• kendi kültürlerini oyunlarında olduğu gibi dizilerinde de tanıtmayı başarabiliyorlar, buram buram modern-teknolojik çin kokuyor izlediklerim
  • çin dizileri daha doğrusu dünyadaki dizileri takip ediyorum. farklı bir kültür izlemekten hoşlanıyorum. çin dizilerinin benim için yeri ayrıdır izlemek isteyenlere bir baksın link güzel öneriler yapmışlar tabi bu yazı baya eski sanırım eski dizileri önermişler.
  • çin dizilerinin uzunluğu 24 ile 60 bölüm arasında değişir. kahramanlık dizilerinde havada uçabilen kahramanları görebilir; bolca kılıç ve ok atma, at sürme sahnelerine şahit olursunuz. değil kahramanlık, romantik dizilerde bile seks veya sevişme sahnesi görmezsiniz. özellikle her romantik dizide karşılaşacağınız klişe sahneler ve kurallar vardır ki ; aha işte o sahne geliyor diye düşünürsünüz.

    örneğin;
    - kızın ayağı takılır ve tam düşerken kahraman belinden kavrar ve göz göze gelirler(aşkları bu sahneyle başlar hep), ya da kızımız trip atarak uzaklaşırken kahraman bir el hareketiyle onu yakalar ve kızımın geri dönerek kahramanın kucağını düşer, yine göz göze gelirler.
    - öpüşme sahneleri pek azdır ama illaki olacaksa o öpüşme gözler balık gözleri gibi açık ve kocaman biçimde yapılır. yani ben öpüşürken gözlerini kapatan oyuncuyu nadir gördüm.
    - çin dizilerinde fakir oğlan, zengin kız aşkına neredeyse hiç rastlanmaz. yan rollerde belki ama ana rollerde hiç görmedim. illa oğlan zengindir, ceo'dur, başkandır, kraldır aktiftir, vesaire vesaire. kız hep fakir ama sevimlidir, iyi niyetlidir, hümanisttir, pasiftir.
    açıkçası güçlü kadın karakter rolleri pek azdır. bu durum çin'in kültürel geçmişinden ve sınıfsal farklılıklardan kaynaklanabilir.
    - erkek kahraman mutlaka bir kez de olsa kadın kahramanı sırtında taşır. bu olmazsa dizinin tuzu, biberi eksik demektir.

    özellikle fantastik ve tarihi dizilerde kostümler, saçlar ilginç gelir. bazen muhtemelen düşük bütçeden kaynaklı uyduruk ve komik şeyler görebilirsiniz. bazen de ciddi ciddi hayran olursunuz. tarihi yada kahramanlık dizilerinde erkeklerin giydiği etek benzeri kıyafetlerle hiç de feminen görünmediklerini, aksine o tarz giyimin erkeklere çok yakıştığını görmek şaşırtıcıydı.

    genelde tarihi, kahramanlık, fantastik ve tarihi romantik dizileri izliyorum. yan rollerde nadiren de olsa lgbt esintileri var. ancak bu roller o kadar nahif canlandırılıyor ki izleyiciyi rahatsız etmek bir yana, o roldeki oyuncuyu ve rolü seviyorsunuz.

    erkek kahramanlar hayranlık uyandırmasa da idare eder düzeyde oyunculuk sergilerken bir iki istisna dışında kadın kahramanların oyunculukları genelde kötü. yüzleri değişse de hep aynı tip, bayat ve heyecan uyandırmayan, duygu iletemeyen kadın aktrisleri görüp le havle çekersiniz. ne yazık ki kore dizilerinin kadın oyuncuları da böyle. (istisna olarak çin'den zhao lusi'nin rol aldığı the romance of tiger and rose ve, love like the galaxy dizilerini izlemenizi öneririm. romantik sayılır ama kahkaha attığım çok sahne olmuştur bu iki dizide)

    the long ballad isimli diziden ayrıca bahsetmesem haksızlık olur. bunun nedeni dizinin yada oyuncuların iyi olması değil, youtube yayınındaki çevirmen. dizinin son bölümlerine doğru çevirmen değişmiş ve içtenlikle saygılarımı sunduğum metehangz isimli bir arkadaş devralmış ve resmen damgasını vurmuş diziye. dizi çin ve hun şehirleri arasındaki çekişmeyi konu alıyor. erkek kahramanın ismini kül tigin , kabilenin yaşadığı yeri oba, kurt birliğinin adını börü birliği olarak değiştirmiş ve daha başka küçük dokunuşlarla çeviri yapmış sağ olsun. çok güldüm buna ve hoşuma gitti. izlerken dizinin orijinal dilini de duyuyorsunuz haliyle. dizide annelerine ana diye, kaanın eşine khatun diye hitap ettiklerini duymak da ilginç geldi. bazı çin dizilerinde babaya bizim gibi baba dediklerini de duymuşluğum var.

    milyarlık nüfusu sahip bir ülke dizi üretmeye kalkarsa güzel senaryoların çıkması olasılığı da artıyor haliyle. genelde kore çin'den, bizimkiler de kore'den devşiriyor senaryoları. bence her zevke uygun dizi yapıyorlar gibi geliyor çinliler. farklı bir hava, farklı bir dokunuş, farklı bir kültür görmek isterseniz iyi seyirler dilerim sizlere.

    saygılarımla.
hesabın var mı? giriş yap