• anayasa'nın değil, tck'nın suç sınıflandırmasına ait bir tabirdir.
  • 765 sayılı yasada canavarca his saikiyle veya eziyet çektirerek adam öldürme olarak tabir edilen, daha bir edebi duran suç tanımı.
  • türk ceza kanunu'nun 82/b maddesinde, kasten öldürme suçunun ağırlaştırılmış hallerinden biri olarak yer alan unsur.

    mahkeme içtihatları ile daha belirgin bir şekilde tanımlanmaktadır. buna göre, aslında canavarca hisle öldürme ile eziyet çektirerek öldürme birbirinden ayrı şeylerdir. örnek verelim:

    canavarca hisle öldüren katil, sırf acı çektirerek öldürme eyleminden haz aldığı için cinayet işlemektedir. filmlerde gördüğümüz seri katillerin çoğu tck tanımına göre canavarca hisle hareket etmektedir. amacı karşısındakinin ölümünü izleyerek zevk almak olduğu için canavar olarak nitelendirilmiştir. doğal olarak bu gibi kişilerin her zaman eziyet çektirmesi, işkence yoluyla öldürmesi gerekmeyebilir.

    eziyet çektirerek öldürmede ise, canavarlık saiki bulunmayabilir. bir kişiye belirli bir şeyin yerini söyletmek için işkence yapıldığını ve bu işkence sonucunda öldürüldüğünü düşünelim. eziyet çektirerek öldürme vardır, ama canavarca his yoktur.

    son olarak şunu ekleyelim: kanun koyucu, canavar olarak gördüğü ve kanundaki en ağır cezayı verdiği kişileri, hiç ceza vermediği delilerden ayıracak kriterleri koymak konusunda yetersiz kalmaktadır. bir kişinin başkasının acı çekerek ölmesinden zevk alması durumunda akıl hastalığı hükümlerince ceza almadan kurtulması da mümkündür, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesi de. her şey, bilirkişi olarak atanan 3 kişinin ikişer (toplamda 6 ediyor) dudağı arasındadır (mahkemenin bile değil o derece)
  • hakim: ulen hadi eziyet çektirmişsin kurbana canına okumuşsun bu canavarca his nereden geliyor
    canavar: hakimim ben o dediğinizi bilmem anama küfretti
    hakim: yakmışsın zavallıyı
    canavar: ne yapacaktım sokiim, ejderhayım.
    hakim: gereği düşünüldü (ayağa kalkılır). sanığın kurbana eziyet ettiği ve bunu canavarca bir hisle yaptığı ancak bir ejderha olarak zaten canavar olduğu için kendi hissiyatını yaşama hakkı kanunu gereği sadece eziyetten hüküm giyeceğine karar verilmiştir.
    canavarın avukatı: olm iyiki canavarca bir hissin var insanca hisle adam öldürseydin yanardın hadi gotu kurtardın
    canavar: saol abi
  • insanın hıncını alamadığı bazı durumlarda sakinleşebilmek için yapılabilecek tek hareket...
    zaman zaman kendimi birilerinin bu ülkeye yaptıklarını düşündüğümde yakın hissettiğim deşarj şeklidir aynı zamanda...
  • münevver karabulut cinayeti faili cem garipoğlunun suçlanacağı cinayet türü. tck madde 82'ye göre cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis. yine bu maddeye göre bir cinayetin çocuğa karşı işlenmiş olması ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis konusu.
  • kasten oldurme sucunun agirlastirma sebebidir tck'da.
  • çok yanlış anlaşılan bir tabir. burada ''canavar'' lafzı mecazi olarak geçer halbuki basında ve kamuoyunda kelimeyi gerçek anlamıyla alıp doğru değerlendiremeyenler var. sami selçuk'a göre karmaşanın nedeni mevzuatımızın bu görüşte ikiye ayrılan italyan ve fransız hukuku arasında sıkışıp kalmasıdır.
    örneğin bir kişiyi 30 kere bıçaklayıp öldürenleer veya iki şarjör boşaltanlara canavarca his halinden cezalarında artırıma gidilmez. ceren damar ve emine bulut cinayetlerinde zanlılar (hasan ismail hikmet ile fedai varan) bu suçlamadan böylece beraat etti. her ne kadar vicdanen kabul edemesek de hukuken maalesef doğru. çünkü işkence, müsle, hadım, ihrak (yakma) gibi cinayeti işleyen için hastalıklı bir zevke ve teatral havaya büründüren bir vaziyet yoktu. ceza hukukunda seri atım veya darbeli tüm cinayetler için hüküm böyledir, hukuken bu konuda bir yoruma açıklık yok.
    canavarca his unsuru öldürmek için öldürmek, salt acı çektirmek için öldürmek gibi bir sebebe müstenit olarak, törensel veya sadist ruhla işlenen cinayetlerde değerlendirilir. işte seri katiller, satanistler veya sapkın kültlerdeki kurban ritüelleri örnek olarak sayılabilir. evet, kabul; öldürme olayı zaten bizatihi sadistlik ama cinayeti işleyen nezdinde bir dış uyaran veya tepki gerektiren bir durum her zaman olur. bu, ''cinayetin hiçbir (geçerli) nedeni olamaz'' şeklindeki politik doğrucu söylem nedeniyle berhava ediliyor. burada canavarca his sui generis olarak bir saik veya 'içtepi'dir. yani cinayetin şekli ile saiki arasındaki illiyet önemlidir. yoksa maktulün bedeninin tahribi mesele değil. aksi halde öldürdüğü kişinin cesedini yakalanmamak veya cinayetini örtbas etmek için parçalayan veya yakan kişilerin de canavarca histen cezasının artırılması gerekirdi halbuki hukukun yerleşik usul ve esas hükümleri buna mani.
hesabın var mı? giriş yap