• "cia"
    iia'nin en muhterem sertifikasi, bir nevi ic denetim uzmanligi. alabilmek icin, her biri 80 sorudan olu$an 4 a$amali testten gecilir, ustune 2 yil audit tecrubesi edinilir ve bu belgeye kavu$ulur.
    "eaaah her yer cpa ve cfa doldu" diyen beyaz gomlekler icin bir alternatiftir.
  • artık bölüm başına soru sayısının 125'e çıkarıldığı sertifika sınavı sonunda elde edilen ünvan. bu sınavla ilgili garipliklerden birisi de içinde değerlendirmeye katılmayan soruların olduğunun söylenmesi ancak sayısının verilmemesidir. hatırı sayılır meslek etik ve standartları bilgisi ile çok temel iş yönetimi ve finans, muhasebe bilgisi sınavı geçmek için yeterlidir.
  • yakinda sinavi turkce de yapilmaya baslanacak olan sertifikasyon.
  • okulumdur diye söylemiyorum (hadi len!), son 15 yilin 13'ünde, lsulu ögrenciler dünya capinda degerlendirilen bu sinavda 1. olmaktadirlar.
  • kayıt ücreti olan $60'ın yanında her bir bölüm için-ki 4 bölüm var-$50 bayılınmaktadır, 4 ciltlik süper cia review kitapları da buna eklendiğinde hazırlanmaya başlamak gözde büyümektedir.
  • "iç denetimi sertifika sahibi adamlar yapsın kardeşim" zihniyetindeki insanların ortaya attığı eşsiz fikirler sonucu vücut bulmuş sertifika programıdır. programıdır diyorum çünkü bir insan evladı yok sınav giriş ücretiydi, yok kitap, yok cd, yok bilmem ne ücretiydi diye ancak bu kadar programlı düzülür. küçük bir kamyonet yüküyle para verdim, 3 haftadır çalışıyorum ne öğrendin diye sor hiç (bende de bi kıt zeka durumu olabilir tabii, onu da düşünmüyor değilim)... yani "nedir kardeşim iç denetim" diye sorsan, vereceğim yanıt cem yılmaz'ın gösterisinden çıkan adamın "ne anlattı" sorusuna vereceği yanıttan farklı değildir.
  • turkiye de smmm lik gibi kiytirik bir unvana sahip oldugunuz vakit bu sinavin son asamasindan dogrudan yirtmaktasiniz.

    sadece bu bilgi bile bu unvanin anlamini sorgulatmaktadir. ayrica test olmasi bastan bombadir. ha yurtdisinda cv niz incelenirken uluslararasi bir imge olarak orada siritir fena olmaz..otesi de kanimca yoktur.

    cebinizde paraniz, bir o kadar da aylak vaktiniz varsa cpa ve cfa lik icin kasin hem bir anlami olur hemde bu iki unvanni almak daha zor ve daha degerlidir...
  • söz konusu sınavın 4 bölümüne birden girmiş birisi olarak naçiz izlenim ve tavsiyelerim.

    * sınava gleim'in kitaplarından hazırlandım; çok zaman fazlaca detaya giriyorlar 1 ve 2. bölümler için kitaplar iyi guzel ancak it bölümüyle kafayı fazla kırmayın 3. sınav için hazırlık varsa o zaman detay bir çalışma lazım. diğer yandan istatistiksel örnekleme konularında formülle fazla kastırmadılar ancak hangisi nerede nasıl işe yararı bilmek gerekiyor. örneğin attribute sampling ya da variable samplingin türlerinin nerelerde kullanılacağı...

    * sınav hem ingilizce hem de türkçe ancak türkçeye salt güvenmeyin çeviri hataları olabilir aman derim ben. gleim gibi bir kitaptan hazırlandığınıza göre bunu yapmak zor olmayacaktır.

    * bir ve ikinci sınav bilgiden ziyade yoruma dayalı orada da enstitütünün belli bir yaklaşımı soru ve cevapları inceledikçe aşina oluyorsunuz. denetimin tum surecleri yıllık plandan sonuçlandırmaya kadar olan süreç, iç denetimden sorumlu şefin görev ve sorumlulukları, "scope limitation" hususu, "follow up" süreci, suistimal vb. konulara odaklanmakta fayda var.

    * özellikle www.tide.org.tr ve kitaptaki "cia adapted" sorular ziyadesiyle faydalı. üç ve dört için aşırı detaya boğulmayın ancak ürün yaşam çevrimini, edi nedir ne işe yarar, temel toplam kalite yönetimi kavramları, temel finans hesapları (sermaye maliyetleri, basitçe paranın zaman değeri) önemli olabilir.

    * yukarıdakiler önemli ancak yeterli değil. önemli olan "core syllabus" denilen testlerin hangi konularda ne düzey istedikleri (awareness/proficiency) önemli. "awareness"ta temel mantık neyin ne işe yaradığını bilmeniz çoğu zaman yeterli, "proficiency" düzey için ise biraz daha derine inilmeli.

    * salt konuları okumakla yetinmemenizi, mevcut sorular üzerinden geçmenizi tavsiye ederim. eğer gleim'den hazırlanıyorsanız, cia adapted veya iia adapted sorular diğerlerine göre daha faydalı, sınavla ilgili daha iyi fikir veriyor.
  • şubat 2008 itibariyle bds (bilgisayar destekli sınav) olarak yapılacak sınavın ücretleri de hatırı sayılır oranda artırılmıştır. her bir part için 130$ ödemeniz gerekmektedir. sınavda uzak doğu ülkelerinin daha başarılı olduklarını duymuştum.
hesabın var mı? giriş yap