işlevsel olmayan malzemeleri uygulamaktan, bunların yanında cam yünü / taş yünü gibi malzemeler kullanarak hatta gerekli akustik ölçümleri yapıp doğru yerlere bas yutucular vs.. konumlandırılarak yüzen bir oda tasarlamaya kadar gidebilen ucu bucağı açık bir süreçtir. akustik davullar için yapılması elzem olan bu tadilatlar oldukça pahalıdır ve eğer doğru planlanmaz, uygun malzemeler doğru şekilde kullanılmazsa hiç bir işe de yaramayabilir.

    diğer taraftan sesin yanında komşu dairelere yayılan titreşimler de en az onun kadar rahatsız edicidir ve mutlaka önlenmeleri gerekir. bunun için ilk bakışta oldukça ilginç gelen ama dünya çapında bir çok yerde kullanılan ve başarılı olduğu ben dahil çoğu insan tarafından doğrulanan bir yöntem var. 2 büyük ahşap platformu, dayanıklı bir ağaçtan linkteki şekilde ve ölçülerde kestirip, aralarında tenis topları, alttakinin alt yüzeyinde 8-12 tane lastik takoz, üsttekinin üst yüzeyinde de bir jimnastik matı olacak şekilde ayarladıktan sonra üstünde oluşan tüm titreşimleri tenis topları ve lastik takozlar sayesinde emerek yayılmasını önleyen bir düzenek elde etmiş oluyorsunuz. tarafımdan bir buçuk senedir kullanılmakta olan bu yöntem, öncesinde aşağıdan türlü çeşitli malzemeyi tavana fırlatarak rahatsız olduğunu anlatmaya çalışan psikopat alt komşumun yukarı sağlık topu atmasını önlemiş, benim de gece istediğim saatlere kadar kimseyi rahatsız etmeden çalışabilmemi sağlamıştır. toplam maliyeti de 150-200 lirayı geçmez bunun. yapacağınız küçük bir araştırmayla yapılışı hakkında bilgi veren oldukça fazla sayıda yer bulabilirsiniz.

    apartmanda çalışacaksanız akustikten ziyade iyi bir elektronik davul öneririm. apartmanda yüzen oda yapıp akustik davulla kullanmak, çok büyük ihtimalle astarı yüzünden pahalıya gelecek bir girişimdir. haliyle bu tip bir düzenekle titreşimleri yok etmeniz, elektronik davulunuzla rahatça çalışabilmeniz için düşük maliyetli ve yeterli bir işlemdir.

    platform: http://i845.photobucket.com/…mensio_zps8887e0e9.jpg

    edit: john valdetine uyarısıyla link yenilendi.

    *
  • odanın her yüzüne (duvarlar, taban ve tavan) yalıtım malzemesi kaplanarak bir "yüzen oda" oluşturulması, ses yalıtımı açısından, başlangıç için en önemli unsurdur.

    bunun için öncelikle yumuşak (cam yünü ya da kalınca strafor) malzeme ile kaplama yapılır (taban çökmesin diye mümkünse daha sert olan strafor ile kaplanır), ardından taban tahta, duvarlar ise düşük maliyet için yumurta kutularından, yumurta kutusu şekilli süngerlere kadar pek çok çeşitli malzeme ile yapılabilir.

    öte yandan, eğer akustik herhangi bir ölçüm / düzenleme yapılmadan, küçük bir oda bodoslama bu şekilde kaplanırsa koca akustik davulun sesi boğulabilir ya da yoğunlaşarak baş ağrıtabilir. bunun için bir şekilde sesin düzenli dağılması ve kaybolması sağlanmalıdır.

    son olarak, böyle bir odada davul çalmak, güzel tonlanmış bir davul ile oldukça zevkli bir eylemdir.
  • işe duvarları fukaranın dostu yumurta kolisi (viyol) ile kaplayarak başlayabilirsiniz...
  • acil yardım talep ettiğim dert.

    bilenler ya da bilenleri tanıyanlara bir yeşil kadar uzağım.
  • başlığın ikinci entry’sinde bahsedildiği gibi bir yüzen oda yapmak.

    jetedit: yalıtmaktan kasıt sesin komşular, apartman sakinleri tarafından duyulmaması ise evet çözüm yüzen oda. ancak sesin odanın duvarlarından dengesiz geri yansımalarını duymak istemiyorsan, yani kuru bir kayıt almak istiyorsan da çare odanın muhtelif yerlerini taş yünü panelle kaplamak.
  • (bkz: practice pad)
  • öncelikle bas pedalının titreşimini kesmek gerekiyor. yaygın çözüm şöyle. mantığı anladıktan sonra sistemi kendinize göre uyarlayabilirsiniz. ben mdf plakalarda delik açmak ve 2 kat mdf kullanarak platformu ağırlaştırmak yerine, tenis toplarını ortadan keserek üstteki mdf plakaya vidaladım. (şu kardeşimiz benzer bir şey yapmış.) tenis toplarının altına bariyerli bondex(10+3+10 mm), mdf panelin üstüne de akustik halı serdim. titreşimi tamamen kesti.

    çıkan ses özellikle mesh head padlerde çok fazla değil. yine de duvarı ve varsa odadaki kirişleri davul hizasında akustik sünger kaplamak yeterli olacaktır.

    yani; önce titreşim, sonra ses yalıtımı. gerisi rakınrol...
hesabın var mı? giriş yap