• billiken, amerikalı bir sanat öğretmeni ve çizer olan florence pretz tarafından yaratılmış bir maskot bebektir. kansaslı florence, güya dizaynı rüyasında görmüştür. 1908 yılında, sivri kulaklı, yüzünde afacan bir gülümseme ve kafasında bir tutam saçı olan, billiken modelinin patentini aldı. kısa kollu, tıknaz, ve genelde ayaklarını önüne uzatmış oturan bir modeldi. billiken in, ismini o yılda seçilmiş olan amerikan başkanı william howard taft tan aldığı da söylenir – ki oyuncakların üretici firması bir önceki başkan olan theodore rooseveltten ilhamla teddy bear ların acayip kaymağını yemiş. billiken ilk telif haklı bebeklerden biridir. birkaç senelik popülariteden sonra, tüm çılgınlık yaratan ürünler gibi, billiken de yavaş yavaş yok oldu.
    altın çağındayken, billiken dünya çapında da meşhurdu. amerikada saint lois universitesinin maskotu oldu ve atletizm takımının günümüzde de ismi billikens dir. ancak esas ilginç olay, billiken in japonya da tanrısal bir statüye yükseltilip adına türbeler kurulmasıdır. o kadar popüler olmuştu ki, yedi geleneksel japon şans tanrısının yanında billiken in de ismi anılmaya başlamıştır.
    hala daha osaka daki tsutentaku kulesinde bir heykeli vardır ve her sene binlerce ziyaretçi heykelin önündeki bağış kutusuna bozuk para atıp heykelin ayaklarını ovalayarak dilek dilerler.
hesabın var mı? giriş yap