• fidel, sovyetler birliği ve şahsı üçgenindeki iddiaların, latin amerikada yaratabileceği tek deprem, kahkaha depremi olan devrimci.
    (bkz: http://haber.sol.org.tr/…setler/anamanset/9358.html)
  • bardaklarını, tişörtlerini, posterlerini, kolyelerini, şapkalarını, berelerini, anahtarlıklarını, kısacası kendisinin o meşhur pozunun basılı olduğu her materyali gördüğümde boğazımı düğümleyen ve o an varsa kemiklerin mezarda sızılaması diye bir şey, onun mutlaka gerçekleştiğine emin olduğum adam. emperyalizme kafa tutan ve bu uğurda ölen böyle bir devrimcinin fotoğraflarının adını bile tam olarak söyleyemeyenlerin, kim olduğunu bilmeyenlerin üzerinde şov amaçlı bir sembol olarak kullanılması çok acıdır, çok.
  • unlu fransiz dusunur ve iktisatci, sciences po profesoru guy sorman'in kendisi hakkinda yazdigi pek ilginc bir yazi:

    ***************************************************************
    hollywood filmmakers blind to che guevara's brutality

    guy sorman | february 02, 2009

    hollywood history is often nonsensical, but filmmakers usually have the sense not to whitewash killers and sadists. steven soderbergh's new film about che guevara, however, does that, and more.

    che the revolutionary romantic, as depicted by benicio del toro in soderbergh's film, never existed. that hero of the left, with his hippie hair and beard, an image now iconic on t-shirts and coffee mugs around the world, is a myth concocted by fidel castro's propagandists: a cross between don quixote and robin hood.

    like those tall tales, castro's myth of che bears a superficial resemblance to historical facts, but the real story is far darker. some robin hood probably did brutalise the rich and, to cover his tracks, give some of his loot to the poor. in medieval spain, quixote-like knights probably did roam the countryside, ridding it not of dragons but of the land's few remaining muslims.

    the same goes for the legendary che. no teenager in rebellion against the world or his parents seems able to resist che's alluring image. just wearing a che t-shirt is the shortest and cheapest way to appear to be on the right side of history.

    what works for teenagers also seems to work with forever-young movie directors. in the 1960s, the che look, with beard and beret, was at least a glib political statement. today, it is little more than a fashion accoutrement that inspires a big-budget hollywood epic. are che theme parks next?

    but once there was a real che guevara: he is less well known than the fictional puppet that has replaced reality. the true che was a more significant figure than his fictional clone, for he was the incarnation of what revolution and marxism really meant in the 20th century.

    che was no humanist. no communist leader, indeed, ever held humanist values. karl marx certainly was not one. true to their movement's founding prophet, stalin, mao zedong, castro and che held no respect for life. blood needed to be shed if a better world was to be baptised.

    when criticised by one of his early companions for the death of millions during the chinese revolution, mao observed that countless chinese die every day, so what did it matter?

    likewise, che could kill with a shrug. trained as a medical doctor in argentina, he chose not to save lives but to suppress them. after he seized power, che put to death 500 "enemies of the revolution" without trial, or even much discrimination.

    castro, no humanist himself, did his best to neutralise guevara by appointing him minister for industry. as could be expected, che applied soviet policies to the cubans: agriculture was destroyed and ghost factories dotted the landscape. he did not care about cuba's economy or its people: his purpose was to pursue revolution for its own sake, whatever it meant, like art for art's sake.

    indeed, without his ideology, che would have been nothing more than another serial killer. ideological sloganeering allowed him to kill in larger numbers than any serial killer could imagine, and all in the name of justice. five centuries ago, che probably would have been one of those priest-soldiers exterminating latin america's natives in the name of god. in the name of history, che, too, saw murder as a necessary tool of a noble cause.

    but suppose we judge this marxist hero by his own criteria: did he actually transform the world? the answer is yes, but for the worse. the communist cuba he helped to forge is an undisputed and unmitigated failure, much more impoverished and much less free than it was before its "liberation". despite the social reforms the left likes to trumpet about cuba, its literacy rate was higher before castro came to power, and racism against the black population was less pervasive. indeed, cuba's leaders today are far more likely to be white than they were in batista's day.

    beyond cuba, the che myth has inspired thousands of students and activists across latin america to lose their lives in foolhardy guerilla struggles. the left, inspired by the siren call of che, chose armed struggle instead of elections. by doing so, it opened the way to military dictatorship.

    latin america is not yet cured of these unintended consequences of guevaraism. indeed, fifty years after cuba's revolution, latin america remains divided.

    those nations that rejected che's mythology and chose the path of democracy and the free market, such as brazil, peru, and chile, are better off than they ever were: equality, freedom, and economic progress have advanced in unity. by contrast, those nations that remain nostalgic for the cause of che, such as venezuela, ecuador and bolivia, are at this very moment poised on the brink of civil war.

    the real che, who spent most of his time as castro's central banker supervising executions, deserves to be better known. perhaps if soderbergh's two-part che epic succeeds at the box office, his financial backers will want to film a more truthful sequel. there is certainly no shortage of material for che, the untold story.
    ***************************************************************

    kaynak: http://www.theaustralian.news.com.au/…-7583,00.html
  • şurada bir adet örgüden heykelciğini bulabilirsiniz:

    http://www.sakinkafa.com/orgu-che-guevara/
  • iyi bir futbolsevermi$. boca veyahut river yerine dogdugu kentin takımı rosario central taraftarıydı.
  • arjantin doğumludur. gün gelir arkadaşı alberto ile güney amerika turuna çıkarlar. che konakladığı her ülkeden annesine mektup atar, gördüklerini anlatır. küba'da iken artık gezilerinin sonlarına gelmişlerdir çünkü paraları tükenmiştir. annesine mektup yazar paralarının bittiğini haber eder ve kısa süre içinde ilk gemi ile geri döneceğini bildirir. fakat içi yanmaktadır che'nin. daha yapmak istedikleri bitmemiştir, hele ki küba'da.
    ceplerindeki son para da yitmişken birden futbol turnuvasının düzenlendiği alanda bulurlar kendilerini. oturup maç izlerken yanlarına bir çocuk yaklaşır ve 2 adamlarının eksik olduğunu, eger isterlerse bu turnuvada che ve alberto'nun takımlarında oynayabileceğini anlatırlar. che ve alberto'nun tek şansı bu turnuva oldugundan tereddütsüz kabul ederler, zaten alberto çok iyi oynar futbolu, iyi bir golcüdür, che ise kalecilikte ortalamanın üzerindedir.
    turnuvada che ve alberto'nun takımı önlerine geleni devirmeye başlar. alberto takımı tek başına taşımaktadır attığı gollerle, che de kaleyi korumaktadır. son noktaya kadar gelirler alberto ve che. final maçı 7-7 devam etmektedir ve son dakika hakem che ve alberto'nun takımının aleyhine penaltı verir. kalede che 3-5 adım ötesinde penaltıyı kullanacak çocuk dikilmektedir. che bu son dakika penaltısını kurtarır ve uzatmaya götürür maçı, uzatmada alberto maçı alır ve takımı şampiyon yapar.
    para ödülünden paylarını düşeni alan che ve alberto küba'da kalabileceklerdir artık. annesine bir mektup daha yazar : "anne gelişimizi erteledik, biraz daha küba'da kalacağız, bizi merak etme"
    ve hikaye başlar...

    sorulması gereken soru şudur ; ya penaltı gol olsaydı ?

    *
  • şehir efsanesi yerine, emperyalist ağababaların nesillerce çocuklarına ve torunlarına anlattığı korku hikayesi. hikayenin sonunda kurşun askerlerinden bolivyalı küçük askere vurdurulur anlatıcı emperyalist ağababa tarafından ama hikaye korkunçluğu zihinlerde sürer, kabuslarını süsler.
  • emperyalizmin kölesi olmuş bir ülke vatandaşının kendisi hakkında şehir efsanesi yakıştırması yapması da ironik bir durumdur.
  • "bu (...) taktik ve strateji yerine sınırlı kalıplar uygulanıyor: dar kapsamlı seçim çekişmeleri; şurada burada seçimi kazananların başarıları; iki milletvekili, bir senatör, dört belediye başkanı, halkın üzerine ateş açılarak dağıtılan büyük çapta bir gösteri; bir öncekine göre bir iki oy farkıyla kaybedilen yeni bir seçim; kazanılan bir grev, kaybedilen on grev; bir adım ileri, on adım geri; belli bir kesimde zafer, bir diğerinde on kez bozgun... sonra birdenbire oyunun kuralları değişir, herşeye yeniden başlamak gerekir.

    bu tutum neden ileri geliyor? halk enerjisini neden hep böyle boşuna harcıyor? bunun tek nedeni var: bazı amerika ülkelerinde ilerici güçler taktik hedefler ile stratejik hedefleri korkunç bir şekilde birbirine karıştırıyorlar, küçük taktik sorunlarda büyük stratejik hedefler görmek istemişlerdir. bu önemsiz saldırı mevzilerini ve elde edilen küçük kazançları, sınıf düşmanının temel hedefleri olarak göstermeyi bilen gericiliğin akıllıca davrandığını kabul etmeliyiz.

    böylesine büyük hatalar işlenen ülkelerde, halk hiçbir değeri olmayan eylemler için son derece büyük fedakarlıklar pahasına her yıl alaylarını seferber eder. bunlar düşman topçusunun ateşine maruz kalan geçici mevzilerdir.

    bu mevzilerin adı, parlamentodur, kanuniliktir, yasal ekonomik grevdir, ücret artışıdır, burjuva anayasasıdır, bir halk kahramanının serbest bırakılmasıdır... ve işin en kötü tarafı şudur ki, bu mevzileri elde etmek için bile, burjuva devletinin oyun kurallarını kabul etmek ve bu tehlikeli siyasal oyuna katılmak iznini alabilmek için de uslu ve aklı başında insanlar olduğumuzu, hiçbir tehlike arz etmediğimizi; örneğin kışlalara ve trenlere saldırmak, köprüleri uçurmak, katilleri ve işkence uzmanlarını cezalandırmak, dağlara çıkıp ayaklanmak ya da yumruklarımızı sert ve kararlı bir biçimde kaldırarak,(...) son kurtuluş mücadelesinin kesin müjdesini vermek gibi tehlikeli işlerle bir alış-verişimizin olmadığını ispat etmek lazımdır."
  • "şiddet, sömürücülerin ayrıcalığı değildir, sömürülenler de, onu uygulayabilirler ve dahası uygun anda kullanmalıdırlar."
hesabın var mı? giriş yap