• getir uygulaması içerisinde yer alan bitaksi'ye daha kolay taksi bulamabilmek için eklenmiş özellik.
    görsel
  • yuh artık dediğim özelliğin gelmesidir.

    taksiler ne işe yarar insan cidden merak ediyor.

    bu kadar çingenelik yaptıkları yetmemiş gibi bir de keriz parası kestirmek için özellik ekleniyor.

    dünya'da bir ilk...!
  • doğru mu anladım lan ben bunu, taksimetre aç gel dediğimiz taksi 5 km öteden kabul ederse gelene kadar olan ücreti de mi ödüyoruz yani...

    ve bu bir özellik mi?

    çok iyiymiş...

    edit : düşündüm taşındım "taksimetreni aç da gel" butonuna tıklarsanız taksici de "kaldırdım geliyorum" butonuna tıklasın... böylece olayın ruhuna daha hakim olunmuş olunur...

    debe editi : çok fazla özel mesaj aldım bu konuda, çok güldüm diyenler de oldu, zaten bu tarz uygulamalar duraktan taksi çağırdığınız zaman da yapılıyor diyenler de oldu, parası olan artık beklemek zorunda kalmayacak diyenler de oldu, ağlanacak halimize gülüyoruz diyenler de oldu...

    herkes öyle veya böyle kendince haklı olabilir, zaten hayatın bana öğrettiği en önemli şey herkesin haklı olduğunu düşündüğü şeyi savunduğudur bu bağlamda haklısınız arkadaşlar...

    ben biraz küfürlü, biraz ironik bir şekilde bizlere "özellik" adı altında sokulmaya çalışan yeni kazığa dikkat çekmek istedim...

    bunun kazık olmadığını düşünüp uygulamayı savunan insanlar için bir de "yağladım geliyorum..." butonu eklensin buradan çağrımdır bitaksi uygulaması sorumlularına... çünkü "benim param var ben neden bekliyorum" tarzında bu uygulamayı savunan yurdumun paralı insanlarına yağlamaları bence müstehak... zira dertleri taksi bekleme sorununu çözmek değil hem aleni adam zikmeye ortam hazırlamak ve bu sayede karlarını artırmak hem de bunu "özellik" olarak sunmaktır...

    böylece bitaksi ve uygulamayı kullanan taksiciler için win win durumu söz konusu... elbette sikilen yine biz olacağız...

    istanbul'daki taksi sorununun çözümü müşteriye yağlı kazık seçeneği sunmak değil taksi sayısını artırmaktır...

    uber araçlarına saldıran, havalimanı terör saldırısı günü durumu fırsata çevirmeye çalışan, yolcusunu taciz eden, bilmeyenlere istanbul turu attırıp geçirmeye çalışan, turist bulduğunda sikmeden sikemezse sürtelemeden geçmeyen taksici esnafımızdan elbette bitaksi'nin bu özelliğini kötü amaçlı kullanmaları beklenemez!?

    tamam lan hepiniz öyle değilsiniz ama hepinizi toplayıp ortalama alınca durum bu...
  • utandıran özellik. medeni bir ülkede böyle bir teklifi sunan uygulama önce bi güzel linclenir sonra da bir daha acilmamak üzere kapanirdi. serbest piyasa bu diyarlarda çok yanlış anlaşılıyor. normalde çoğu zaman şirketler arasındaki kızışan rekabetten halkın karlı çıkması gerekirken bizim ülkemizde her yeni güncelleme, her bir innovasyon müjdesi? güzide halkımızı biraz daha yolmaya yönelik oluyor.

    çok vahşi bir ekosistemde yaşıyoruz. halk birtakım kodamanların ağına itiliyor. uber yok , lyft yok , paypal yok sorsan serbest piyasa ama birilerinin keyfinin istediği kadar serbest sadece. keşke insanlar daha ahlaklı olsaydı. (bkz: 28 haziran 2016 taksicilerin fırsatçılığı) böyle olayları hatırlayınca ben insanlık adına utanıyorum şahsen.

    ben açıkçası taksicilere biraz tepkiliyim. şimdiye kadar pek hoş tecrübeler yaşamadım. sıklıkla taksi kullanıyorum. anadilim türkçe olmadığından dolayı da aksanımdan yabancı uyruklu olduğum anlaşılıyor. türk gelinle evlendikten sonra türkçe öğrenmeye başladım. okuyup yazmam daha iyi ama konuşmam çat pat. ne zaman turistik yerlerde taksiye binsem adamlar beni dolambaçlı yollardan götürüyorlar. oysaki ben buraları avcumun içi gibi biliyorum. en başlarda sesimi çıkaramazdım ama artık dolandırmaya çalışan olursa pişman ediyorum açıkçası. kafes dövüşçüsüyüm. en son eminönünden beşiktaşa 800 liraya götüren bir taksiciyi kaputa sokmuştum. ara sıra denk geliriz abicim gideceğin yere kadar bırakabilirim benden olsun der. çok saygılı birisi olmaya başladı kerata.

    taksicilerle birçok anım var maalesef. yuva kurduğum yıllarda uber burada serbestti. kayınbabam mercedes vito hediye etmişti. ek gelir olsun diye arada uber yapardım. o zamanlar kaç kere sopalarla yolum kesildi. ama dediğim gibi yıllarca sokaklarda underground showlarda boy gösterdim. ufc dövüşçülüğü yaptığım zamanlar da oldu. ne zaman aracımın önü kesilse ya birisini kaputa sokardım ya da arabanın camına fırlatırdım. insanların sorunu herkesi kaba güç ile sindirebileceklerini sanmaları. gözüm dönmezse çok iyi bir insanım ama işte bazen sabrımın sınırları zorlanabiliyor.

    üniversite sınavında ilk bine girdikten sonra dünyanın en iyi okullarında okuma fırsatım oldu. ekonomi , işletme alanında öğrenmediğim şey kalmadı. bu ülkede gerçekleşen olayları distopik ekonomik modellerde hayali olarak işlerdik sadece.

    edit : uber geri gelmiş. bi ara yoktu işte. konuyu dagitmayin
    edit2: uyruğum çok sorulmuş. nordik asıllıyım. bir türk hanfendisine aşık olunca burada yaşamaya başladım. her ne kadar insan canlısı kibar bireyler olsak da bize yapılan yanlışı unutmayız. (bkz: the north remembers)
  • kremledim gel manası da çıkar.
  • giderken de taksimetreni aç özelliği de eklenerek taksilerin boş boş gezerken yaptığı masrafa bir nebze de olsa katkıda bulunabiliriz. herşey onlar için.
  • taksiciler hep şerefsizdi ya.. rahmetli eniştem de taksici idi.. hani öldüğünde daha ergenliği yeni atlatan bir veleddim ama düşününce o da az şerefsizlik yapmamış..

    taksimetre açıp gelme işi yeni bir şey değil.. 90'larda duraktan taksi çağırdığınızda geneli taksimetreyi durakta açar öyle gelirdi..

    peki şunu sormak lazım bitaksi denen oluşuma..
    adamın taksimetreyi daha önce açmadığını nereden bileceğiz?

    belki adam bitaksiden çağırırlar deyip 3-4 km önce açtı taksimetreyi?

    edit : lan bende diyorum neden bu kadar mesaj geldi.. bilmeden bi yerlere dokundurmuşum..

    onlarca mesaj atan yazarlara teşekkür ederim, genel cevaplar taksi ücretinin yazdığı ortalama rakamın tahmin edilebildiği yönde lakin kimse "ya çakallık yapıp taksimetreyi önceden açmışsa, müşteri gelir belki diye düşünmüşse" soruma cevap değil..

    bu arada aramızda taksicilerin araç ya da plaka sahibine günlük taksimetre kazancına göre ödeme yapıldığını sanan arkadaşlarım var. takside şoför olarak çalışıyorsanız günlük sabit bir ücret ödersiniz.. şu an günlük ne ödüyorlar bilmiyorum ama atıyom bin lira ise yakıt ve yıkama ücreti + varsa durak payı ödendikten sonra kalan rakamdan bin lira şöförün araç/plaka sahibine ödemesi gerekiyor..

    oldu ki o gün iş yapamadı para kazanamadı anca yakıtı kurtardı o zaman ertesi gün 2 bin lira kazanması lazım =)

    keşke taksimetreden kazandıklarının yüzdesini ödeseler. hiç değilse böyle çakallıklar peşinde koşmalarına gerek kalmazdı..

    edit 2 : izmir'de plaka/araç sahipleri km ve taksimetreye göre ya da sabit bir yevmiye ile anlaşıyorlarmış, babası taksici olan bir yazar uyardı.. istanbul'da yevmiye harici bir ödeme şekli duymadım. 20 sene önce vefat etti bizim taksici enişte. 20 yıldır taksici akrabam yok, allaha şükür son beş yıldır da hiç taksiye binmedim..

    olm yakın akrabası taksici olan bir yazar yok mu lan, söz kimseye bunun babası şerefsiz taksici demicem, çaylaklar da yazabilir son durumu merak ediyorum:)

    kapanış editi : istanbul'da taksicilik yapan bir çaylağın mesajını direkt yapıştırıyorum..

    --- spoiler ---

    selam ben istanbulda taksiciyim hocam. bu senin dediğin gibi sabit limit olayı artık eskisi kadar kalmadı. şu an şöförlerin %90ı 1/3 sistemiyle çalışır. kazandığı paradan yakıt alır, arabayı yıkatır, durak parasının ayırır sonra kaç para kaldıysa üçte birini yevmiye olarak alıp geri kalan üçte ikiyi araba sahibine bırakır. nerden bilecek mal sahibi ne kadar kazandığını diye sorabilirsin. yaptığı kilometreye kadar ortalama arabanın kazancı bellidir. taksimetre takip işiyle kimse uğraşmaz. sallıyorum 300 km yol yaptı, bu kilometreye arabanın topladığı para aldığı yakıt üç aşağı beş yukarı bellidir.
    --- spoiler ---
  • sabiha gökçen havalimanına yolcu almaya, yeni havalimanından taksimetre açıp gelenler olacaktır.
  • silk - git özelliği de gelirse misyon tamamlanmış olur.
    zira bizi silkmeden rahatlamayacak bu taksiciler
  • taksinin önce müşterinin konumundan epey bi uzaklaşıp sonra adrese gelmesine sebep olacak hadise.
hesabın var mı? giriş yap