• balkanlarda, özellikle balkan savaşları sırasında bulgar ordusu ve çetecileri tarafından sivil halka karşı yapılmış zulümlerin adlandırılış şekli. her ne kadar türk-yunan düşmanlığı her daim varmış gibi gösterilse de aslında hem türk hem de rumlara zamanında en acımasız düşmanlığı ve acımasızlığı bulgarlar gerçekleştirmiştir. her ırkın bir başkasına değişik baskılar ve zorlamalar uyguladığı dönemde bulgarların, sadece türklere de değil, rumlara ve diğer sivillere de yaptıkları kabul edilemezdir. tek bir örnek belki bunu anlatmak için faydalı olabilir;
    balkan savaşı sırasında edirne'yi ele geçiren bulgar güçleri, yüzlerce rum sivili, 4'en 4'er birbirlerine bağlamışlar ve meriç nehrine atmışlardır. bu olayın kanıtı footğraflarda halen yaşamaktadır.
    bugün bulgaristanın balkanlardaki en demokratik ve etnik kimliklere en saygılı devlet olması ise saygı duyulacak bir gelişmedir.
  • sanıldığı gibi sadece balkan savaşi esnasında değil, daha düne kadar* sürmüştür. bulgaristanda yaşayan türk azınlığın isimlerinin değiştirildiği, türküm diyenlerin nezarete atılıp bir çoğunun kaybolduğu, kötü muamleye tabi tutulduğu unutulmamalıdır. bulgarlar yaradılış itibarıyla zalim bir millettir. bu bir tür doğuştan gelen özelliktir*.

    dünyada annesi ve babası tarafından konulan ismi zorla değiştirilen insanlar illaki vardır, ancak 1986 da bulgaristanda yapılan büyük çaplı* isim değiştirme olayı tamamen toplumsal bir sorundur hatta komunizm içinde nasıl faşizm yapılır olgusudur.
    uzun lafın kısası eğer bu gün komunizm bulgaristanda yıkılmamış olsaydı, şu yazar kardeşinizin ismi aşağıda şöyle gözükecekti : lilavo balina.
  • mazlumu zalim yapabilme yeteneği ile ünlü osmanlının, fetihçi ruhuyla elin memleketlerine el uzatması sonucu yarattığı ucube..
  • bulgaristan göçmeni bir arkadaşımın anlattığına göre, zamanında türkçe müzik dinledi, türkçe konuştu, ibadet etti gibi sikindirik sebeplerle hapse atılan pek çok kişinin yediği yemeklere katılan veya direkt damardan verilen zehirler veyahut benzer maddeler sebebiyle pek çok kişi kafayı sıyırmış, veya yapılan acımasız muameleler sonucunda ihtihar etmişlerdir. türkçe müzik dinlerken yakalanan eniştesi hapisten çıktıktan sonra akli dengesini yitirmiş ve kendini asmıştır. ve bu gibi nice olaylar.. şimdi bu adamlar avrupa birliğiymiş, kopenhagmış, kritermiş demokrasiymiş felan.. hıhı biz de yedik.
  • bulgaristan'a özerklik kazandıran günlerde çekilenleri anlatan 1877 tarihli bir tablo:

    http://upload.wikimedia.org/…garian_martyresses.jpg

    böyle doldurulmuş bir halktan son raddede yumuşaklık beklememek lazım.
hesabın var mı? giriş yap