• çin müziğinde kullanılan enstrümanların önemli bir kısmı hu olarak adlandırılan türk, moğol, tunguz ve sair "barbarlara" aittir veya kökenleri bu kavimlere dayanır. özellikle yaylı çalgılar...

    örnek olarak huqin ailesinden çalgılar** böyledir.

    tarihi örnekler:

    pi-li: dokuz delikli, üflemeli bir hun çalgısı.

    p'i-p'a: dört telli bir barbar sazı. örnek resim: http://upload.wikimedia.org/…commons/5/5f/pipa2.jpg
  • bilinen en eski müziktir. efsaneler döneminde özgün çalgıların yapıldığı bilinir. önceleri 5, sonraları 7 ipek telli kitara olan "çin" isimli çalgı ile 50 telli ve hareketli eşikleri olan "si"isimli çalgı imparator fuşi tarafından icat edilmiştir.
    çin müziği i.ö. 4.000 yıllarına giden bir geçmişe sahiptir. tapınaklardaki törenlerde bu müziğe yer verilmiştir. i.ö. 1.050 yıllarında cou hanedanı döneminde müzik dinsel törenlerde kullanılarak dansa eşlik etmiştir. çin hanedan tarihçilerinin belirttiğine göre; sekizer kişilik sıralar halinde düzenlenen 64 dansçının yer aldığı "vınvu" denilen danslar müzik eşliğinde yapılmıştır.
    konfüçyüs(i.ö. 551-478); "müziğin gök ve toprak arasında bir ahenk" olduğunu ifade ederek, "müziğin toplumsal yaşantıda önemli olduğunu" belirtir.
    çin müziğinin tarihsel önemi, yunan ve avrupa medeniyetini temellendirdiği ifade edilen mısır kültürünü ve müziğini etkilemesidir. i.ö. 1.500 dolaylarında akdeniz toplumlarına aktarılan çin müziği etkisi giderek avrupa müziğinin oluşumunda da kendisini hissettirmiştir.
  • bir tek benim mi aklıma o meşhur tamlamayı getirdi diye merak ettiğim müzik.
  • sunun gibi leziz sarkilar ihtiva eder.

    az kisinin bildigi super sarkilar basliginda da cin muzugunden guzel melodili orneklervererek babaerenlere bu ulkenin musikisini sevdirme gayretlerimiz olmustu.

    cince, tonal bir konusma dili oldugu icin dil ozellikleri sarki soylemeye oldukca musaittir. mandarin dilinde sadece dort adet ton varken, cantonese dili dokuz farkli ton ile konusulur ve belki de dunyada konusmasi en zor, ama muzik yapmak icin ise en zevkli ve uygun dil yapisina sahiptir. keza cin diyarinda genellikle kaliteli yapitlar kanton bolgesinden cikmaktadir. elbette sadece dil ozellikleri degil, vizyonun cok genis olmasi ile de alakasi yok degil bu durumun hic kuskusuz.

    bu kadar cantonese ovgusu sonrasinda verdigin ornek neden mandarin guftesi be ulan sambabasi, a be hiyaragasi diye tepki gosteren suserlar sadece yerden goge kadar hakli olmayip, bu iki dil arasindaki farki cikarimsayabildikleri icin de ayrica sonsuz saygimi kazanirlar.

    aferin onlara.
  • nota sayısı beşmiş. hala pentatonik dizi do üzerinden do-sol-re-la-mi notalarında oluşuyormuş. * o yüzden dın dın, çın çın diye geliyor bana.
  • bu ya da bunun gibi enfes örnekleri vardır, rahatlatır
hesabın var mı? giriş yap