• madeline miller'ın yeni kitabı.

    --- tanıtım bülteninden ---

    npr, washington post, buzzfeed, people, time, amazon, entertainment weekly, bustle ve newsweek’e göre yılın en iyi kitabı goodreads okurlarına göre 2018’in en iyi fantastik kitabı “bu dikkat çekici hikâye sizi, kirke’nin yaptığı bir büyü gibi etkisi altına alacak.” - mary doria russell, serçe’nin yazarı “tek kelimeyle büyüleyici ve zarif anlatımıyla ben, kirke, kadın yaşamının sıradan ve de sıradışı bir hikâyesi.” - eimear mcbride, kız natamam bir şeydir ‘ in yazarı

    ozanlar benden, –erkek– kahramanın karşısında diz çöküp merhamet dilenen bir kadın olarak bahsetti hep; ilaç katarmışım tatlı şaraplarına, büyüleyip domuza çevirirmişim hızlı giden gemilerin tayfasını, babaevini unutturur, sılaya kavuşmalarına müsaade etmezmişim. ne demeli, kadınlara haddini bildirmek ozanların en sevdiği vakit geçirme biçimidir; yerlerde sürünüp ağlamazsak gerçek bir hikâye olmazmış gibi.

    ama yanılıyorlar, yanılıyorsunuz: cadılık illa nefret, kıskançlık ya da başka türlü bir kötülükten doğmaz; ben ilk büyümü aşkımdan yapmıştım.

    ben, helios’un kızı, aiaie cadısı kirke. hayatım boyunca trajedinin beni bulmasını bekledim. bulacağından hiç kuşkum yoktu çünkü başkalarının hak ettiğimi düşündüğünden daha fazla arzum, isyanım ve gücüm vardı, yıldırımları üstüne çekecek şeylerdi bunlar. ve bir gün, artık bu dünyaya dayanamayacağım, diye düşündüm.

    bunun üzerine denizin derinliklerindeki kadim bir tanrı seslendi: öyleyse çocuğum, başka bir dünya yap.

    ben, kirke’de madeline miller; odysseus, ikaros, minotauros, prometheus ve zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikâyesini farklı bir bakış açısından sunmakla kalmayıp olymposlu tanrıların dünyasını homeros’un destansılığında aktarmayı başarıyor.
    --- tanıtım bülteninden ---
  • uzun uzun betimlemeler ile dolu ancak su gibi akıp gidiyor, gözlerinizi kapattığınızda yazarın tasvir ettiği her şey canlanıyor.

    güzel bir kadın hikayesi cadı kirke'ninki, mitolojiden hoşlananların kaçırmaması gereken kitap.
  • goodreadste 2018’in en iyi fantastik romanı seçilen, ithaki tarafından dilimize kazandırılmış güzide roman.

    her anı dolu dolu geçen müthiş yoğun bir haftasonunda bile okumam iki gün sürmedi. kitap fazlasıyla akıcı ve hikayeyi, yunan mitolojisinin bize god of war dışında pek de gösterilmeyen bir penceresinden anlatıyor. mitolojilere biraz ilginiz varsa kesinlikle beğeneceğiniz, yoksa da muhtemelen ilgilenmenize neden olacak çok keyifli bir hikaye.

    öte yandan yine bu sene içinde çıkan neil gaiman imzalı iskandinav mitolojisi kitabından çok çok daha doyurucu ve başarılı.
  • bitirmek üzere olduğum madeline miller romanı. başladığım andan itibaren iyi bir roman olduğunu belli etmişti zaten ve öyle de devam ediyor. yunan mitolojisini tanrıça/büyücü kirke üzerinden hikayeleştirmiş ve bu da mitolojik kahramanların isimlerinin ve olayların daha çok akılda kalmasını sağlıyor. bu yönüyle de yunan mitolojisini öğrenmek isteyenler için ansiklopedik bilgi veren yayınlardan çok daha iyi. kitapta kayalıklara zincirlenmiş prometheus, daidalos ve oğlu ikaros, kendi oğullarını yiyen kronos, truva savaşı vb. gibi ortaçağ ve rönesans tablolarına konu olmuş hikayeler de yer alıyor. ayrıca pharmacy, katarsis gibi kelimelerin kökeninin nereden geldiğini de anlayabiliyorsunuz. kitabın arkasında ölümlüler, olymposlu tanrılar, titanlar, canavarlar başlıkları altında karakterlerle ilgili kısa bilgiler verilmiş, bu da çok faydalı daha sonrasında dönüp bakabilmek için. kesinlikle tavsiye ediyorum, sonuçta neredeyse dünyadaki bütün hikayelerin kaynağı yunan mitolojisi ve hala bu hikayelerin dramatik yapılarından örnek alınarak yenileri üretiliyor.

    bu arada kitapta malü isimli bir bitkiden bahsediliyor. orjinal dilinde ne diye geçiyor bilmiyorum ama ben malü olarak arattım, bulamadım. bilenler yeşillendirirse çok mutlu olurum.
  • yunan mitolojisine aşina ve sevenlerin beğeneceğini düşündüğüm kitap. hiç yunan mitolojisi okumamış birine etkisi ne olur objektif yaklaşamıyorum açıkçası.

    kurgu müthiş, bir de dişi kahramanı yine dişi bir bireyin yazmasından mıdır nedir acayip etkileyici geldi bana.

    “bana yara izlerini göstermiş, karşılığında da benim hiç yaram yokmuş gibi yapmama izin vermişti. gemisine bindi, bana bakmak için döndüğünde orada yoktum...”
  • madeline miller'ın ithaki yayınlarından çıkan 404 sayfalık romanı. yunan mitolojisinde bir iki olayda adı geçen kirke'nin hayatını anlatan sürükleyici bir kitap.

    "en muhtaç durumdakilerin en nefret ettiği şey minnettarlıktır, sırf kendilerini yeniden iyi hissetmek için ilk fırsatta saldırırlar."
  • uzun zamandır okuduğum en iyi fantastik kitap. lezzetli , akıcı , merak uyandırıcı . elinizden bırakmak istemiyorsunuz.

    hele ki yunan mitolojisi ne azıcık ilginiz varsa. ama hayır alışagelmiş mitoloji ana temalı kitapların aksine asla sıkıcı veya karmaşık değil.

    bu kitaba sadece bi kaç entry olması tuhaf sözlükte.

    alın. okuyun. okutun.
  • gerçekten güzel kitap. ilk sayfalardan itibaren yazarın boş bir insan olmadığını -ki günümüzde onlardan bolu yok- anlıyorsunuz. çeviride yalnız bir iki pürüz gözüme çarptı fakat göz ardı edilebilir şeylerdi, çevirinin üslubu da oldukça akıcıydı.
  • satır aralarında çok fazla mitolojik hikayeye gönderme yapan roman. yunan mitolojisi 101 tadında daha önce böyle bir kitap okumamıştım belki de o yüzden beğendim bilemiyorum.
    2700 yıllık odysseia destanı hakkında da azımsanmayacak derecede bilgi sahibi oldum sayesinde.
  • ithaki yayınları tarafından basılan, güzel roman. goodreads'te geçen sene(2018) en iyi fantastik kitap seçilmişti. mitolojiyle kendi kurgusunu harmanlamış yazar. percy jackson kitapları gibi epey mitolojik bilgi ediniyorsunuz ama bu çok daha iyi bir eser bence.

    kitabı okurken aklıma tarihi kurgu kitapları geldi. çok benziyor o tarza. hani osmanlı padişahlarının başından olaylar geçiyor falan. karakterler ve olaylar gerçekten yaşanmış ama detaylar yazara ait. heh bu da tam öyle.

    önce odysseia okuyup sonra keşke bunu okusanız ama bunu okuyun yine de yeter.
hesabın var mı? giriş yap