• solfej gercekte müzkal okuma ve yazma derslerinin genel adıdır, bu dersler müzikal dikte, ritm diktesi, müzikal de$ifre ve bona olarak 4 ana grupta toplayabiliriz. genelde lise ve ilkokul öğrencilerine i$kence olarak gelen "solfej" aslında müzikal de$ifredir.
  • notaların uzunluğu ve seslerine göre istavroz çıkarmaya benzeyen hareketlerle yapılan müzik olayı
  • solfej gercekte notalarin sesleri temsil etmesine olanak veren hecelendirmeye verilen addir. kokeni elbet ki sol+fa'dir. gavur buna solmization, doremization, solfeggio, solfège gibi isimler de verir.
  • lise 1'de* muzik hocamin* verdigi bir odevle aklima kazinan sey.
    hoca bir parca secer*. "bunun solfejini iyice ogrenin yarin herkesi sozlu yapacagim" der. evde uzun uzun calisirsiniz. kitapta notalarin altina okunuslarini yazarsiniz ki ertesi gun bir kazaya kurban gitmeyesiniz. yine de isleri garantiye almak icin sarkinin solfejini ezberlersiniz. hata ihtimalini sifira indirmek icin o aksam ve ertesi gun sozluye kadar belki yuzlerce kez tekrar edersiniz.
    netice: bugun* bile ezgisiyle birlikte hâlâ notalari hatirlarsiniz. daha da ileri gider, cep telefonunuz icin ozgun bir melodi haline getirisiniz.
    iste yaziyorum:
    do do sol sol fa sol la sol fa mi re mi fa mi re do (x2)
    fa fa mi fa mi sol fa mi mi re mi fa mi re re re do re mi re do do (x2)
  • duygu ünal'ın tüm arızaları* kapsayan tonlarla ilgili deşifrelerden oluşan kitabı.
  • desifre,ritm,anahtar,aralik,akor,dikte,kadans,kulak gibi derslerin butunudur.
  • notaları değerlerine göre seslendirmeyi amaçlayan müzik çalışması.

    (bkz: henry lemoine)
    (bkz: albert lavignac)
    (bkz: adolphe leopold danhauser)
  • konservatuvarlarda, muzik okuyan ogrenciler icin (enstruman, opera-san, muzikoloji, vs. vs.) en onemli derslerden bir tanesidir. solfej egitimini tam olarak almamis ve kendini gelistirmemis bir konservatuvarli, yarim konservatuvarli olarak kalacaktir.

    solfej derslerinde gorulenler ve okutulan kitaplar, okula ve sinifa gore degisiklik gosterebilir.

    en cok kullanilan kitap lavignac tir.
    bazi okullarda (msu) pozzoli de okutulur. (eslikli)
    tabi nunlar disinda muammer sun solfej kitabi da genelde bilinenler arasindadir, ama kolaydir.
    adnan saygun un töresel kitabi da kullanilir.

    bunun disinda bu derslerde ritim de calisilir, ve ulkemizde genel olarak fontaineden yararlanilir. numara numara giden bu kitap, sonlara dogru iyice kaziklasmaya baslar, ama kitabi iyi calisan (ozellikle metronomla ve el vuruslari ile) kendisini cok sey katar.

    bunlarla birlikte dikte calismalari da bu dersin dahilinde yapilir. tek sesli ve cok sesli dikteler vardir. hoca piyanoda bir parca calar, tonunu olcu birimini kac kaclik oldugunu herseyi sizin bulmanizi ve bunu notaya dokmenizi ister. bu noktada, evinde ozellikle finale ve benzeri notalama programi kullanan kisiler, daha kolay gecirebilir dikteyi.

    desifre de, bu dersin dahilinde gosterilir. ilk defa onunuze gelen bir parcayi ele almaniz ve seslendirmeniz/calmaniz istenir, farkli tonlarda parcalarla bu gelistirilir.

    tum bu okutulanlar disinda, muzik bilgisi (hem teorik anlamda hem de terimler anlaminda) bu derse dahildir.
  • türkçe'ye solfiye olarak geçmiştir.
  • çaylak sırasında bekleyen -kaamos'un söylediğini düşünürsek epey sonlarda- bana yazar bozuntusu ünvanını layık görmüş dokuzuncu nesil kanka.
hesabın var mı? giriş yap