• kongo cumhuriyeti'nde 18.02.1973'te doğan siyahi real madrid orta saha oyuncusu
  • turkiye liginde mke ankaragucu, goztepe gibi takimlarda top kosturan guney afrikali helman mkhalele ile karistirilan fransiz futbolcu.
  • chelsea'nin almak için 11 milyon doları gözden çıkardığı futbolcu..
  • isyanı sonucunda ikametgâhını londra'ya aldırmayı başarmış defansif orta saha oyuncusu.
  • real madrid' e ve jorge valdano'ya agir posta koyarak 16.6 milyon pounda chelsea' deki rus devrimine destek veren, ye$il sahalarin saygideger emekci fransizi.
  • degerini anlayamayan kral'in cocuklarina postayi koyup,yildizi olacagi takima giden emektar fransiz milli oyuncu.bir donem celta vigo ve nantes'ta da oynamistir.
  • real madrid'in 2003-2004 sezonunda hem şampiyonlar ligindeki hem de ispanya ligindeki başarısızlığının en önemli nedenlerindendir.
  • 2000-2001 sezonu sampiyonlar ligi ceyrek finalinde galatasaray'a sami yen'de gol attiginda, universitedeki ganali bi arkadas "yaa makalele de kim oluyor yaa" diye en isabetli yorumu yapmisti bu oyuncu hakkinda.
  • gün itibariyle 33 yaşındaki ön libero. oynadığı mevki itibariyle tekniği oldukça yüksek ve zamanlaması mükemmel bir futbolcudur. bir ön libero olmasına rağmen oyununu çirkinleştirip rakibi sakatlamaya yanelik futbol dışı hareketlerine rastlanmayan, centilmen futbol emekçisi. kendisi ileriye nadiren çıkan, az gol atan ve daha çok takımın defansif her türlü görevini yerine getiren, bu anlamda dünya futbolunda ender görülen ancak çok değerli bir oyun tarzına sahiptir.

    kendisi celta vigo dan real madrid e geldiğinde belki de çok da ses getirmemişti. ileride takımın oyununu ne kadar etkileyeceğine, takımı sırtlayıp arkdaşlarının kendisine ne kadar bağımlı hale geleceğinden kimseciklerin haberi yoktu. çalıştı durdu arı gibi orta sahada, guti top kaybetti bu adam kazandı, sonra figo kaybetti, sonra zidane ın eksiğini gediğini kapattı. yanına bir de helguera yı koydular hava toplarını alsın diye. makelele kimin yanında oynadıysa insan üstü bir çabayla eksiklerini kapattı, öyle ki hani bir deyim vardır, "futbolcular arkalarında sağlam bir kalecinin olduğunu bilince daha rahat oynarlar" diye, makelele top geçmez prensibiyle dillendirdiği zamanlaması mükemmel müdahaleleriyle orta sahada bir duvar ördü real madridde, ve işte bu deyimi orta sahaya uyarladı, kendisinin açıkları kapatacağını bilen madridli hücumcular akıllar rahat zaferden zafere koştular. fakat zidane ın real madrid transferiyle defansif sorumlulukları iyice artan makelele tam bir defansif usta olmuştu olmasına ancak yaptığı görünmez hizmetlerin pek de takdir görmediği futbolu bilen kişiler tarafından dillendirilmekteydi. sonra ronaldo geldi real madrid e, aman yarabbi ne paralar ödenmeye başlamıştı bu büyük abilere takımda, roberto carlos kazan kaldırdı önce, kulübün sembol isimlerinden biri olup dünya genelinde kabul gören, en yi bek olma özelliğiyle kaldırdığı kazanı parayla doldurup indirdi. ancak sessiz ve çalışkan makelele durumdan rahatsızdı ve son olarak yapılan david beckham transferinden sonra jorge valdano ile yaptığı, maaşına zam konulu görüşmelerden sonuç alamamasına müteakiben takımla antremanlara çıkmayı reddetti, takıma en ünlü futbolcular alınıyordu forma reklamları ve endüstrileşen futbolun gerekleri adına ancak futbolun temeli olan rekabeti, çalışmayı ve azmi ifade eden ve takımın belki de en yararlı futbolcusu günden güne takıma küstürülüyordu. sonunda kendisinin değerini bileceğine ve saygı göreceğine inandığı chelsea ile anlaştı.

    kanımca bu transferden beri eski kulübü real madrid çalışkan ve sadık bir hizmetkarının ahıyla cebelleşmekte ve futbolun temel gereklerini yerine getirmek yerine tamamen maddi kaygılarla atılmış adımların ceazsını çekmektedir.

    makelele ise kendisinden kesinlikle vazgeçmeyeceğini söyleyen ve kendisinin takımının en önemli ve yararlı futbolcusu olduğunu hatta bu iddialarını premier league ölçeğine taşıyan bir teknik direktörün* yönetimi altında emekliliğine doğru yelken açmış durumdadır.
hesabın var mı? giriş yap