• bir deniz olayı. karadeniz sahillerinde görülüyormuş.

    http://www.youtube.com/watch?v=2spugizek2e
  • bilmemeniz çok iyi yüzücü olsanız bile belki bu yaz hayatınıza mal olabilecek doğa olayı.

    kısaca sahile gelen dalgaların sadece bir noktadan(6-30 mt genişliğinde) kuvvetlice açığa geri dönmesi.

    kurtulmak için sahile doğru doğrudan değil, sahile paralel yüzerek akıntı noktasından uzaklaştıktan sonra sahile doğru yüzmek gerekiyormuş.

    http://cekenakinti.org/

    adresinde belgesel filmi izlerseniz nasıl kurtulabileceğini görebilirsiniz.

    not: internet explorerla açarsanız izleyebilirsiniz.
  • sinop akliman sahilinde de çok sık görülen olay. rip akıntısı olarak da bilinir.

    (bkz: rip akıntısı)
  • kalabalik sahillerde gozlemlenip sahil gorevlileri tarafindan uyarilarda bulunulabilecek deniz olayi. disardan ve hafif yuksekten gorulebiliyor aslinda.
  • "çeken akıntı da neymiş, yüzme bilen insan nasıl boğulur yaeae" kafasında bir insan olarak bugün şile'de ilk kez tecrübe ettim.

    en fazla 30 metre kadar açıkta ve su bel bölgemdeyken akıntıya yakalandım, çok kısa bir süre içinde 10 metre kadar daha açığa boyuma kadar ulaşan bir derinliğe çekildim ve refleks olarak hemen önümdeki dubalara tutundum. tehlikeyi fark edip arkamdaki arkadaşlara gelmeyin diyene kadar 2 tanesi daha akıntıyla beraber hızla yanıma sürüklendiler. hepimiz yüzme bilen insanlardık ancak yüzülecek bir ortam kesinlikle yoktu. dubalara tutunarak bir süre beklemek istedik, ancak su yanımdaki bayan arkadaşların boyunu geçiyordu ve üstten dalga alttan çeken akıntı derken panik ortamı oluştu ki zaten ölüme sebep olan da bu panik havası. şanslıydık ki dubaları karaya bağlayan ipler çok yakınımızdaydı, o tarafa doğru yöneldik. o sırada bizim çırpınmalarımızı gören cankurtaranlar zaten siren çalmaya ve megafon ile iletişime geçmeye başlamışlardı ki bu biraz panik havasını azalttı. iplere tutunarak kendimizi kıyıya çekmemize rağmen sakinleşip akıntının gücünden kurtulmamız yaklaşık 5 dk kadar aldı.

    özetle, bana bir şey olmaz kafası hakikaten çeken akıntıda ölüme davetiye çıkartmaktan başka bir işe yaramıyor. orada duba ipleri olmasaydı o heyecan ve korkuyla neler olurdu şu an kestiremiyorum, öyle bir ortamda tek bir kişinin bile panik olması herkes için büyük tehlike yaratıyor. karadeniz dalgalıyken dikkatli olmakta ve kalabalıktan uzaklaşmamakta fayda var.
  • yarın yüzeceğim sahilde mevcut akıntıymış. çok açılmayacağım.
    (bkz: mugada)
    (bkz: bartın)
    (bkz: karadeniz)
  • çeken akıntılar denizin nehri gibidir, kıyıya yakın olan suyu denizin derinliklerine geri taşırlar. bu akıntıların varlığı, çevredeki dalgaların telaşlı hareketleri tarafından gizlenir genelde. bu da yosun ve birikintilerin hızla denize taşınmasının yanı sıra en güçlü yüzücüleri bile hızla sürükleyebileceği anlamına gelmektedir. bütün cankurtaran kurtarmalarının yaklaşık %80'i güçlü çeken akıntıların bir yüzücüyü tehlikeye sürüklemesiyle gerçekleştirmiştir.

    kendinizi beklenmedik bir çeken akıntı tarafından denize çekilirken bulursanız, sakin kalmalı, su üstünde kalmaya odaklanmalı ve eğer yapabiliyorsanız kıyıya paralel yüzmelisiniz. içgüdüleriniz size karaya doğru yüzmenizi söyleyecektir, çünkü orayı arzular ve oraya ulaşmak istersiniz ancak akıntıya karşı yüzmek çok zorlu olacaktır. bunun yerine akıntının karşısına ve yanındaki daha yavaş akan suya geçmeyi hedefleyin. bir çeken akıntı sizi sadece kırılan dalgaların hemen ötesine çekebilir ancak bazı durumlarda sizi yüzlerce metre açığa götürebilir. akıntıların gücünü tahmin etmek zor olabilir, bu nedenle cankurtaranla korunan plajlarda kalmak ve çeken akıntı belirtisi gördüğünüzde yüzmemek en güvenlisidir.

    çeken akıntıya benzer bir güç de çeken gelgittir. bunlar arasındaki fark, nedenlerine ve konumlarına bağlıdır. çeken akıntılar bir plajın kırılan dalgaları arasında oluşurken, çeken gelgitler nehirlerden ve limanlardan denize giren akan suyun bir sonucudur.

    çeken akıntı nasıl oluşur?

    1. kıyıya vurma: dalgalar kıyı şeridine doğru ilerler. bu sırada kum, sahil şeridi boyunca bir yerde birikir.
    2. besleyici akıntılar: su, sahil şeridi ile kum yığıdı arasında sıkışır. zayıf bir nokta oluştuğunda, kaçmak için kıyıya paralel olarak kumdaki boşluğa doğru ilerler.
    3. boğaz: su bu noktauya ve denize doğru akarken, güçlü bir akıntı suyu ve içindeki her şeyi saatte 8 km'ye varan bir hızla denize doğru çeker.
    4. çakışan akıntılar: su, yarığın başlangıcına farklı yönlerden yaklaştıkça, her iki tarafındaki akıntılar dairesel hareketlerle ilerleyebilir.
    5. baş: akıntı gücünü kaybettiğinde, su yavaşlar ve çeken akıntıdan dışarı doğru hareket eder. bu mesafe kıyıdan 60 ila 765 metre arasında olabilir.

    5 işareti:

    1. koyu renkli su: suyun daha derin olduğu yerlerde, rengi daha koyu görünür. koyu çizgiler bazen bir çeken akıntının yönünü gösterir.

    2. seyrek aralık: çeken akıntı genellikle dalgaların kırılmasını engeller. beyaz sudaki boşluklar bir çeken akıntının varlığına işaret edebilir.

    3. kumlu su: su, kırılan dalgaların ötesinde kumlu görünüyorsa, bu, çeken akıntının açık denizde hareket ettiğinin ve kumu yüzeye çıkardığının işaretidir.

    4. birikinti kanıtı: yüzen birikintilerin veya deniz yosunlarının hareketini takip edin. çeken akıntılar bunları kendilerine doğru çeker ve daha sonra akıntıyla birlikte denizin dışına sürükler.

    5. yüzey hareketi: su farklı yönlerden tek bir noktaya doğru akarken, yüzeyde çevredeki suya kıyasla daha fazla dalgalanma oluşur.
hesabın var mı? giriş yap