• ön söz: arkadaşlar burada bahsi edilen kargonuzun eksik ya da hatalı gelmesi ve sizin de iade etmeniz değil. neden ısrarla bundan bahsettiğinizi anlayamıyorum. çok da net yazdım oysa. şu arkadaş küfürlü de olsa güzel açıklamış: (bkz: #159305475)

    ————

    artık gündeme getirilmesi gereken çılgınlıktır.

    https://twitter.com/…tal/status/1729906756258541906

    https://twitter.com/…iff/status/1729401133867663362

    son günlerde twitter'da trend olan tweetlerden ve altındaki yorumlardan da anlaşılacağı gibi israfın boyutları korkunçtur. aynı modelden 3 tane alıp bedeni uymayanları geri göndermek bir marifet değil arkadaşlar. veya bir adet kaban ihtiyacınız varken 4 ayrı model sipariş edip üçünü geri göndermek etik değil.

    burada nakliyesi, komisyonu, işçiliği derken müthiş bir gider kalemi oluşuyor. evet böyle bir hakkımız var ama iş artık bunu kötüye kullanmaya vardı. twitlerden özellikle kadınların bu 3-4 ayrı model sipariş etme huyunun bokunu çıkardığı anlaşılıyor.

    evet ben de biliyorum ülkemizde birçok israf var. akp'nin sarayları, mercedes'leri vb var, bu savunmalara hazırım ama buradaki konu başka. sizin iadeleriniz yüzünden normal kargo bekleyen insanların kargosu günlerce gecikiyor. kargo şirketleri iadelerle uğraşmaktan sevkiyat yapamıyor.

    ekleme: e-ticaretle müşteri olmak dışında hiçbir alakam yok. satıcı falan değilim. satıcı tanıdığım veya akrabam da yok.
  • amazon abdde cok iade yaparsaniz hesabinizi karalisteye ekliyor. belli algoritmalari var bu konuda. 30 gun dolmadan kullanip geri yolluyorlar her seyi. turkler ozellikle cok yapiyor. marifet gibi de anlatiyorlar.
  • 10 liraya aldığın bir şeyi 100 liraya satmak zorundasın, ki komisyonuydu, kargosuydu sana da bir şey kalsın.

    ha onu bir de iade ettiklerini düşün, 10 liraya aldığın üründen etin mi 20 lira zarar.

    sikerler öyle ticareti.
  • hani urunde bir sorun yoksa iade kargosunu tuketici oduyordu?
    o halde dert edilmemesi gereken cilginliktir. magaza hala kendi oduyorsa o da onlarin bilecegi istir.

    edit: yonetmelik degisikligi resmi gazetede yayinlanmis. 1 ekim 2022den beri gecerli. sartlar asagidaki sekilde
    edit editi: 1 ocak 2024e etkilenmis.
    --- spoiler ---
    “(3) tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. ancak, tüketiciye teslim edilen malın kanunun 8 inci maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir.”
    --- spoiler ---
    yani ayipli mal degilse ve onceden belirtildiyse alicinin odemesi gerekiyor.

    edit 2: akil alir gibi degil. 19 ekim 2022de ticaret bakanligi diyor ki
    --- spoiler ---

    mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının kullanılması durumunda iadeye ilişkin kargo ücreti kim tarafından karşılanır?
    satıcı eğer ön bilgilendirmede cayma durumunda malın iadesi için anlaşmalı olduğu kargo şirketini belirtmişse, bu kargo şirketi aracılığıyla malın geri gönderilmesi halinde, tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz.

    satıcının ön bilgilendirmede iade için herhangi bir taşıyıcıyı belirtmediği durumda ise, tüketiciden iade masrafına ilişkin herhangi bir bedel talep edilemez. iade için ön bilgilendirmede belirtilen kargo şirketinin, tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması durumunda ise satıcı, ilave hiçbir masraf talep etmeksizin iade edilmek istenen malın tüketiciden alınmasını sağlamakla yükümlüdür.

    --- spoiler ---
    kisacasi saticinin dedigi kargo ile yollarsan satici oder.
  • o zaman işlerini düzgün yapacaklar. ürün bedeni ya da numarasını girersin beden ve numara farklı gönderirler. siyah ayakkabı istedik beyaz göndermişler. kedi kumu sipariş verdim farklı marka gönderiyor. kusurlu ayakkabı gönderiyorlar. ben aptal mıyım sipariş vereyim onu keyfi iade edeyim birde günlerce bankadan paranın iadesini bekleyeyim. birde dolu olan kafamı bir e-alisverisle meşgul edeyim.
  • boku çıkan sitelerdeki 'görsele uymayan ürün' gönderme çılgınlığının yanında bir şey değildir.
  • çoğu satıcı artık ürünlerini daha pahalıya satabilmek için ürünün özelliklerini yanlış giriyorlar misal 60 hz monitörü 260 hz olarak giriyorlar, sadece başlıkta 60 hz yazıyor ve filtreli aramaları manipüle ediyorlar. yanlışlıkla alan insanlarada geri gönderdiler diye sitem ediyorlar. bildiğin tüketiciyi yanıltmaya giriyor bu ama başlıkta yazdık diye kurtulduk sanıyorlar tüketicilerin de bu tür yanıltıcı içerikleri şikayet etmesi gerektiğini düşünüyorum.
  • sizin gibi satıcılar yüzünden yaşanıyor bu durum. amazondan ilk kez pazaryeri ürünü aldım, folyomarketing, isimli satıcı. 13 gün kargo yapmadı, kafasına göre siparişi iptal etti. ortadoğu develeri sizi
  • geçen baharat aldım içinden ütü çıktı lan. ötesi yoktur heralde. adama mesaj attım bizde öyle bir ürün yok baharatcıyız diyor. valla mı la? ben sizi dönerci zannediyordum zaten. üzerinde geldiği kargo şubesinin ismiyle basılmış barkod var, dış kutu içinden çıkan ütü kutusuna birebir denk. muhtemelen kargoda barkodu basan yanlış bastı ama köpek çekmek bir satıcıya yakışmıyor.

    ütü 1500 lira civarıydı aldığım ürün 250 lira birşey o da bulamadım diye sipariş verdiğim bir ürün. üstüne yatmak gibi bir huyum yok. sikimde olmaz iade ederim.

    neyse sike sike aldılar ama cinnet ettiler. teslim etmek için de 1 saatim heba oldu.
  • geçen hafta hakiki deri diye satılan bir terlik sipariş ettim, naylon banyo terliği çıktı.
    gabardin ceket diye satın aldığım şey ince keten bi gömlek çıktı.

    e bunu yapma işte. kimse enayi değil ki.
    iade gelecek tabi nolacak?
hesabın var mı? giriş yap