• che part one izlenilmeden izlerseniz eğer "bu ne sikimsonik şey lan" diyerek hiç beğenmediğinizi dile getirirsiniz.. bu sebepten dolayı iki saatinizi daha harcayıp ilk önce küba devrimini konu olan che part one'ı izleyin ve daha sonra bunu izleyin..

    ard arda izlendiği takdirde filmin başlangıcındaki soğuk ve umutsuz toparlanış her şeyi özetlemekte..
  • filmin sonunda çalan şarkı için (bkz: balderrama)
  • ilk önce benicio del toro hem tip olarak, hem fizik olarak cuk oturmuştur. oyunuculuğunu da kasmadan yapmıştır. che ile ilgili bir sürü daha film çekilebilir, ancak en başarılı bu adam olacak galiba.

    filme gelince; ilk filmide izlemek gerekiyor ki, kafada birşeyler oturabilsin. hatta bu iki seriye başlamadan önce diarios de motocicleta filmini izlerseniz, gençliğinden öldürülüşüne kadar güzel bir che portresi izleyebilirsiniz.

    --- spoiler ---
    neyse serinin bu ikinci ve son filminde bir karamsarlık hakimdi. küba devriminde ki o coşku bolivya'da yoktu. che hariç bütün herkesin bakışlarında, ne yapıyoruz biz ya acaba eve mi dönsek? bakışı vardı. bu olay zaten bütün bolivya'ya yansımış olacak ki, köylüler de yardım etmedi ve devrimciler aç, susuz ve iletişimsiz kaldılar. bunlar da sonlarını hazırladı.

    yalnız filmdeki tek ilgimi çeken ve hoşuma giden şey, che'nin öldürüldüğü ana kadar, karşı tarafın askerleri dahi olsa insanlarla konuşmaya çalışması ve arkadaş olmaya çalışması. ilk sorusunun hemen adın ne? olması samimi ve güvenilir bir hava yaratıyordu. etkiliyebiliyordu insanları. hatta bir asker, esir tutulduğu sırada, neredeyse serbest bırakacaktı che'yi.

    --- spoiler ---

    demek ki neymiş efendim; sen istediğin kadar insanları etkile ve davana inan, eğer yanındakiler ve halk senin inandığın şeye inanmıyorsa, sadece devrim değil her iş zor gibi geliyor.
  • soundtrack albümü dinlenilesi olan film. benicio del toro neyse de fidel'i oynayan demian bichir'e hayran kalmamak elde degil. o nasıl bir fidel rolüdür. bichir'den ayrıca "fidel" diye bir film beklemekteyim.

    1 yıl sonra gelen edit: adam oscar adayı beyler!
  • che part 2 de büyük komutan che guevara’nın bolivya macerasını anlatıyor ki bu macera kelimesini özellikle kullanıyorum… devrime olan sarsılmaz inancını, gerilla hayatının küba devriminde görmediği acı taraflarını ve che’yi efsaneleştiren sonunu anlatılması bakımından en az part 1 kadar etkili ve anlamlı bir çalışma che part 2…

    iki film, iki ayrı süreç, iki farklı halk ve iki farklı devrim tarihi ama aynı kararlılıkta ve inançta tek bir che … “devrim halkla yapılır, halkın istenmediği hiçbir hareket başarılı olamaz” che’nin bolivya mücadelesi de bu söyleme karşı bir savaş niteliğindeydi ancak tarihsel gerçekler che’yi bu savaşta ne yazık ki başarısız kıldı .. halkın desteklemediği che’nin özgürleştirme mücadelesi dramatik bir şekilde son buldu… che’ye arkadaşları bir çok kez halk bu harekete hazır değil belki de devrimin şartları oluşmadı derken che cevap olarak büyük bir inançla ve kararlılıkla sömürü olan her yerde devrim şartları hazırdır cevabını vermiş ama bu sefer ne yazık ki büyük komutan yanılmıştı…

    bolivya halkı, kominizm ve küba devrimini içselleştirememiş, devrimin din noktasındaki duruşunu ve amaçları noktasında devrimin ideolojik doktriniyle taban tabana zıt fikirler benimsemiş ve netice olarak da yabancı olduğu, önyargılı olduğu bu mücadeleyi desteklememiş che’yi ve arkadaşlarını bolivya topraklarında yalnız bırakmışlardı…

    destekten halk desteğinden yoksun mücadele de kaybedildi che bunun bedelini de canıyla ödedi… che, bolivya devriminin gerçekleşmeyeceğini anladıktan sonra bile devrime olan sonsuz inancını göstergesi “bizim sonumuz beki de bolivya halkının uymasını sağlayacaktır” diyerek şimdi olmasa da bir gün mutlaka devrim gerçekleşecek inancıyla son nefesini vermiş bir lider olarak da akıllara kazınan bir kişilik aynı zamanda…
    che’nin küba devriminden sonra elde ettiği güç ve popileritenin onun için aslında ne kadar da önemsiz olduğunu da bu filmler sayesinde öğreniyoruz… ailesiyle mutlu onu seven lider olarak tanımlayan bir halk tarafından desteklenen ve en önemlisi rahat bir hayatı ve daimi gücü reddederek inançları noktasında tekrar gerilla olmayı seçen farklı bir lider aynı zamanda che…

    che ye hayat veren benicio del toro ya ne desek az bir çok sahnede che ye o kadar çok benziyor ki bu da filmin inandırıcılığını ve etkisini arttırıyor… filmi izlemek şart ancak 4.5 saati bulan süresiyle bir o kadar da yorucu bir film gerilla hayatının anlatıldığı sahneler uzun ve zaman zaman kasvetli ama her şeye rağmen izlenmesi gereken bir çalışma emek çok büyük soderberg ve toro’ya tekrar teşekkürler … bizlere devrimi mücadeleyi inancı ve che’yi tekrar hatırlattıkları için…
  • part one' ın che'yi kötülediğinden bahsedenleri duymuş olmalı ki steven soderbergh bu filmde daha çok drama vermiş che ile ilgili. ama hak vermemek elde değil soderbergh gibi eğlencelik film yapmayı düstur edinmiş birinden böyle bir film serisi beklemiyor insan. idol değil insan anlatıyor ve o insan hatasıyla doğrusuyla insan, bazı sırça bıyıklılar gibi, texas kovboyları gibi, adalet giyinip savaş kokanlar gibi ucube değil. ve -sanırım spoiler olma ihtimali de yoktur- sonunda da insan gibi ölüyor, biraz onuru fazla kaçmış insan gibi, ama insan gibi. bir sahne ki; beni vurmuşlar gibi seni vurmuşlar gibi. bunu kazara yaptıysa soderbergh 'bırak dağınık kalsın'.
  • --- spoiler ---

    bolivya köylülerinin kaypaklığı, ispiyonculuğu bana yakup kadri'nin yaban romanındaki yunan yardakçısı ege köylülerini hatırlattı, ayrıca deniz'lerin kuşağın köylüye askere bel bağlayıp nasıl köylülerden kazık, askerlerden kurşun yediğini anımsadım izlerken. özetle; bolivya bir küba değil.

    --- spoiler ---
  • köylülerin ,işçilerin toplumsal hareketlerde ne kadar önemli olduğunu tekrar görmemizi sağlayan film. yaşar kemal bunu ince memed serisinde çok güzel anlatır.

    --- spoiler ---

    kaybedecek hiç bir şeyi olmayan köylülerin karşısında, hiç birinin hayal bile edemeyeceği şarları bırakıp bolivya dağlarına düşen che...ölümünde bile inancını kaybetmeyerek verdiği mücadeleyle cesaretinin ve inancının sınırlarını zorluyor.. bunun karşısında helikopterin rüzgarına bile dayanamayan, yüzünü kapatan, sırtını dönen köylüler... önce ihbar edip sonra ilahlaştırdıkları adamın cesedi karşısında dünyadan habersizler.

    --- spoiler ---
  • che'nin bolivya günlükleri kitabı referans alınarak hazırlandığını düşündüğüm film. fakat filmde tam olarak ne yapmak istedikleri, nereye gittikleri ve nereye varacakları tam olarak işlenememiş. oysaki che bolivya dağlarında sık sık astım krizi geçirmekteydi ve günlüklerini okurken kesik kesik anlatımlarıyla zihninin çokta berrak olmadığını ve bir karamsarlığa düştüğünü anlayabiliyoruz.
  • belgesel tarzında che filminin devamı.

    oturup sosyalizmin şu şu güzelliği vardır, kapitalizm berbattır gibi tek tek anlatmamış sadece o anlar che ve arkadaşları neler yaptılar buna odaklanmış. youtube'da bulabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap