• "ataturk, the revered father of modern turkey, was the most intelligent benevolent dictator and a legendary military leader, who, despite enormous difficulties, accomplished unbelievable tasks in an incredibly short period of time (15 years)."
    https://www.quora.com/…ho-was-mustafa-kemal-ataturk
  • enverler kime göre neye göre bu tanıma girer anlamadım. diğerlerinin uyguladıkları politikaların (başarıları tartışmaya açık) altındaki motivasyon, bir şekilde liderlik ettikleri halkın iktisadi ve sosyal problemlerini çözüme ulaştırarak yaşam kalitelerini azamiye seviyeye çekmek idi. biri bunkerlarla otarşiyle, öteki osmanlıcılık ve turancılıkla mı bu problemleri çözüme ulaştırmayı planlıyordu? hadi bunu da geçtim bir sefer olsun gerçekten içinden çıktıkları toplumun yaşam kalitelerini azami seviyeye çekmek gibi bir kaygıları oldu mu?
  • tüm yetkileri kendi elinde toplayan kişiye diktatör denir ve tarihteki ilk diktatör konsulün tüm yetkilerini kendinde toplayan jul sezar olmuştur.
    adı üzerinde, fikirlerini dikta eden, uygulatan kişiye diktatör denir ve bu iyi yönde yahut kötü yönde de olabilir.
    iyi diktatör yoktur, diktatör sadece kötüdür, o yüzden aydınlanma yahut akılcılık ile yan yana gelmesi tenakuza işaret eder, "oksimorondur" demek, tarih bilmemek demektir.

    hayatı boyunca "diktatör" ünvanı alan jul sezar, kendinden sonra gelen tüm kralların, imparatorların ideali olmuştur.
    bizans imparatorları tıpkı sezar gibi hükümlerini, kararlarını dikta edebildiklerini göstermek için kendilerine "sezar,kayser" ünvanını layık görmüştür.
    tarih boyunca kutsal roma cermen imparatoru olanlar, kayser ünvanıyla anılmıştır, son cermen imparatoru ıı.franz austerlitz savaşı sonrası bu ünvanını napolyon bonapart'a kaybetmiştir.
    prusya kralı friedrich wilhelm fransayı yendikten sonra kayser ünvanını tekrar geri almıştır.
    oğlu kayser ikinci wilhelm ı.dünya şavaşı boyunca ve öncesi osmanlı'nın müttefiği olmuştur.

    rus çarları(tsar,tzar) direkt sezar ünvanına göndermedir.
    fatih sultan mehmet kendine kayser-i rum ünvanını vermiştir, rum,rom,roma yani roma'nın sezarı demektir.

    jul sezar'ın diktatörlüğü tarih boyunca hiç bir yerde kötü anlamlar ifade etmemiştir.
    diktatörlük aptalların elinde geri dönülemez bir zulüm ve zorbalıktır, akıllı adamaların elinde ise en ala yönetim şeklidir,
    ancak yetersiz, aptal bir lider, diktatörlük yönetimlerinde sistemi yok etmeye, elinde bulundurduğu güç ile muktedir olduğu için, en iyi yönetim şekli, ehven-i şer olarak demokrasi kabul edilir.
    zira beceriksiz biri gelse bile sistemi yok edemez, kontrol mekanızması vardır, ancak bu yüzden, dahi bir kişi lider olsa bile, toplumu fazla ileriye götüremez çünkü aynı kontrol mekanizması onu da anlayamaz ve dizginler.
    demokrasi bu yüzden ehven-i şer bir yönetimdir ve aydınlanmacı diktatörlük, demokrasinden yeğdir ama sürdürülebilirliği zordur.
    kısacası dahi diktatör, aydınlanmacı despotizm, hayırsever diktatörlük mümkündür tarihte de olmuştur.
    oksimoron değildir.
  • oksimoron değildir. bilge kral gibidir. yüzlerce yıl içinden nadiren çıkar gelir.
  • ozgur yazilim dunyasinda coktur, ve belki de gereklidir.

    (bkz: linus torvalds)
    (bkz: mark shuttleworth)
    (bkz: guido van rossum)
  • müşfik diktatörler ya sahip oldukları gücü/yetkiyi toplumun menfaatlerine uygun biçimde kullandıkları ya da kendilerinden sonra gelenler toplumun birliğini koruyamadığı için ortaya çıkan ilginiç, istisnai kişiliklerdir. eğer sadece "demokrat" olması koşuluyla notlandırılacaksa tito, ülkesini ölümüne kadar, tek parti idaresiyle yönettiği için başarısız ve sadece diktatördür ancak o öldükten sonra birbirini katletmeye başlayan halkları bir arada, uyum içinde yaşattığı düşünüldüğünde başarılı ve iyi bir yöneticidir. müşfik diktatörler, bu yüzden, hem kendi hem de uluslarının kaderlerinin ilginç, benzeri pek görülmeyen anlarıyla, tercihleriyle ortaya çıkar.
  • böyle bir şey diktatörlüğün doğası gereği mümkün değildir. diktatörlükte güç zehirlenmesi kaçınılmazdır. roma'daki diktatörlük üzerinden yorum yapmak da doğru olmaz. o diktatörlük ile bugünkü diktatörlük kavramı farklıdır. bugün diktatörlük net şekilde pejoratiftir.
    bazı insanlar sevdikleri diktatörleri savunmak için böyle bir kavramı kullanabilirler. oysa olumlu tarafını görmek istersen her diktatöre iyi diyebilirsin. örneğin hitler ve franco dönemlerine baktığımızda ekonomik kalkınmanın kuvvetlendiğini görürüz. diktatörler kendi çıkarının yanında az veya çok halkın çıkarını da düşünür, bunun üstünden diktatöre iyiliksever demek abestir.
  • ekonomi literaturunde social planner olarak da bilinir.
hesabın var mı? giriş yap