• cahil, bilmeyen insan degildir. hepimiz belli konularda bilmeyen insaniz. bilen birisinden ogrenme cabasindayiz. bu nedenle kitaplar okuruz. cahil bilmedigini bilmeyen insandir. bilmedigini bilmeyen insana hic birsey ogretemezsin.
  • cahile öğretmek iyidir, cahil öğrenmeye heveslidir. ama kişi zırcahil / kara cahil ise onunla sohbeti hemen kesmek gerekir çünkü o cahil olduğunu bile kabul etmez, "en iyi ben biliyorum" der.
  • algının düşük olması bir seçim değildir. o insana beş kere anlatırsın ve beşincisinde bir ihtimal anlar seni. cahillik ise bir seçimdir. o insana beş kere anlatırsın ve beşincisinde hala cahil olmayı seçer.
  • 1 delille 40 alimi yendim 40 delille 1 cahili yenemedim diyen mevlana yı hatırladım nedense
  • veya zevzekliği, ukalalığı bırakmak.

    bi siz akıllısınız *
  • cahille sohbeti kesmek tabikii
  • sıradan çinko karbon pillere göre 10 kat daha dayanıklıysanız öğretin derim. şahsen benim enerjim yetmiyor. hayat kısa, zaman değerli. güneşin içerisinde su olduğunu, allahın nurunu yansıttığını iddia eden 40 yaşındaki adamı bile ikna edemedim. ağaç yaş iken eğrilir dedikleri doğru. belli bir yaştan sonra ikna olmuyorlar. anca kendileri keşfedecekler...
  • karşıdakinin seviyesine göre sohbet etmenin yaygınlaşması, tüm bu soruları ortadan kaldırır. bu aynı zamanda herkesin hemen varamayacağı bir mertebedir. öğrenmek isteyen, soru sorar ve öğrenir. sorulardan korkanlara, duymak istemediği cevaplar sunmak sadece sizi yorar. hayatından soru işaretlerini çıkarmış ve her konuda kesin yargıları olan insanlara bir şey anlatmaya çalışmayın. bu fazla iyimser bir seçim. deneyerek de tecrübe edebilirsiniz tabii. son durağınız bu mertebeye erişmek olacaktır.
  • cehalet bir perspektif sorunsalıdır, bir algı bozukluğudur.

    mesela "toplum istiyorsa 'şarz'dır doğrusu." diyen kişinin ciddi bir algı problemi vardır. etimoloji, filoloji, fonoloji açılardan bakamamaktadır olaya.

    cahilin zıttı, aydındır. zihni açık, ufku geniş, her türlü geleneksellikten bağımsız, kritik ve öz eleştiri yapabilen kimselerdir aydın kişiler.

    tarih bilimi apaçık bir şekilde gösteriyor ki cahil insanların cehaletlerini gidermek imkansız. bu yüzden liderler direkt eğitim sietemine müdahale etmiştir ve zapt edemedikleri cahil zihniyetleri imha etmek yoluna gitmiştir.

    size tavsiyem şu: mesela kitap okumayan bir kişiyle aranıza mesafe koyun ama kitap okumanın gereksiz olduğunu söyleyen bir kimseyle aynı havayı bile solumayın ve sakın -nietzsche'nin de savunduğu gibi- böyle kimselere merhamet etmeyin.
  • cahil insan herşeyi bilir. herşeyi bilen birine neyi nasıl öğreteceksiniz ki..
hesabın var mı? giriş yap