• edit: sıralama neye göre: (bkz: bursa'nın yaşanabilirlikte dünyada 126. olması/@it was a bright cold day in april)
    bursa dünya sıralamasında 126. yaşanabilir şehirmiş.
    izmir 156. sırada.
    ankara 167. sırada.
    istanbul ise 218. sırada.

    https://www.numbeo.com/…f-life/rankings_current.jsp

    kişi başına düşen milli gelir yerine üretilmiş alternatif bir sıralama yapılmış.

    bir tane londra vs istanbul linki atayım:
    https://www.numbeo.com/…city1=istanbul&city2=london

    ekim 2022 verilerine göre istanbulda vergi kesintilerinden sonra 6,852.89 tl kazanılıyor. londrada ise 59,021.56 tl kazanılıyor. bu da +761.26 % kat fazlalık demek. ürünler tabi ki daha pahalı ancak +761.26 % kat fazlalık bunu hayli hayli telafi ediyor.

    biz kendi seviyemizde bir yer bulalım şimdi:
    https://www.numbeo.com/…=istanbul&city2=mexico city

    mexico city bizden epey önde duruyor. biraz daha devam edelim.

    hanoi, vietnam'ı az farkla geçiyoruz mesela.
    https://www.numbeo.com/…&city1=istanbul&city2=hanoi

    e hadi iyiyiz o zaman.
    gdp sıralamasında 11.yiz ne de olsa.
  • 5. sirada eindhoven varmis. ıki gozumun cicegi, philips'in evi, canim eindhoven.
    camurlu bi avrupa kasabasiymis 200 sene once.
    serbest girisim ve yatirim ile dunyanin en yasanilasi 5. sehri simdi.
    onu bu kadar degerli yapan sey, ekonomisi ve onunla birlikte gelisen kultur-sanat-bilim-spor faaliyetleridir.
  • ankara 167. sıradayken, londra 168. sıradadır. londra'ya gitmek isteyenler tekrar düşünsünler derim. sıralamaya göre istanbul'un hali ise ne yazık ki içler acısı.
  • hiçbir tutarlılığı olmayan sıralama zinciridir.
  • yaşam kalitesi endeksi hesaplanarak oluşturulan listedir.

    yaşam kalitesi endeksi ise; satın alma gücü endeksi (y), kirlilik endeksi (d), konut fiyatının gelire oranı (d), yaşam maliyeti endeksi (d), güvenlik endeksi (y), sağlık endeksi (y), trafikte işe gidip gelme süresi endeksi (d) ve iklim endeksi (y) gibi parametreleri belirli çarpanlarla hesaplayıp oluşturulmuş.

    bu parametreler için new york şehri kıyas olarak kullanılmış ve new york değerleri 100 olarak belirlenmiş. buna göre şehirlere ait veriler hesaplanmış. verilerin tek tek nasıl hesaplandığı bilgilerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

    parametreler için başlangıç noktası olarak alınan new york listede 153. sırada. bursa ise 126. sırada. ilk 10'da avustralya'dan dört şehir bulunuyor. hollanda ilk 10'da iki şehir ile bulunurken, abd, norveç ve kanada birer şehir ile yer alıyor.

    d: düşük daha iyi
    y: yüksel daha iyi

    formülün java dilinde yazılmış hali:

    index.main = math.max(0, 100 + purchasingpowerinclrentindex / 2.5 - (housepricetoincomeratio * 1.0) - costoflivingindex / 10 + safetyindex / 2.0 + healthindex / 2.5 - traffictimeindex / 2.0 - pollutionindex * 2.0 / 3.0 + climateindex / 3.0);

    _
    yaşam maliyeti endeksi - kirlilik endeksi - konut fiyatının gelire oranı - güvenlik endeksi - iklim endeksi - sağlık endeksi - trafik endeksi
  • liste, rusya ukrayna savaşından önce yapılmış hadi o kabul de, ankara=londra onlardan da büyük izmir ve lviv- ukrayna var. salçalı makarna vs yaprak döner vs çamaşır suyu gibi bir versus neye göre sıralamayı yapmışlar hiç mi hiç anlamadım. listede ilk 20'de ağırlıklı olarak batı ve batı avrupa var bu kafaya göre londra'nın en azından ilk 20'ye girmesi lazımdı. hadi sterlin dersin ev yok kiralar pahalı o yüzden dersin o da olmadı ilk 50 olurdu herhalde en ölüsü ilk 100 olurdu lan londra değil sanki bana mumbai amk. sadece bisiklet ve kedi ile gezilen şu videoya bakın şu şehirde kutu gibi evde kalsan ne olacak dışarıda tek çöp yok müze gibi heryer bahçesi parkı insanların müzik anlayışı gülümsemesi... şimdi izmir-buca'da evine kaçak kat çıkmış üzeri çanaklı antenli evde oturan adam, şundan daha kaliteli mi yaşıyor tık sadece izleallahını seversen?
  • bok gibi şehir nasıl 126. olabilir?
  • londra, paris, milan, roma ve barcelona gibi avrupa şehirlerden daha üst sırada. 3-4 yıl önce ilk 50 şehir arasındaydı bursa baya gerilemiş.
  • avustralya'nın yaşanabilirlikte ne kadar yukarda olduğunu gösteriyor.
    canberra, australia 1.,
    adelaide, australia 3.,
    perth, australia 8.,
    brisbane, australia 9.,
    melbourne, australia 20.,
    sydney, australia 22. sırada.
  • neye göre belirlemişler ki dediğim liste. abi bu şehrin artık batı yakasının bile çok küçük bir kısmı dışında yaşanır hiçbir yeri kalmadı. balat, bademli, özlüce'nin villa tarafında falan yaşıyorsanız ok. onun dışında ne trafiği çekiliyor, ne gürültüsü, ne pis havası, ne de insanı.
hesabın var mı? giriş yap