• kendi halinde, küçük ama işlevi büyük havaalanıdır..

    hopa'ya gitmek için batum havalimanı inişli olmak üzere uçak bileti aldığınızda, yolculuk boyunca nasıl bir süreçten geçtiğiniz konusunda merak edilenler olabilir. ben çok merak ediyordum, el alışkanlığı ekşisözlük'e baktım, aşağı yukarı cevabımı buldum.. o yüzden artı olarak ben de bir amme hizmeti yapayım..

    istanbul'dan 1 saat 45 dakika süren ve son yarım saati karadeniz manzaralı uçuşunuz sona erdiğinde, uçaktan iner inmez sizleri direkt olarak havalimanı'nın terminal binasına yönlendiriyorlar.. burada, kapısının üzerinde "hopa yolcuları bekleme salonu" yazan bir odanın önüne geliyorsunuz ve kapının önünde bekleyen gürcü bir hatun, elinde yolcu isim listesine bakarak herhangi bir kaçak göçek var mı diye kontrol ediyor. liste tamamlandıktan sonra bildiğiniz havaş otobüsleri, odanın hemen çıkışında sizleri alıyor ve 15 dakikası gürcistan topraklarında 15 dakikası da türkiye topraklarında olmak üzere yaklaşık yarım saatlik bir yolculuktan sonra hopa limanı'na getiriyorlar sizi.. burada ülkeye giriş ve bagaj işlemlerinden sonra sizleri herkes dağılıyor..

    dönüşte ise aynı süreç sözkonusu.. hopa limanına geliyorsunuz, bagajlarınızı teslim ediyorsunuz. sonra yine havaş otobüsleri sizi alıyor, yarım saat sonra batum havalimanı'na getiriyor ve oradan direkt olarak uçağa geçiyorsunuz.. ha bu arada havalimanı'ndaki gürcü polisler ve güvenlik görevlileri devamlı bir panik halindeler ve bağıra bağıra konuşuyorlar talimatları verirken.. bu bağırışları sakın ha üzerinize alınmayın, adamların normal konuşmaları da böyle bağırmalı çağırmalı şeklinde..

    ufak tefek, burada belirtmediğim detaylar da var.. ola ki bir gün, benim gibi bu yolu kullanarak seyahat edecekseniz ve ekşisözlük'e danışırsanız, bir mesaj yeşili kadar uzaktayım..
  • doğu karadenizdeki illere gitmek için sıklıkla kullanılan trabzon-erzurum gibi iniş alanlarının pabucunu dama atmış olan yer. bilhassa artvin ahalisi için aranan kan gibi olmuştur. türk hava yolları günde tek sefer yapar. istanbul'dan gelirken dış hatlardan kimlik kartınız ile birlikte pasaport polisinden ufak bir kağıt alırsınız. batum'a indiğiniz zaman havaş sizi sarp'tan geçerek hopa'ya getirir. batum'dan sarp'a kadar gürcü polisler, ondan sonra da türk polisler biner araca. devamında hopa'daki merkezde türkiye'ye girişiniz yapılır. velhasıl kelam hava yolları temiz iş çıkartmışlardır.
  • geçtiğimiz kurban bayramı tatilinde hopa'dan hareketle burayı kullandım uzun bir aranın ardından.. daha önceden de belirttiğim gibi detayları tekrar yazacağım demiştim, buyrun efendim.. sorularınız olması durumunda da memnuniyetle cevap vermeye çalışırım..

    şimdi evvela şu konuyu tekrar belirtmekte fayda var.. eğer hopa'ya veya havalisine gitmek istiyorsanız, yani batum'la işiniz yoksa thy'nin sitesinden hopa veya artvin-hopa olarak seçim yapmanız lazım (havaalanı kodu; xhq).. kodu "bus" olan havaalanını seçerseniz uçak sizi batum'da bırakır, siz kendi imkanlarınızla türkiye'ye giriş yapmaya çalışırsınız, hem de daha çok para vermiş olursunuz uçağa.. keza istanbul'a dönüşlerde de aynı mevzu geçerli.. yine kendi imkanlarınızla sınırdan geçerek batum'a ulaşıp oradan işlemlerinizi yapıp uçağa binersiniz..

    o yüzden destinasyon hopa (xhq) olacak, aman dikkat..

    bu konuyu netleştirdikten sonra gelelim asıl güzergaha.. uçuş dış hatlar olacağı için kullanacağınız terminal de dış hatlar gidiş olacak.. ve yine yurt dışı uçuşu olduğu için, ve ayrıca tabi gürcistan'a gireceğiniz için pasaport kontrolüne girmeniz gerekiyor.. ne pasaportu amına koyim dediğinizi duyar gibiyim, sakin.. sizin uçuşunuz için pasaporta gerek yok, görevli pasaport polisine biniş kartınızı gösterip kimliğinizi sunmanız yeterli.. size ufak bir kağıt verecekler, üzerine çıkış damgası bastıkları, bu kağıda kaybetmeyin, sonra lazım olacak.. kağıdın üstüne o sırada adınızı soyadınızı ve tc kimlik numaranızı yazmanız yeterli görülüyor polis tarafından.. gidişin istanbul ayağında işimiz bitti artık..

    uçuş yaklaşık bir buçuk saat sürüyor.. indiğiniz havalimanı batum, uçaktan inince hopa varışlı yolcuları direkt olarak ayrı bir salona alıyorlar (aynı uçakta batum yolcuları da var, onlar ayrı.. peşlerine takılmayın onların, zaten yönlendirirler sizi görevliler).. ilgili salona herkes geldikten sonra yan taraftaki açık alanda bekleyen havaş otobüslerine, salondan çıkarken kimlik kontrolü yapılarak bindiriliyorsunuz.. bu arada bavullara el sürmek yok, onları görevliler havaş otobüsünün bagajına yerleştiriyorlar.. daha hala uçaktasınız sanki, inmediniz sayın, sadece vasıta değiştiriyorsunuz.. bu işlem de yaklaşık 20 dakika sürdükten sonra otobüsler hareket ediyor.. 20 dakika gürcistan toprağında seyahat ediyorsunuz (mesela çoruh nehri'nin üstünden geçeceksiniz denize döküldüğü yerden), sarp sınır kapısından otobüsün 1-2 dakikalık ufak bir işleminden sonra ama siz otobüsten inmeden hızlı bir geçiş.. türkiye topraklarında da 20 dakikalık bir seyahat ve son varış noktası hopa, yani hopa limanı..

    otobüsten inip ufak terminaldeki yolcu salonuna geçiyorsunuz, oradan pasaport polisi yine kontrol yapıyor, ve istanbul'dan size verdikleri küçük kağıdı sizden teslim alıp giriş mührünü vuruyor, ama size geri vermeyecek o kağıdı haberiniz olsun..

    burada araya giriyorum.. pasaportla da ilgili seyahat yapılabiliyor, ama teknik olarak nasıl avantajları var bilmiyorum, yani telefon işletme konuları vs. hakkında.. o konuda maalesef bir şey diyemiyorum..

    çıkış işlemi bittikten sonra terminalden çıkıyorsunuz ve bavullarınız da kenarda bekliyor oluyor.. evet süreç bitmiştir arkadaşlar, yani sürecin kendisi yazmaktan daha kolay öyle diyeyim size..

    gelelim istanbul'a dönüşe..

    yukarıda bahsettiğim olayların temel olarak tam tersi işliyor her şey, ben sadece farklı olanları anlatayım..

    - sınırı geçme bu sefer süre olarak daha uzun, gürcü bürokrasisi galiba, zira otobüslere birer tane görevli ve birer tane de silahlı polis koyuyorlar, sanırım kaçak işleri olmasın diye (otobüsten yine inme yok, uzun süre dediğim de 15 dakika)
    - batum havalimanında üst ve eşya araması biraz detaylı yapılıyor, bi de görevliler full gürcüce konuşuyor, ingilizce yok.. dil de hafiften kaba olunca bağırır gibi geliyor insana, şahsi algılamayın.. :) gerekirse ağam-paşam yapın, polemiğe girmeyin.. zaten derdinizi anlatamazsınız, bi de "anama mı sövüyorlar lan acaba" triplerine sokmayın herifleri..
    - dönüş bu sefer 1 saat 50 dakika sürüyor.. aynı güzergaha sahip olup dönüşü artı 20 dakika uçmanın sebebini hiiiç sorgulamadım, vardır bi hikmeti..

    efendim olay bu.. atladığım veya detayını yanlış hatırladığım konular olabilir, flashbackim sağlamdır ama, gerekirse o detaya dönebilirim bir sorunuz olursa..

    (bkz: eyyorlamam bu kadar)

    edit: maalesef free-shop'tan alışveriş yapamıyorsunuz.. her ne kadar uçuşunuz dış hatlar üzerinden olsa ve hatta duty-free bölgesine giriyor olsanız da ürünü alıp kasaya geçtiğinizde size hopa uçuşunun duty-free konusunda bir iç uçuş sayıldığı bilgisi veriliyor..
  • bugüne kadar gördüğüm en küçük uluslararası havalımanıdır.
    ama artvine gitmek için buraya yolunuz düştüğünde yurt dışı uçuyorum diye artistlik yapıp duty free kısmına girmeyin.
    gezebilirsiniz ama adınıza çöp bile alamazsınız.
    ama benim kadar zeki iseniz,
    aktarma bekleyen yabancı çiftten rica edip onların pasaportuna işleterek viski ve sigaraları zulalayıp, diğer hopa çıkış yolcuların kıskanç bakışları eşliğinde devam edebilirsiniz.
  • gidip gelenlerin, prosedürleri görenlerin üşenmeyip tecrübelerini sözlüğe aktarmasını dilediğim havalimanı.
    (bkz: havalimanı soruyorum hemen silicem)
  • gidip gelen var mı diye merak ettiğim havaalanı. bir soru. batum'a uçakla insek, oradan kars'a nasıl gidilir?
  • 26 mayis 2007 de acilisi yapilacak olan havalimanidir. istanbula ilk sefer en iyi ihtimalle 29 mayis 2007 de olur denmektedir. istanbul-batum seferlerinde turkiye yolculari sarp sinir kapisina kadar getirileceklermis( gerci havalimani hemen sinira on dakka mesafede ya) ozellikle artvin ahalisine ilac gibi gelecek bir olaydir. acilisini dort gozle bekliyorduk vatana millete hayirli olsun.
  • istanbul dan 1 saat 40 dakikada ulasilan cok kucuk bir havalimanidir. turkiye sinirinin 10 km civari yakinindadir. taksiyle 10-15 dolara sarp sinir kapisina ulasilabilmektedir. su an icin hemen minibus seferleri de vardir(fiyatlarini bilmiyorum 5 dolar civari olabilir). havalimanina indiginiz andan itibaren turkiye topraklarina gecmeniz maksimum birbucuk saat surer. trabzon havalimanina gore fazla bir avantaji oldugu soylenemez +2 saat haricinde.
  • artvin'e varmayı eziyetten çıkarmıştır. türkiye'ye geçmek için pasaport gerekmez. atatürk havalimanından her gün saat 1'de batum'a thy'nin direk uçuşu vardır. aynı şekilde yanılmıyorsam saat 12'de de batum'dan istanbul'a direk uçuş mevcuttur. uçuş yaklaşık 2 saat sürer. 40 dakika sonrada havaş ücretsiz şekilde sizi hopa'daki terminale bırakır. oradan eğer borçka yada artvin merkeze gitmek isterseniz 15 ytl karşılığında direk servis vardır. kısacası cepten toplam 210 lira çıkmış, saat 13'de istanbul'dan kalkıp 17:30'da artvin merkeze inilmiştir. bunun diğer alternatifleri 70 ytl karşılığı 18 saatlik otobüs yolculuğu yada en az 120 ytl'ye mal olan istanbul-trabzon uçak, trabzon-artvin otobüs güzergahıdır ki bu da en az 7 saat sürmektedir.
  • tav'nin yapıp işlettiği, günde gelen 2 ve giden 2 uçuşa göre gayet lüks güzel modern bir havaalanı. park yeri bol, duty free, cip salonu, hediyelik dükkanı, bir tanesi pasaport kontrolünden önce, bir tanesi sonra olmak üzere iki cafeye sahiptir. hepsi havaalanının geneli, pist ve terminal gibi mini boylarda. bir tane uçak bekleme salonu vardır (lounge). herhangi bir körük yoktur, uçağa yürüyerek gider ve iki ucundan da binebilirsiniz.

    batum'a gelirken biniş kartınızla birlikte verilen bagaj yapıştırmasını atmayın, çünkü bavulunuzu alırken sorabiliyorlar. aslında her havalimanında yapılması gereken bu uygulama neden sadece burada yapılıyor, bence bunun iki sebebi var. birincisi günde 2 uçağın inmesi, ikincisi <<<burada gürcü milletiyle ilgili birşeyler yazacaktım, ama ırkçılık kötü şey. genellemek, profiling kötü şey.>>>.

    batumdan giderken uçuş kartınızı hazırlamak için uçağın her koltuğunun bulunduğu yapıştırmalardan söküp karta takıyorlar. kartın gerisini de elle yazıyorlar. kuyruk olabiliyor, aman dikkat. zaten bu memlekette insanlar kuyruk muyruk <<<neyse, alıştınız artık>>>. bu kadar güzel havaalanında ilginç tabi bu ilkellik.

    türklere vize uygulanmaz, tak diye basarlar mührü geçersin. 8 tane mührü bir pasaport sayfasına sığdırırlar, amerikalılar gibi hoyrat kullanmazlar pasaportunu (amerikalılar o çıkış formunu her zımbaladıklarında o zımbayı nerelerine vurmak isterim bir bilseler...). hopa'ya giden minibüslere binmek için özel bir kapı vardır terminalde, pasaport kontrolünden geçmenize gerek yoktur. pasaport lazım bile olmayabilir, ama istanbul'dan pasaportsuz nasıl çıkarsınız bilmem. bu konuda biraz soruşturun, bana güvenmeyin.

    birde son gidişimde zorla taksi taksi diye peşimden gelen adama türkçe ingilizce gürcüce ve rusça hayır dememe rağmen sonuna kadar gıcık etti, ta ki sonunda geri dönüp "az kaldı boğmama seni" bakışımı takınana kadar (çok etkilidir). dilenciler de var bazen takılıyorlar peşine.

    özetle güzel havaalanıdır bu. işini görür, temizdir. saatler kazandırır. gaza geldiğim bir gün, nerdeyse uçağın piste dokunmasıyla ayağa kalkan ve itişen yolcuları anlatırım <<<anladınız>>>.
hesabın var mı? giriş yap