• 2 saat kalmakla 2 günlük tatil kadar dinlendiren yer.
    soğukluk'a çıkınca peştemal servisi yapmıyorlar ` :sinüzit` ama yine de temiz ve huzurlu bir bir yer.
    ayrıca turistik olanlara göre bir hayli ucuz.
  • (bkz: cinili karakol)
    (bkz: selamsiz)
  • zeyrek'te, itfaiye caddesi ile çinili hamam sokağı’nın kesiştiği yerde bulunan hamam önceleri korsanken sultan süleyman zamanında kaptan-ı derya makamına getirilen meşhur barbaros hayrettin paşa tarafından yapılmıştır. hamam, mimar sinan’ın yaptığı ilk ve en büyük hamamlardan biri olması açısından dikkat çekicidir. banisinden (kurucusu) dolayı hayrettin paşa ve ya kaptanpaşa hamamı olarak ta bilinen yapı, bulunduğu semtten ötürü zeyrek hamamı ismiyle de anılmaktadır. hayrettin paşa’nın beşiktaş’taki medresesine gelir sağlamak maksadıyla yaptırdığı bu hamamın tarihi tam olarak bilinmemesine karşın 1540-1546 yılları arasında inşa edildiği kuvvetle muhtemeldir.

    kadın erkek kısımları bitişik olan bu çifte hamamın iki girişi de aynı cephede yer almakta olup her ikisinin de planları birbirinin aynıdır. hamam, yan yana yapılmış kubbeli birer soyunmalık, tonoz örtülü birer ılıklık ve haç şeklindeki hararet kısmından oluşmaktadır. önceleri erkekler kısmının ön tarafında büyük bir tonoz kemer bulunduğu ve bunların hamamın geçirdiği iki büyük yangın sonucu çökmüş olabileceği varsayılmaktadır. zaman içerisinde bulunduğu caddenin yükseltilmesi sonucu birkaç basamak merdivenle aşağıya doğru inilen hamamın her iki bölümünde de kubbe ile örtülü soyunmalıklara 19. yüzyılda ikişer katlı camekanlar eklenmiş ve erkekler kısmının orta bölümüne ise mermerden fıskiyeli dört köşe bir havuz yapılmıştır. bu havuzun iran şahı’nın bir hediyesi olduğu da rivayet edilmektedir. iki ucunda iki küçük yarım kubbe olan soğuklukların yanlarına birer kısa dehlizden geçilerek girilen hela ve temizlik hücreleri konulmuştur. hamam duvarlarının çeşitli yerlerinde küçük çini panolar bulunmaktadır. yapıya ismini de veren bu çini süslemeler bugün yalnızca erkekler kısmının sıcaklık bölümünde görülebilmektedir. erkekler kısmı ile aynı biçimde inşa edilen kadınlar kısmında ise çini panolar ve çini kitabe mevcut değildir. bu değerli çini süslemelerin bütünü şeffaf renksiz sır altına beyaz hamurlu olup mavi ve firuze boyalarla işlenmiştir. bu çiniler, 16. yüzyılın ilk yarısına ait mavi beyaz iznik çinilerinin firuze renginin eklenmesiyle zenginleştirilmiş en kıymetli örnekleridir.

    çinili hamam, sonraları halveti şeyh mehmed efendi’nin malı olmuş arkasından da oğlu süleyman vehbi efendi’nin mülkiyetine geçmiştir. 1728 ve 1838 yıllarında büyük cibali yangınında ciddi bir tahribata uğrayan hamam, sonradan onarılarak bugünkü halini almıştır.
  • üsküdar'da bulunan ve istanbul'daki tarihi hamamlar içinde hala bir mahalle hamamı olarak kendini korumayı bir şekilde başarmış, dışarıdan baktığınızda içeride nelerin olup bittiğini tahmin edemeyeceğiniz, oysa içerisi son derece sıcak(!) ve sevimli olan, yıkanıp dökünüp rahatlayabileceğiniz, turistik olma ayağına fiyatları fazla uçmamış olan ama yine de bir parça popülarite nedeni ile ayağa düşmüş hamamlara oranla bir parça fiyatlı, eli yüzü düzgün insanların tercih ettiği ve 21.yy.'da da hamam kültürünün yaşatılabileceğini ispatlayan güzel bir mekan
  • aynı adı taşıyan sokak çinili mescit sokakın bir alt paralelinde yer alır, girişinde çinili camii yer alır köprülü fazıl efendi sokakla kesişerek sona erer
  • küçüklüğümün en güzel hatıralarından bir mekan ve elvan gazoz'la tanıştığım yerdir bu tarihi hamam. başlığı görünce 15 sene sonra* tekrar gidesim geldi..
  • dogup buyudugum ve hala yasadigim sokakta evime 30-40 metre mesafede olupta 27 senedir hic icine girmemis oldugum hamam...
  • kadınlar bölümü, haftanın yedi günü 08.00-18.00, erkekler bölümü ise 07.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. hamam ücreti 12 tl. kese yaptırırsanız 5tl daha ödemeniz gerekiyor. masaj da 5 tl. adresi: murat reis mahallesi, çavuşdere caddesi, no: 204, üsküdar.telefon: +90 216 553 15 93 (erkekler), +90 216 334 97 10 (kadınlar)

    7 sene sonra gelen edit: burası baya değişti. kazanını yenilediler. içini yeniledir. yeniledikçe pahalandı. yenilendikçe pahalandı. şimdilerde 30tl'den fazla vermeniz gerekiyor. böyle olunca bahşiş meselesi de ortadan kalktı. nereden nereye...
  • girer girmez asma katta soyunma kabinleri olan yüksek kubbe tavanlı bir avluyla karşılayarak gülümseten bir mekan.peştemal 2,5tl sabun 0,5tl kese isterseniz 5 tl ve bu haftasonu itibariyle giriş 14 tl. kese masajı 5 tl.köpük masajı o kadar kalabilir sıcağa dayanabilirseniz 5 tl. sabahları akşama göre daha uzun süre kalınabilir bir sıcaklıkta oluyormuş.
hesabın var mı? giriş yap