• kesinlikle sınıfında en beğendiğim araba, hem estetik olarak, hem motor olarak, hem de bmw için 1.6 litrelik motoru ile araba piyasasında iyi sayılabilecek fiyatı ile bugün arabamı değişmek istesem ve tabi imkanım olsa ilk bakacağım araba.

    ama asıl bana bu arabada daha ilginç gelen, bu arabayı her gördüğümde ben uzun uzun arkasından bakakalırken, birilerinin bu arabanın tipini çok çirkin bulması. tipinin bir dezavantaj olduğunu düşünmesi. hani zevkler ve renkler tartışılmazdı tabii, tutup irina şeyk'i de çirkin bulanlar vardır dünyada ama ilginç yine de...
  • ben e84 kasası hakkında bir şeyler yazacağım, almayı düşünenler için.

    e84 kasalar ilk seri x1'dir. 2012'de makyajlanmıştır. bu makyajlamanın kozmetik düzeltmeler haricinde de getirileri olmuştur.

    ilk olarak bu araçlar sınıf olarak her ne kadar compact suv olarak geçseler de ruhsatta station araç sınıfındadırlar. gerçekten de station tanımı bu araçlara crossover tanımından daha çok yakışır. çünkü bu araçlar, bir arazi aracı kadar yüksek olmamakla birlikte, bir sedan kadar da yere yakın ve kısa değildir. aslına bakarsanız isofix vs gibi özellikleri sayesinde tam bir aile arabası olarak nitelenebilir. iç hacim olarak geniş, bagaj hacmi olarak tatminkar ve birçok rakibine göre de ekonomik bir araçtır.

    ülkemizde 2012 yılından sonra bu araçların 2.0lt motorlu dizel versiyonları yerine 1.6lt'lik benzinli motorlarının satışları artmıştır. bunun nedeni, 2012'ye kadarki dönemde ötv'nin kabul edilebilirliğinin sonrasında ortadan kalkmasıdır. ancak son çıkan kasasında 2lt'lik dizel motorlar tekrar kullanılmaya başlanmıştır.

    benzinli motorlulardan başlayacak olursak; 2012-2015 yılları arasında üretilmiştir. 1.6lt'lik 143ps'lik bir üniteye sahiptir. bu motorlar, 8 ileri zf şanzımanla kombine edilmiştir. bu şanzımanlar yakıt verimliliği açısından her ne kadar iyi performans gösterse de 1630kg'lık boş ağırlığı olan bir aracın 1.6lt'lik bir motorla pek de yakıt cimrisi olduğunu iddia edemeyiz. ayrıca bu araçlar arkadan itişlidirler. bu durum da compact suv konseptinin dışına çıkılması anlamını taşımaktadır. çünkü arkadan itiş, zorlu yol koşullarında sürücü için en kötü seçenektir. compact suv olarak geçen bir araç için önden çekiş kullanılmalıydı diye düşünüyorum.

    dizel motorlarına gelecek olursak; 2.0lt dizel üniteden güç alan bu araçlar makyaj öncesi ve sonrası iki farklı motor ve şanzıman tipi kullanmışlardır. 2010, 2011 ve bir kesim 2012 modeller 177ps'lik 6 ileri otomatik şanzımanlı versiyondur. x-drive ya da s-drive seçeneği bulunmaktadır ve s-drive versiyonu yine arkadan itişlidir. bu motor-şanzıman ikilisi performans olarak yeterli tatmini sağlamakla birlikte açıkçası tasarruflu olma tarafında hiç çaba sarf etmemektedir. şehir içinde sıkışık olmayan trafikte dahi normal kullanımda rahat rahat 10lt üzerine çıkabilir tüketiminiz. bu motor versiyonunda duyduğum kadarıyla özellikle 3 serisi modellerinde zincir kırma şikayeti alınmıştır. ancak x serisi araçlarda limit kullanımlar pek olmadığndan böyle bir şikayetle karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür. şanzımanın vites geçişleri düşük ve sabit ivmeli hızlanmalarda alt viteslerde kendini hissettirecek kadar sarsıntılıyken yüksek ivmeli hızlanmalarda herhangi bir sarsıntı yaratmamaktadır. şanzıman genel olarak kararsız olmamakla birlikte arada kaldığı zamanlarda yüksek devir çevirme tercihi yaparak alt viteste kalmayı seçmekte, dolayısıyla da yakıt tüketimini negatif etkilemektedir. şanzıman enteresan bir biçimde sarsıntıları vites düşürürken değil yükseltirken yapmaktadır.

    2012 ve sonrasında kullanılan 184ps'lik motor 8-ileri zf şanzıman ikilisine gelecek olursak... verim, performans ve konforun birlikte vücut bulmuş halidir desek yeridir. x-drive versiyonu aşırı sıkışık trafikte kullanılmamak kaydıyla şehir içinde 100km'de 7.5lt gibi komik bir miktar tüketmektedir. sıkışık trafikte ise 9lt'yi geçtiğini ben görmedim. şehir dışı kullanımda ise 120km sabit hızda düz yolda 100km'de 5lt yakmaktadır. 177ps'lik araçları 184'lüklerden ayırmanızın en kolay yolu vites topuzlarıdır. joystick topuzlu araçlar 184ps'lik 8 ileri araçlardır. ancak yine de almadan önce ruhsatı kontrol etmeyi ihmal etmeyin; çünkü neticede bu vites topuzu herhangi bir araca takılabilir.

    x-drive versiyonu tercih etmenizi kuvvetle tavsiye ederim. ani hızlanmayla, sert dönüşle, ıslak yolda dtc açıkken çizgisini kaybetmesi neredeyse imkansız. kış lastiğiniz varsa, buzlu yollarda da önemli bir avantaj sağlıyor. marifet saydığımdan değil ama 170km ile mavi buz olan yolda 90km ile kuru zeminde gider gibi rahat olabiliyorsunuz. size gerçekten bir suv kullandığınız hissini yaşatıyor.
  • bmw kalitesinde bir araç. bu araba 1 kullanıcısına, 3 kullanıcısına, x3 kullanıcısına, countryman kullanıcısına vs hitap etmez. bu aracın hitap ettiği kesim kadınlar ve gençler, jipe aldım sana diyerek premium bir c sınıfı hatchback dayamanın en güzel yoludur. şimdi tutup peline 1.20d alsan mı daha çok sevinir x1 alsan mı? pelin jipe biniyorum sanarak polo boyutlarında bir alete geçecektir, trafik rahat edecektir, sen peini mutlu ettin diye pelin seni mutlu edecektir vs vs bu aletin hedefi de hitap ettiği kesim de budur, pelindir
  • 20d ve xdrive modeli ile, virajlarda yola adeta tırnaklarını asfalta geçirircesine tutunan, frene basıldığında hiç tedirgin etmeden durabilen, 220kmhde hız kesicisine giren ve 40k kmlik karma kullanımda 7 litre ortalamayı tutturabilecek kadar ekonomik, güvenli, ve paraya biraz kıyılmışsa oyuncağı oldukça bol bir taşıttır.
    hem aile arabası, hem dağ bayır traktörü, hem de bazen 90kmh sınırlarını aşıp adrenalin seviyesini biraz yükseltmek için kullanabileceği bir araç isteyenler için güzel bir kombinasyon sunar. basit bir chip tuning ile 23d modellerinin güç ve torkuna ulaşmak mümkündür.
    çizgileri bmw 1 serisine benzese de, aslında bmw 3 serisi touring modellerinin biraz kısa ve yüksek halidir kendisi.

    peşinen edit: adrenalin derken, subaru sti ve mitsubishi evo tipi rally araçlarıyla kıyasladığımı düşünenler olursa fena halde yanılırlar.
  • kafayı taktım buna. alacağım yok ama deli gibi izliyorum yolda her gördüğümde. bence hem x3,x5,x6 veya muadili tüm crossover/suv'den çok daha güzel bi dizayna sahip.

    harika bir araba ya. aşırı derecede sevimli bişey.

    piyango bana vursa düşünmeden ilk alacağım araç bu olur. fazla lüksde gözüm yok. bu en ideali. barzo arabası değil tam bir elf arabası.
  • yeni nesli ülkemizde de satışa sunulan otomobil.

    1,5 lt.lik 116 ps gücündeki dizel motora sahip 16d modeli, manuel şanzıman ile birlikte 130 bin tl'ye,
    1,5 lt.lik 136 ps gücündeki benzinli motora sahip 18i modeli, otomatik şanzıman ile birlikte 134 bin tl'ye

    satılıyor. her iki model de, önden çekişli* olarak sunuluyor.

    4 tekerlekten çekişli 2,0 lt.'lik 190 ps gücünde dizel motora sahip 20d versiyonu ise ülkemizdeki ötv oranları yüzünden 210 bin tl'ye alıcı bekliyor.

    özellikle genişleyen iç hacmi, x3 ve x5'i andıran tasarımı ile önceki nesline göre daha başarılı olacağını düşünüyorum.

    mercedes gla serisi'nden iç mekan genişliği olarak çok daha üstün ve daha suv gibi duruyor. bu nedenle ülkemizdeki en büyük rakibi olarak audi q3'ü görüyorum. ancak x1 kanımca tasarım ve motor özellikleri olarak q3'ten de önde. bu nedenle bu sınıfta premium suv isteyenler için birincil tercih olacağını düşünüyorum.

    detaylı analizler için bir test sürüşü yapmakta fayda var tabi.
  • bmw 2014 yılında türkiyede toplam 26.200 adet otomobil sattı. bu rakamın 10.000 adedi bmw 3 serisi, 7.000 adedi bmw 5 serisi, 4.000 adedi bmw 1 serisi, 1.000 adedi bmw 4 serisi, 1.000 adedi bmw x3, 1.000 adedi bmw x5, 1.000 adedi bmw 6 serisi, 500 adedi bmw 2 serisi, 200 adedi bmw 7 serisi, kalan 500 adedi ise bmw i3+bmw i8. yeni kasa bmw x1 ise kasım aralık aylarında çok şık bir tasarım ve 1495cc benzinli/dizel motorlarla gelecek. ben de bu arabanın 2016 yılında en az 6.000 adet satılarak bmw nin türkiyede en çok satılan 3. modeli olacağını düşünüyorum. bu burada dursun şimdilik.
  • almanya'ya damga vuran bir otomobil. dağ taş x1 dolu. geniş alan, nispeten park etme kolaylığı, inip binme kolaylığı, kış aylarında 4 çeker xdrive avantajı, marka prestiji, akıllı fiyatlandırma derken özellikle hem taşra hem şehir içinde sık tercih edilen mini suv durumuna geliyor. ormanlar içinde yılan gibi kıvrılan yollardan küçük köy kasabalara ulaşırken mutlaka bol bol x1 ile karşılaşılıyor.
  • agamemnon uçurulduğu (niye ise artık) için değerlendirmelerinden mahrum olacağımız araç.
  • 2021 modellerinde benzinli ve dizel motor secenekleri vardir.her iki secenek icin 3 ayri donanim vardir.premiumline,xline,sportline. bunlar en cok dis gorselin farkliliklariyla alakali isimlendirmedir.xline olanda krom detaylar varken sportline olan daha genc isidir.an itibariyle dizel xline olani 619000 tl civarinda satiliyor.alinir mi derseniz imkani olan icin kesinlie alinir.qashgainin 450 ettigi yerde bu arac bu fiyati hayde hayde eder.volvo xc40 ile ayni fiyat ama kiyaslanamayacak kadar malzeme kalitesi farklidir.premiumdur.xc40 in tek artisi icinin full donanimla gelmesidir.x1 de o kadar detay donanim yoktur ama konfor iki katidir. ic malzeme kalitesi iki kat daha ozeldir.tangir tungur degildir.her iki araci da kullandigim icin emin konusuyorum.son karari siz verin.satarken de x1 i 2 gunde,xc40 i 2 ayda satarsiniz kanimca.bunu da dikkate almak gerekir.
hesabın var mı? giriş yap