• insan beyninde sol ön korteksin (genellikle) alt arka kesimine doğru uzanan bölüm; bir zamanlar dilin ana merkezi olarak düşünülen bu bölüm, günümüzde beynin dille ilgili birçok bölgesinden biri olarak görülüyor; adını fransız cerrah paul brocca'dan (1824-1880) almıştır.
  • beynin sadece genellikle sol yarım küresinde bulunan konuşma ile ilgili bölümdür.
    eğer broca alanı tahrip olursa, kişi söylemek istediğini bilir ve buna karar verir, ancak kelimeleri seçemez, manalı konuşma yapamaz ve anlamsız sesler çıkarır. buna motor afazi veya broca afazisi denmektedir.
  • "şempanzelerin beyninde de bir broca bölgesi bulunduğunu biliyoruz... tıpkı maymundaki gibi insanda da beynin sol yarımküresinde yer alan, sözlü dile ayrılmış bir yerdir broca bölgesi. şempanzelerin beyinlerinde, sözlü dile benzeyen bir iletişim kurmaya izin veren yapıların bulunduğunu saptamak çarpıcıdır. 60'lardan beri labaratuvalarda sürdürülen deneylerde görüldüğü üzere, kimi şempanzelerin, öğretildiği takdirde, insanların simgesel dilini neden oldukça kolayca öğrenip anladıkları gittikçe daha iyi anlaşılıyor."
    pascal piq,hayvanların en güzel tarihi, iş bankası kültür yayınları, 2012, ist., s. 65-66.
  • beynimizin sadece sol küresinde bulunan, konuşmamızı sağlayan, paul broca'nın keşfettiği bölüm.
  • bazi insanlarin konusma merkezi degildir. bazilari broca alani yerine gotlerini kullaniyor.
  • temporal lobda bulunan wernicke alanı ile sıkı bağlantıları mevcuttur.
  • yamuluyor olabilirim,
    eğer broca'da sıkıntı olursa, insan hiç konuşamaz ama konuşulanları anlayabilir;
    wernicke-broca alanı arasındaki bağlantılarda sıkıntı olursa insan saçma sapan konuşur ama bunun farkında olmaz ve konuşulanları anlayabilir
    wernicke'de sıkıntı olursa insan konuşur ama mantıksız konuşur ve konuşulanları anlayamaz.
    not:1 dönem nöroloji aldım, oradan aklımda kalanlar.
    tanım:fronta bölgede bulunan alan
    (bkz: ders çalışmamak için yapılan anlamsız hareketler)
  • ilk defa 1861'de pierre paul broca tarafından ortaya atılmış olan bir beyin bölgesidir. hasar aldığı takdirde game of thrones'taki hodor'u anımsatan vakalar ile karşılaşılır. bu hastalığa broca afazisi adı verilir.

    pierre paul broca fransız bir doktor ve antropologdur. günün birinde kendisine adı leborgne olan epilepsi hastası bir adam gelir. adam kontrolden çıkmış bir enfeksiyon ve bununla bağlantılı olarak ortaya çıkmış kangren nedeniyle öldü ölecektir. lakin bu hastaya dair ilginç bir problem daha vardır: hasta, gönüllü olarak konuşmakta zorluk çekmektedir. söyleyebildiği tek şey kulağa "tan" gibi gelen bir hecedir.

    leborgne, başkalarının ne konuştuğunu anlayabilmektedir. asıl problemi, konuşması için gerekli olan beyin bölgesinin hasar almış olmasıdır, yani ağız hareketlerini yapamamasıdır. leborgne 6 gün sonra ölür. broca otopsi yapar ve sol ön lobda belirgin bir lezyon olduğunu farkeder. ilerleyen senelerde broca, konuşmada benzer problemler yaşayan başka hastaların da kendisinin belirlediği alanda hasarlar aldığını görür. haliyle, bu alana broca'nın alanı denir.

    her ne kadar broca'nın alanının aldığı hasarlar en çok konuşabilme yetisine zarar verse de, konuşulanları anlayabilme yetisine de, hasarın tam olarak geldiği kısma bağlı olarak biraz zarar verebilir. dilbilimde semantik adını verdiğimiz anlambilim için, broca'nın alanının ön tarafları önem arz eder. arka tarafları ise daha çok fonolojiden sorumludur, yani kelimelerin çıkardıkları seslerin anlaşılmasından sorumludur.

    broca'nın alanı, frontal lobdadır. daha spesifik olmak gerekirse bu alan sol ön lobun alt kısmıdır. alan, resimde de görülen ve dil ile bağlantılı başka bir bölge olan wernicke alanına (#92383778) sinir demetleri ile bağlanır.

    bölgenin brodmann alanlarındaki karşılığı 44. ve 45. alanlardır. (#92424024)
  • broca alanı, beynin ön lopunda bulunan, konuşma yetisiyle alakalı bölgedir.
hesabın var mı? giriş yap