• -yazarın isminin kapağın yarısını kaplaması
    -diyaloglara sıkça uzun tire ile yer vermesi. kaliteli kitaplarda genelde tırnak içinde veyahut dolaylı yoldan anlatımla aktarır yazar. bu her kitap için geçerli bir kural olmasa da genelde böyledir.
    -3 sayfada bir değişik başlıklarla yeni bölüme geçmesi. dikkat, 1. kısım 2. kısım gibi başlıklar değil. örneğin: 1- babanın ölümü, 2- kapalı kutular gibi...
    -bin farklı karakter ismi içerirken o isimleri ve karakterleri ezberletemeyecek, hatırlatamayacak kadar kötü karakter tasviri ve anlatımı yapması.
    edit:imla
  • altı kırkbeş yayınlarından çıkması.

    (bkz: silmarillion)
    (bkz: kayıp öyküler kitabı)
  • yazarının herhangi bir acun yarışmasına katılmış olması.
  • kitabin adı, kitabi alan kişi, kitabin yazarı.
  • kitap kapaklarının albenisi inkar edilemez.

    ayaküstü tasarlandığını (daha doğrusu tasarlanmadığını) düşündüğüm kitapların kaderini sizler de takdir edersiniz.

    öte yandan (bkz: bülbülü öldürmek) kitabı mesela. hikâyeyi kapağa sığdırmış adamlar. 50 mt öteden gidip bakasın gelir. görseli şurada:
    görsel
  • bunu iki farklı boyutla düşünmek gerekir:
    *biçimsel ölçütler açıdan, kitabın kapağı dayanıklı olmalıdır, cilt sağlam ve özenli olmalıdır. kitaplarda, tel zımba yerine sırt kısmı tutkalla yapıştırılmış dikişli cilt yeğlenmelidir. düşünsenize okurken elinizde dağılan bir kitabı içeriği ne kadar iyi olsa da herkes şu cümleyi kurabilir: "kitap çok güzeldi ama elimde dağıldı kapağı falan kalitesizmiş."kitabın basımı okunaklı olmalıdır, harflerin arası paragraflar, satırlar standartlara bağlı olmalıdır. yazım ve noktalama hatalarından arınık olmalıdır yoksa kitabı okurken gözümüz kanayabilir*

    *ikinci boyut ise kitabın içerik, iç yapı özellikleridir. bunların en önemlisi dil ve anlatımdır. dili savruk bir yazarı kimse okumak istemez istese bile kitabı bitirirken zorlanınsınız, çeviriler de bu durumu size gösterebilir.
    kitapta onemli olarak saydığım detayların tamamen zıttı benim nazarımda kalitesiz kitapların detaylarıdır.

    son olarak her yerden ucuz diye kitap almayın örneğin, sefiller kitabı 3 cilttir. 200 sayfalık sefiller okunur ama zevk alınamaz. kitapları tercih ederken iyi bir yayınevi ve çevirmeni tercih etmenizi öneririm .
  • bütün kitabı okuduktan sonra karar verilebilecek detaylardır.
    kapağa göre, reklama göre kitap mı alınır ?
  • okuduktan kısa bir süre sonra akılda kalıcı hiç bir şeyin kalmamasıdır.
  • benim ölçütüm reklamının yapılmaması.

    nasıl olduğunu bilmiyorum ama, reklamı yapılmaya ihtiyaç duyulmadan, kaliteli kitaplar ışık hızında tavsiye edilerek yayılıyor.
  • kalitesiz denmez aslında ama yayınevinin arka kapağa fiyat basması saçma geliyor.
    sonra böyle gözüküyor
hesabın var mı? giriş yap