• gece bisiklete binmeyi ve güvenlik konusunu kafayı takan biri olarak ışık, kask ve güvenlik hakkında ufak 1-2 bilgi vereyim.

    öncelikle istanbul, ankara, izmir gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için gece bisiklete binmek müthiş bir şeydir. neden? çünkü trafik yoktur hele ki şu corona günlerinde tam anlamıyla cennetteyiz diyebilirim. alkol olmadığı için yollarda da cam da bulunmuyor, serseri yok fakat mevcut arabalara dikkat etmek gerekir, çünkü bu arabalarda "bisiklet" kültürü yoktur. o sebeple görünürlük önemlidir. diğer tehlike ise mazgallar, cam kırıkları, kaldırımlar ya da kazı alanlarıdır.

    --- spoiler ---
    güvenlik
    --- spoiler ---
    öncelikli olarak kesinlikle kasksız ve eldivensiz çıkmamanız gerekiyor. eldiven ise düşme esnasında sizi sürtünmelerde koruyacaktır, bu sebeple önemli. bunun yanı sıra yanınızda güvenlik amaçlı bir isviçre çakısı bulundurmanızı hem güvenlik hem de ufak tefen tamirat işleri için gerekli olacaktır.

    --- spoiler ---
    ışıklandırma
    --- spoiler ---
    yoldayken en önemli konu görünürlüktür. burada 3 boyutlu düşünmeniz gerekiyor. ön-arka ve yan ışıklandırma olmalıdır.

    --- spoiler ---
    temel kavramlar: lümen ve lüks nedir?
    --- spoiler ---
    öncelikle bunu anlamamız gerekiyor. lümen, ışık akısı olarak bilinir. kaynağın her yöne yaydığı toplam ışık gücünü ifade eder. lüks ise metrekareye düşen lümen miktarıdır. pratik açıdan ilgili ışık kaynağının açıklığını küçültürsek ışığı belli bir yerde toplamış ve lüksünü arttırmış oluruz.

    --- spoiler ---
    ışık kaynağını nasıl seçeceğiz?
    --- spoiler ---
    burada 2 seçeneğiniz var. ilki pahalı markalar. moon, knog, trelock, cateye örnek verilebilir. ucuz markalara örnek ise aliexpress'de satılan 10-30 usd arasında fiyatları değişen ürünler gösterilebilir. aliexpress'in şöyle bir olayı var ki aslında çoğu aynı ürünü satıyor fakat markaları değişiyor.

    genel tavsiyeler:
    1) aaa (ince pil) içeren ürünleri ancak arka ışıklandırma olursa tercih edin, çünkü ince pillerin amperleri genellikle düşüktür ve kısa ömürlüdür. en iyisi 600 miliamper sağlar. geçmişte kullanılsa da artık tercih edilmemektedir. minimum 2200 miliamperlik 3,7 volt değerini veren lityum-iyon veya lityum-polimer esaslı ürünleri tercih etmenizi öneririm. genellikle pahalı markalarda bunlardan teki ya da ikisi seri bağlanır ve 300-1800 lümen arasında ışık verir. aliexpress ürünlerinde pil kapasitesi 800-1000 miliamperdir diyen ürünlerden uzak durun. ancak arka ışık olursa tercih edilebilir.

    2) arka ışık: miminum 20-30 lümen değerinde ürünler tercih edilmelidir. tavsiyem 80-100 lümen civarı ürünlere yönelmeniz. burada pil önemli bir konu değildir. çünkü düşük lümen ve yanar-söner ışık tipi pili yavaş yer. örnek:
    -moon comet 35 veya comet 100
    -trelock ls 710
    -btwin'in muadil ürünleri
    -aliexpress ürünü arka fener (bu ürünün türkiye'de plus, xlc gibi muadilleri var fakat en az 2 kat pahalı.)

    3) ön ışık: öncelikle 300 lümen altında ürünler işlevsizdir. tercih etmeyin, 100-200 lümenlik ürünlerin amacı aydınlatma değil, flaşördür ya da idareten kullanılır. isimli markalar genellikle doğru bilgi verirken, aliexpress'den ürün alıyorsanız, bilin ki yanlış bilgi verir. 5000-10000 lümen gibi saçma sapan bilgiler görebilirsiniz.

    fener seçiminde dikkat etmeniz gereken 2 bilgi var. ilki hangi ledi kullanıyor? ikincisi hangi pili kullanıyor? led konusunda aliexpress'de 3-4 adet popüler led var. bunlar güçsüzden güçlüyle sırayla cree q5, t6, l2 ve v6. bunlara aynı pili verip, aynı watt'ı sağlasanız bile lümenleri farklı oluyor. hepsini kullanan biri olarak tek ledli cree l2'i yollar için başarılı buldum. alabiliyorsanız v6(xpl led)'ı tercih edin.
    örnek: tek ledli 18600 pilli bisiklet feneri

    üründe 14.000 lümen gibi abuk bir bilgi verilmiş fakat stabil değeri iyi bir 18600 pil ile 600-800 lümen arasında diyebiliriz. (zaten üstündeki led en fazla 10 watt sağlıyor, bu da lümen miktarını doğrular) uçlarında zoom opsiyonu da var, yani lüksü ayarlamamıza yardımcı oluyor. bu ürünle pil gelmiyor, bu sebeple yanında japon yapımı panasonic 18600 pil almanızı öneririm. sahteleri çok olsa da orjinalleri 3400 miliamper gibi müthiş değerler veriyor. ilginizi çekiyorsa, eski laptopınızın biten pillerini söküp oradan da yararlanabilirsiniz. maddi durumunuz iyiyse bu pilleri opus bt-c3100 ayarı doldur-boşalt opsiyonlu bir cihazla kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
    -eski laptop pillerinden yararlanma

    yine lityum iyon piller hakkında geniş bilgiye ulaşmak için geçmişte yazdığım diğer bir yazıya alttan ulaşabilirsiniz:
    https://seyler.eksisozluk.com/…piller-nasil-calisir

    bir diğer tercih 2li ya da 3lü lede sahip ürünler. bunlarda t6 veya muadili u2 led bulunuyor. diğerinden farkı ayrı bir pil haznesine sahip olması diyebiliriz. genellikle 5volt-2amperlik usb çıkıştan ya da 8,4 volt dc çıkıştan yararlanıyorlar. usb'den (5x2 )10 watt çekiyorlar diyebiliriz, bu da ledin maksimum değeri oluyor. kabaca düşünürsek 2 ya da 3 farklı ledin yaydığı ışık belli yerlerde kesişiyor ve lümeni arttırıyor. yani 1500-1600 lümen civarında ışığı çok daha uzun ömürlü olarak sağlayabiliyorsunuz. tabii bunun negatif tarafı hantal olması ve çok bileşenli olması diyebiliriz.
    -2 ledli bisiklet feneri
    -pil haznesi

    alternatif olarak herşey dahil şöyle opsiyonlar mevcut fakat bunların pil ömürlerine çok güvenmediğim için tercih etmiyorum. gidona takılma kısımları tırnalı olduğu için kırılma ve ısınma problemleri de olabiliyor, plastik kasa kesinlikle tercih etmeyin.
    herşey dahil bisiklet feneri

    gördüğünüz gibi ucuza tercih ettiğiniz ürün tek ledliyse pil hariç 10 usd, 2/3lü ledliyse 20 usd gibi bir fiyata gayet tatminkar sonuçlar alabilirsiniz. eski laptoptan pilleri sökerseniz pil bedavaya gelir fakat aynı performansı göreceğiniz pahalı bir konsept ürün seçersiniz ki bu örnekler 100 usd'den başlar.

    pahalı markalara da hemen 1-2 örnek verelim:
    -moon meteor storm pro. 1800 lümene kadar çıkabilen bir ürün. fiyatı oldukça pahalı, elimizdeki opsiyonun 4 katı gibi bir fiyata satılıyor ama kompakt ve güvenilir bir ürün.
    -moon meteor storm pro
    yine alttaki örnek de son verdiğim aliexpress ürünün orjinali gibi düşünülebilir.
    -cateye volt 1700

    fikir vermesi açısından foto ekledim:
    altta sırayla: 300-900-1700 lümen ışıklandırmanın neye benzediğini görebilirsiniz. özellikle üstteki 2 ürünün karşılaştırmasını da ekledim. isterseniz siz de alttaki linkten farklı markaların ışıklandırmasını karşılaştırabilirsiniz.

    300 lümen
    900 lümen
    1700 lümen

    https://road.cc/…moon-meteor-vortex-pro-front-light

    debe edit.
  • 1. polis vb yerlerden bir beklentiye girmeyin
    2. kendi can güvenliğinizden kendiniz sorumlusunuz, kimse arkanızda durmayacak ve bu ülke hiçbir zaman medeni olmayacak
    bunu 9 yıllık bisikletçi bir arkadaşınız söylüyor.
  • yarış bisikletiyle ilgili kendi tecrübelerime dayanan birkaç bilgi vereyim.
    not: bu bilgilerin hiçbirisi bilimsel olarak test edilmiş değildir. sadece kendi kullanımıma dayanarak birkaç şey paylaşmak istiyorum.

    1- feedback & analiz kesinlikle başlarken strava veya runtastic gibi bir uygulamayla sürüşünüzü analiz edin.

    2- yukardaki programlar iyi güzel de gps takibi yapıyorlar. bazen gps sapıtabiliyor. kesinlikle mekanik bir hızölçer kullanın. kadans + hız + altimetre özelliği olan echowell, sigma, cateye gibi markaların km saatlerinden alın. garmin edge ve polar saatlerin bazı modellerinde mekanik ilave var diye hatırlıyorum ama emin değilim o konuda. sürüş sonrasında kullanımınızı incelemek kadar sürüş sırasında feedback alıp reaksiyon göstermek de önemli. bu arada telefonla idare ederim diyorsanız çin malı plastik telefon tutacaklarına çok güvenmeyin. 60 km hızla çukura girdiğimde telefonu yoldan topladım.

    3- lastik: yukarıda bir arkadaşın dediği gibi 25mm lastikle başlayın. ya da ön 23mm, arka 25mm yapabilirsiniz. lastiğin basıncı performansınızı etkileyen en önemli unsur. düşük basınçta yüksek rolling resistance dolayısıyla daha düşük hız ve daha fazla enerji kullanımı oluşur. bir de bolca snakebite dediğimiz patlaklarla karşılaşırsınız. bu yüzden en az 100 psi basınçla yola çıkın. yolda türlü tuzaklarla karşılaşıp ister istemez lastik patlatacaksınız. yanınızda kesinlikle yedek lastik bulundurun. ekstra olarak yama setiniz ve el pompanız da olsun. pompa olarak giyo ucuz ve işinizi görüyor.

    4- komponent önemlidir. en önemli komponentiniz kadronuz sonrasında jant ve lastiklerinizdir. aerodinamik olarak iyi tasarlanmış ve ağırlığı 2 kiloyu geçmeyen bir kadro edinmenizi tavsiye ederim. bütçeniz varsa karbon kadrolar aluminyuma (7005 triple butted alloy frame) göre ortalama %50 daha hafif oluyorlar. kadro boyu da sürüş konforunuz ve kadro ömrü için önemli. basit olarak iç bacak boyunuzu ölçüyorsunuz. kasıktan topuğa kadar olan mesafe. bu değerin 2/3'ünü alıyorsunuz. bu da size uygun kadro boyunu veriyor. komplike olaraksa bikefit gibi bu ölçümü kişiye özel yapanlar var. jantlarda ise sağlam materyal (jant teli, hazne, çember) kullanan iyi markaları* tercih ederseniz sizi üzmez. ben başlangıç bisikletimde mosso'nun kendi jantı starrims 32h modellerinden birini kullanıyordum. astarı yüzünden pahalıya geldi. ilk 3 aydan sonra her hafta jant teli değişimi, akort ayarı derken 30 tl bayılıyordum. grupset olaraksa sora veya tiagra başlangıç olarak işinize yarar. ama f/p oranı olarak bana göre en iyi ultegra setler. fiyatı biraz yüksek olabilir ama performansı çok daha yüksek.

    5- grup halinde sürüşler yapın. hem enerji tasarrufu sağlarsınız hem de uzun mesafelerde sıkılmazsınız. tabii bir de yolda, ıssızda bir terslik olursa yalnız kalmamış olursunuz.

    6- vites kontrolü: gaza gelip yüksek vites yüksek kadansla aşırı hız yapacağım diye uğraşmayın başlarken. düşük tempoda kendinize bir kadans belirleyin ve bunu zorlanmadan yapabileceğiniz vites ayarında kendinizi yormadan pedallayın. aksi takdirde diz, uyluk kasları, baldır kaslarında sakatlanma ve spazmlara sebep olabilirsiniz. başlarken kaç kez hamstring-gastro krampları yaşadım, quadriceps strainleri yüzünden yolda kaldım hatırlamıyorum

    7- tayt: konforlu, pedli, mümkünse jel pedli bir tayt edinin. taytla sürüş yapsanız bile ilk zamanlar uzun sürüşler sonunda götünüz her türlü ağrıyacak. bu zamanla alışılacak bir şey. kolay vazgeçmeyin.

    8- güvenlik: kaskınız kesinlikle olsun. giro, bell, lazer gibi bilindik bir markanın kaskını alın. kaska verdiğiniz paraya acımayın. hiçbir şey sağlınızdan kıymetli değil. gece sürüşü yapacaksanız kesinlikle arka ve ön aydınlatmalarınız tam olsun. ekstra olarak yansıtıcı ögeler bulunduran forma, tayt ve diğer aksesuarlar kullanabilirsiniz.

    9- performans: bu konu aslında çok derin. sürüş pozisyonlarından vites-kadans optimizasyonuna, frenlemeden patlayıcı sprintlere kadar çok kompleks bir konu. ancak benim önerim başlangıçta bir spd* kullanmanız. hızınızı gözle görülür biçimde etkiliyor. ayakkabı-pedal bağlantısı sağlıyor ve hem iterek hem çekerek pedala güç uygulayabiliyorsunuz. bu da yükün quadriceps kası üzerine yoğunlaşması yerine iliopsoas ve hamstringle dengeli olarak çalışıp kas yorgunluğunuz azaltıyor. spd kullanmaya başladığınızda öncelikle bir yerden destek alıp takıp çıkarma denemeleri yapın. sonrasında tek ayağınız pedalda, diğeri boşta olacak şekilde sürüş antrenmanı yapın. youtube'da amatörden profesyonele çok fazla sürüş tekniği videosu var. pozisyonları özellikle izleyin ve deneyin.

    10- devamlılık: eğer birkaç ay boyunca bisiklete binmeyi bırakırsanız sonrasında sanki sil baştan başlamış gibi olursunuz. doms*, götünüzde ağrı, nefes darlığı gibi sorunlar sanki daha önce hiç antrenman yapmamış gibi baştan başlar. o yüzden tavsiyem haftanın en az 2 günü yarım saat de olsa sürüş antrenmanı yapmanız. ben kışın, dünya kupasında* bisiklet sürmeye çıkamadığım için turbo trainer aldım. günde 2-3 saat kadar evde televizyon karşısında sürüş yapıyorum.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar. dediğim gibi bunlar kendi sürüş tecrübelerimden aklımda kalanlar. şu eklemeyi yap, şurası yanlış düzelt derseniz seve seve editlerim. pedallamaya devam.
  • bisiklet yoluna park etmiş yayalara ve arabalara kızmayın. kızdığınızla, günü kendinize zehir ettiğinizle kalırsınız. hiçbir zaman avrupa gibi olamayacağız. asfaltı veya kaldırımı maviye boyamakla bisiklet yolu olmuyor.

    eğitim - yok
    kültür - yok
    altyapı - yok
    kilometre kareye düşen insan sayısı - anasının amı kadar
    kilometre kareye düşen araç sayısı - anasının amı kadar

    hollanda'da olsan bisiklet yolunda yürüyene git hesap sor. ama burada bu işin temeli yok, neyin hesabını soracaksın. adam kanunları hiçe sayarak kaçak yapı yapıyor, çat "imar affı".. gidip soygun yapıyor, çat "genel af"..

    trafikte yaya geçidinde durup yaya geçsin diye bekliyorum.. yaya mal mal yüzüme bakıyor, arkadaki korna çalıp sinir krizi geçiriyor. nerede, kimlerle yaşadığını hatırla ve vazgeç insanlara çatmaktan.
  • kask kullanın.

    pedli tayt edinin, başlarda utansanız da sonradan götünüzün ağrısına dayanamayıp her türlü giyersiniz.

    kırmızı ışıklarda geçmeyin. kaldırımda mümkünse sürmeyin.

    strava hesabı açın, bisikletle tuvalete bile gitseniz sürüşünüzü upload edin.

    iyi bir pompa, (mesela yer pompası) alın yoksa sürekli lastik patlatırsınız. 10 liralık pompalarla yeterli basınca çıkmak alp d'huezi çıkmaktan daha zordur.

    çoğunlukla yolda sürecekseniz yol bisikleti alın. konforlu olması önceliğinizse endurance türünde bir bisiklet alabilirsiniz. vereceğiniz paraya acımayın, her türlü değiyor.

    dağ bisikleti dağda kullanıldığında çok zevkli olmakla beraber bir o kadar da kullanması zor ve teknik gerektiren bir bisiklettir.

    amatör yarışlara katılın, ortam çok güzel.
  • yere düşüldüğünde yerle ilk temas eden yer kafa değil eldir. he kasksız binebilirim anlamı çıkmasın tabii buradan.
    eldiven konforla bağdaştırmak ayıp olur. asfalt yanığından korur. nasırdan korur işlevseldir. teri dışarı atabilecek kıyafetler tercih edilmezse pişik mevzusu çok can sıkabilir.
  • kasksız ve lambasız yola çıkma, bisiklet gruplarıyla tanış onlar yardımcı olurlar. trafikte tek sürüş yerine grup olarak sürüş yapmayı tercih et daha güvenli.
  • kimseden utanmayın çekinmeyin mutlaka "kask" kullanın..

    ilk başlarda kask çok saçma gibi gelebilir ama sonradan alışıyorsunuz.. mesela bir kaza anında kolunuzu bacağınızı kırarsanız hiç önemli değil, zamanla iyileşirsiniz.. ancak kafayı sert zemine sağlam çarparsanız işte o zaman ayvayı yersiniz..
  • ucuz bisiklet alma. ilk bisiklet ortalama bir bisiklet olmalı. devam etmek istersen daha iyisini devamında alırsın. temiz ikinci el al.
  • dağ bisikleti(mtb)
    en iyi olduğu yer: dağlık alanlar, toprak veya taşlı yollar (lastik değişimiyle) asfalt için de uygun.
    darbe emici özelliklerle ve daha iyi fren sistemleriyle dizayn edilen dağ bisikletleri toprak yollar, çamur, taş gibi arazi şartlarına uygundur

    yarış(yol) bisikleti
    en iyi olduğu yerler: asfalt, şehir içi yollar
    diğer bisiklet türlerinden hafif ve daha yoğun performansa yönelik olan yol bisikletleri, acemisi olun ya da olmayın spor sürüşlerinde, işe gidip gelmede, etkinlik sürüşlerinde, asfalt üzeri tur ve yarış sürüşlerinde kullanıma uygun diyebiliriz.

    tur bisikletleri
    en iyi olduğu yer: uzun yol
    tur bisikleti, yeterince dirençli, konforlu ve ağırlık taşımaya elverişli olarak uzun yollar ve bisiklet turları için dizayn edilmiştir.

    hibrid(melez)bisikletler
    en uygun kullanım alanı: asfalt veya çakıllı, toprak yollar.
    hibrid bisiklet, belli bir yol şartı için ideal olmaktan ziyade, rahatlık ve kullanım kolaylığı hedeflenerek tasarlanmıştır

    şehir bisikletleri
    en iyi olduğu yerler: asfalt ve az çakıllı yollar.

    konfor bisikletleri
    konfor bisikletleri isminden de anlaşılacağı gibi konfor sunmak üzere tasarlanmıştır
    işe gidip gelme gibi sadece şehir içi kullanıma uygun olarak tasarlanmış olan şehir bisikleti, dayanıklı kadrolar ve sağlam tekerleklere sahiptir.

    katlanan bisikletler
    bu bisikletler katlanabiliyor ve bir çanta ya da araba bagajına yerleştirilebiliyorlar. bu da bu bisikletleri evde veya iş yerinde kısıtlı depolama alanı olan kişiler için elverişli hale getiriyor

    elektrikli bisikletler
    bu bisikletler yokuşları daha kolay tırmanmanıza yardım eden veya işe gidip gelişinizi daha az yorucu hale getiren aküyle çalışan bir motora sahip.

    tandem bisikletleri
    bu bisikletler iki kişinin (ender olarak üç kişinin) aynı anda senkronize bir şekilde bisiklet kullanması için tasarlanmış.

    bisikletli koşu yarışı(cyclocros) bisikletleri
    cyclocross, hafifliği, hızı ve atak olmasıyla yol bisikletine benzese de, arazi tutuşu ve dayanıklılığı
    dağ bisikletine benzer.

    triatlon bisikletleri
    triatlon bisikletleri, triatlon koşuları için optimize edilmiştir. aerodinamik ve konfor özellikleri geliştirilirken, koşu için daha uygun hale getilmiştir.

    bmx(bisiklet motokros)
    bmx’in yarış ve freestyle olmak üzere iki ana disiplini vardır.

    yarış disiplininde, amaç en hızlı şekilde parkuru tamamlamaktır. parkur, sık tepecikli toprak bir yoldan oluşur.

    freestyle tarzı bir ekstrem spordur. yerde ve havada bisiklet ile akrobatik hareketler yapılır.
hesabın var mı? giriş yap