• çeçenistan’ın başkenti grozni’de yapılan gökdelen. çeçen lider ahmet kadirov un anısına yapılacak gökdelen 435 metre ve 102 katlı olacakmış.

    görsel
  • demek ki çeçenler de modaya uydu.

    biri bu “en uzun bina bizim” yarışına katılanlara bina boylarının gelişmişlik düzeyini pozitif yönde etkilemediğini söylesin artık.
  • amk avrupa neresi çeçenistan neresi dedirtendir, gençler bi detay falan mı kaçırıyoruz?

    ayrıca orta asya ve yakınlarındaki ülkelerde ilginç bir bina aşkı başladı son 15 yılda, ilginç.
  • (bkz: ahmet tower)
  • gelişmemiş ülkeleri yeni sömürme yöntemlerinden biri. bu ülkelerin paraları betona gömme aşkı yüzünden gelişmiş ülkeler hem kendilerine bu projelerin mühendisliği sayesinde büyük katma değer yaratıyor, hem kendi ülke ekolojisine zarar vermiyor, zarar gelişmemiş ülke bitki örtüsü ve doğasına oluyor, hem de bu gelişmemiş ülkeleri daha da kendilerine bağımlı tüketici ülke haline dönüştürüyorlar. bir taşla 5 kuş.
  • kalaşnikof şeklinde olacaktır.
  • madem cahilsiniz, bari yorum yapmayın ya.
    glacier line, permafrost, drainage divide yani su bölümü çizgisi falan desek aval aval bakacaklar; ama, her konuda ahkam kesebilirler.

    kuzey kafkasya'yı asya'dan ayıran water divide denen bir su kütlesidir ve sınırını kaskas dağları çizer. bu sebeple avrupa'nın en yüksek zirvesi elbrus dağıdır. buna da fiziki coğrafya denir.
    coğrafyayı kültürel anlamda kafasından çizenleri böyle dumura uğratır.

    güney kafkasya ise, hem kafkas dağları, hem de tektonik plakalarla ayrıldığı için avrupa kıtasının teknik olarak bitimidir ve avrupa kıtası sayılmaz.
    şunu da şöyle koyayım; bulsunlar bakayım grozni nerede kalıyor: http://blog.unifr.ch/…neralmapcaucasus-1024x680.png

    bu arada bir ekleme de yapayım da, sonra karşılaşırsanız gene böyle saçma sapan konuşmayın. kuzey kafkasya insanı vardır ya, o beğenmediğiniz çerkesler, çeçenler, falan; işte onlar da avrupa insanı olarak kabul görürler genetik olarak. misal, kafkasyalı türki ve irani halklar ayrıca incelenirler genetik çalışmalarda, ama, kuzey kafkasya otokton halkları avrupalı sayılırlar ve bu grupta incelenirler. kimse çeçen=bask demiyor ama avrupa coğrafyasına ait otokton halklardır kuzey kafkasyalılar da. beyaz insana neden caucasoid dendiğinin sebeplerine de siz kafa yorarsınız belki. genetik biliminden bihabersiniz, kültür kodları ve kültürü, bilim ile karıştırıyorsunuz. badim evrim halkasi (genetik çalışmalar üstüne, tam bu konuda, phd yapıyor. biraz aydınlanın bari yazdıklarını okuyarak) çok güzel bir lafı var bu konuda; “çeçenleri, çerkesleri bilimsel araştırmalarda avrupa halklarına dahil etmeyeceksek, finleri sibirya’nın derinliklerine gömmemiz gerekiyor o zaman.”

    bu kadar yazmışken, haberde bahsedilen gökdelenin, bir rus maymununun görgüsüzlüğünden ötesi olmadığını da belirteyim bari.

    edit: avrupa kıta sınırını bilimle değil, huffington post makalesiyle çizen adam bir de “sikimsonik coğrafi harita” demiş.
    "sikimsonik bilim", önemli olan avamlar ne düşünüyor, değil mi?
    kuzey ve güney kafkasya’yı birbirinden ayıramıyorlar. tüm makalelerde kuzey kafkasya’nın avrupa toprağı olup olmadığı tartışılmıyor dahi (en çok dediği, arada bir yerde duruyor olabileceği); “acaba” diyorlar, “güney kafkasya da avrupa mı?". azerbaycan, gürcistan, ermenistan gibi güney kafkasya ülkelerinin avrupa'da olup olmadığı tartışılıyor. avrupa sınırının nerede bittiğini yazımda açıklamıştım ve çeçenya kuzey kafkasya toprağıdır.
    makalelerdeki tartışmalar ise gene bilimsel değil, sosyo-kültürel yaklaşımlar üzerinden ilerliyor.
    kafanızdan çizdiğiniz kültürel haritaların hiç bir önemi yok; yoksa, bu mantıktan hareketle meksika'nın ve orta amerika ülkelerinin kıta olarak güney amerika'da kabul edilmesi gerekiyor; ama, babalar gibi kuzey amerika'dadırlar.
    bize kültürlenelim diye vermiş linkleri ama kendi okuduğu bile meçhul.
    cahil diyince trip atıyorlar bir de.

    ikinci edit olsun madem, entry'mi baz aldığım entry'de "bu son olur umarım" denilip verilen şu linke ithafen bir ekleme yapayım, bu da son olacak artık benim açımdan. bu kadar kalın kafalı olmaya gerek yok.
    ikinci bir, başlığı okuyup makaleyi okumama durumu. bir diğeri huffington post yazısıydı. başlık öyle yazıyor da, makale ne diyor? makale, kuzey-güney kafkasya demiyor ama gürcistan durumunu tartışıyor. gürcistan, kuzey kafkasya değil maalesef, önce bu bilgiyi açığa kavuşturalım.

    "asia and europe" yani asya ve avrupa sınırı başlığı altından:
    "the conventional europe-asia boundary was subject to considerable variation during the 18th and 19th centuries, indicated anywhere between the don river and the caucasus to the south or the ural mountains to the east. since the later 19th century, the caucasus-urals boundary has become almost universally accepted. according to this now-standard convention, the boundary follows the aegean sea, the turkish straits, the black sea, along the watershed of the greater caucasus, the northwestern portion of the caspian sea and along the ural river and ural mountains to the arctic ocean.
    azerbaijan's qusar, shabran, siazan, khachmaz and quba districts are north of the greater caucasus watershed and thus geographically in europe, placing a population of about half a million (or ca. 5% of the country's total population) in europe."

    tercümesi çok kısaca şu: "bu konuda çok fikir vardı; ancak, 19. yüzyıldan beri dünyada kabul gören sınır kafkasya'daki su bölümü çizgisidir. hatta, bu çizginin üstünde kalan azerbaycan'ın bazı bölgeleri bile avrupa içinde kalır."

    makalede "north of the greater caucasus watershed" denen yer kura nehridir* ve kura nehri güney kafkasya'dan, kafkas dağlarının güneyinden geçer. bunun adına water divide dendiğini ve sınırı bunun çizdiğini zaten orijinal entry'mde açıklamıştım. bu sebeple hatta, "bakın kafkasya avrupa değildir" demek için verilen linkte dahi, azerbaycan'da kura nehrinin yukarısını avrupa olarak göstermiş. azerbaycan'ın bazı şehirleri bile avrupa'ya dahil edilmiş, tam da bu verilen linkte, tam da yukarıda ingilizcesini verdiğim cümlelerle.
    maalesef, önüne çıkan ilk bağlantıda bir harita görüp, bağlantıyı paylaşan insanlar var. altında ne yazıyor bakmıyor bile. neden böylesiniz siz ya?
  • şerefsiz bir vatan haini için gökdelen dikerek ölümsüzleştireceğini zannetmek...
hesabın var mı? giriş yap