• nepal deyince çoookkk eski ve çok hippi hatiralar yüzünden hep katmandu gelir akla ama asil minnak gezinti bölgesi bhaktapur'dur kanaatimce. aylakligin yüzünüzde gülücükler açtirdigi, genç dimagnizin bir tane daha rastali alman turisti kaldirmadigi anda, eger katmandu'daysaniz, hostelinizden atiniz kendinizi disari. bu cesaret ve enerjinizi kutlamak için önce tom and jerry's de bir büyük boy everest birasi yuvarlayin, çalan müzige kulak asmayin ve bulun bir taksi. atlayin, bhaktapur deyin o toz duman yollarda yarim saat gidin. saka gibi bir para ödeyin. ayak bastiginiz anda zaten isin rengi saridan, kiremit kirmizisina dönüveriyor. sagdaki saray senin, soldaki stupa benim, su ilerdeki altin kapi da benim olsun ama önündeki askerler kalsin. unicef para versin sürekli buraya, hep korusun, günes her yerde böyle batmasin ki hatirlayalim. sonra aldigimiz su mandalalari bize satan adami düsünmek hep içimizi ürpertsin çünkü o dememis miydi: 'bu kadar ince firça ile çalismak çok da mühim degil, herkesin yaptigi is saygidegerdir'. yaninizdaki insana dönüp çay içelim mi diye sorun o da gülümseyerek basini sallasin. kardeslik hisleriniz cossun. ama desin kardesiniz 'earl grey olmasin.' olmasin deyin. seker de istemez.
  • katmandu'dan onceki nepal baskenti. "ortacag" diye adlandirilan donemdeki en iyi nepal mimari ornekleri buradadir. gercekten bir acik hava muzesi. unesco dunya mirasi listesindeki eser sayisi en cok olan bolge burasiymis. butun eski kocaman tapinaklari, saraylari geziyorsunuz ama asil guzelligi burada hala 100000 kadar insanin yasiyor olmasi. o tapinaklar hala aktif. daracik sokaklari pazarlar, dukkanlar, evlerle dolu. canak comlekci meydani var. en merkezi ve buyuk meydani durbar meydani. hosteller falan da var da bence katmandu'dan sabah saatlerinde gelseniz buraya, aksam da donseniz yeter. bir 4-5 artik zevkinize gore 6 saat sokaklarinda turladiginizda her yerini ya da cogu yerini gormus olursunuz.* turistler asil sehre girerken yaklasik 14 dolar oduyorlar. nepalliler icin bedava tabii. kuzey dogusundaki yapay gol cok guzel.*tum o tavuklariyla, kopekleriyle, yuzlerce 5 yas alti cocuklariyla yasam dolu bir sehir.

    konum olarak tarihi tibet-hindistan ticaret yolunun ortasinda oldugu icin zamaninda zenginlik dolu bir sehirmis. hala nepal'in kultur baskenti deniyor.
  • katmandu vadisinin görülmeye en değer yerlerinden biri olmasına rağmen hakkında düzgün kitap bulamadığım antik şehir, bir sonraki destinasyonum.
  • son depremde ciddi derecede hasar gormus ve hala bu yaralari sarmaya calisan nepal sehridir. sehrin girisinde havuzun karsisinda guzel bir kahve icerek dolasmaya baslayabilirsiniz. zaten bundan sonrasinda toz toprak icinde gidilen ve ivir zivir dukkanlari ile gidilen bir sokaktan sonra durbar square'e varirsiniz. yine ana girisin biraz ilerisinde guzel kahve icebileceginiz ve soguk su bulabileceginiz bir kafe daha vardir.

    akabinde tapinagi gezebilirsiniz ama asil guzelligi tapinagin girisinin aksi yone, sluma yoneldiginizde karsilasaginiz herseyde gizlidir. benden soylemesi.

    ha yemek yemek icin ise meydanda peacock guest house'var, guzel yerdir.
hesabın var mı? giriş yap