• dijital ve taranmış kitaplara, abone olduğu ulusal ve uluslararası veritabanlarına üniversitelerin uzaktan erişim sistemi (proxy ayarlarıyla) gibi bir sistemle ulaşıp ulaşamayacağımızı, daha da önemlisi katalog taramasını nerden yapabileceğimizi çok merak ettiğim; ankara'da günlerce kalma, gerekirse kamp kurma nedenim olacak kıymetli adres. 4 milyon kitabı teker teker kontrol etmeyen n'olsun *. bilgisi olan suserların bir yeşil uzağındayım
  • sadece kütüphane yapılsaydı arka tarafı ormana açılan insanlar çalıştıktan sonra ormanin içinde yürüyüşe çıksaydı, canı sıkılanlar ağaçlardaki sincaplari besleseydi. öğle yemeklerine aoç ye yuruseydiler içerde ulaşım bisikletler ile saglansaydi sadece.
    yazarken bile odtü kütüphanesi canlanıyor gözümde.
  • bilgi isteyen beri gelsin. 2.5 saat didik didik ettim.

    sevgili atinalılar,

    kütüphanenin gerek dışı gerekse içinin gayet hoş olduğunu öncelikle belirtmek isterim. başta başkent olmak üzere tüm türkiye'ye başarı getirmesini temenni edecektim ki şöyle bir kütüphane açılmış, emek var sonuçta fakat insan bir görmeye gelir merak eder başkentliler. yani bu kütüphane başkente çok onu söyleyeyim. istanbul'da böylesine bir kütüphanenin olmasını daha çok isterdim. ileride istatistikler açıklanınca anlayacaksınızdır.

    personelden başlamak istiyorum. aman yarabbim bu ne olaki!? yeniçeriden devşirme tüm personeller. hilal bıyıklı, 4 yıllık ülkü ocağı eğitimi ile sizleri her salonun girişinde karşılıyorlar. hoş osmanlı mimarisini o kadar çok kaçırmışlar ki, tutamamışlar kendilerini personeli de osmanlı konseptinde sunmuşlar. güzel detay bence.

    efendim personele birşey soracak olursanız maazallah erdoğanın odasına kadar yolunuz var veya bir anda kendinizi millet camii'nde bulabilirsiniz. abi bir kütüphane yapmışsın tamam güzel, gayet mükemmel ama insan içeriye bilgili bir insan sokar, kütüphane eğitimi verir yok abi yok. bu ülkede kütüphanenin içerisinde dahi liyakat yok.

    tavsiyem alın bir adet katalog, baka baka gezin içeriyi. her asansörün çaprazlarında kütüphane şematiği bulunuyor. gayet kolay, oradan istediğiniz şekilde gezebilirsiniz.

    kütüphane detaylarına geçebiliriz.

    -nasreddin hoca çocuk kütüphanesi

    197 kişilik oturma kapasitesi olan salonun, başkentli ailelerin çocuklarını alıp yeni atakanlar çıkarmasına sebep olacak cinsten. mutlaka çocuklu ailelerin haftasonları çocuklarını getirip resim, boyama gibi etkinlikleri sosyal bir ortamla birlikte yaptırabilirsiniz. mesela cuma ödevlerini cumartesi gelip burada yaptırabilirsiniz. çocuk için güzel bir motivasyon kaynağı.

    -gençlik kütüphanesi

    74 kişilik oturma kapasitesine sahip bu salon, 10-15 yaşındaki gençlerin hizmet veriyor. grup çalışmalarını ve proje ödevlerinizi burada yapabilirsiniz gençler.

    -ses ve görüntü kütüphanesi

    üzerinde yazılana göre 10.000 adet görsel ve işitsel materyaller var ve daha çok genişletileciğini öğrendim. engelli arkadaşlar için güzel hizmet.

    -süreli yayınlar salonu

    nature'dan derin tarih'e her türlü dergiye ulaşabileceğiniz salon. 60 dilde 120 ülkeden farklı dergi, gazete vb. yayınlara ulaşmak mümkün. sansür var mı bilemedim?

    -divan salonu

    girişte sizi karşılayacak salonun ta kendisidir. cihannüma salonunun altında kalan bu alan, 400 kişilik oturma kapasitesine sahip. genelde bekleme alanı olarak dizayn edilmiş.

    -araştırma kütüphanesi (en sevdiğim)

    630 kişilik oturma kapasitesine sahip. ayrıca 20 adet grup çalışma odaları var ve mikemmel. proje yazan odtülü gençlerin gözde mekanları arasında olacaktır. tam bir tez yazma yeri. yüksek lisans ve doktora yapanlara tavsiye ederim. bilimsel içerikli kaynakların çoğu burada toplanmış.

    -sergi, müze ve konferans salonları

    burası bildiğimiz kütüphane içinde olmayan, kütüphane karşısında yer alan mekan. 500 kişilik. sanırım kütüphanenin toplam kapasitesi 500 diyenler burayı referans göstermişler*.

    -nadir eserler kütüphanesi

    ortay'lının ve birden çok değerli kabul edilen yazarların bağışladığı önemli eserler burada sergileniyor. burada dikkatimi çeken en önemli detay ortaylı'nın kitapları değil terrariumlar. abi ne muhteşem yapmışsınız. kim yaptıysa gerçekten sanat icra etmiş. *

    burada hakikaten çok değerli eserler sergileniyor. sadece türkçe eserler değil. rusça, fransızca birçok dilde nadir eserler var. yabancı dillerin kıymetini bilen yazarların bakmasını öneriyorum.
    görünürde olmayan, yıllarca arayıp bulamadığınız, sahaflarla tartıştığınız kitap için yetkili ocakçıbaşı abimiz, ablalarımıza söylüyorsunuz getiriyorlar.
    çünkü, türkiye'de basılmış tüm eserler* (ben bana söyleyenin yalancısıyım) burada bulunmakta.

    -eğitim merkezi

    içerisinde sınıflar ve atölyeler var. araştırma kütüphanesinde çalışma grup salonları doluysa burayı kullanabilirsiniz. girişimcilere burada sunum yapılabilir *.

    -cihannüma salonu

    gazetelerde, internet manşetlerinde paylaşılan kütüphane görseli var ya hani, dünya felan. heh işte orası burası. instagramcılar buradaydı zaten. ayrı bir sinir olup fazla bakmadan çıktım buradan. ulan gelmişsin eşsiz kitaplar var, aradığın bir kitap vardır yıllardır bulamamışsındır, hemen ararsın ya. o bizim ülkede olmayan ya da çok az olan şeylerden. gelenlerin çoğu küre önünde fotoğrafını çekip, hikayesini atıp çıkıp gitti. çalışan ve kitaplara göz gezdiren insan oranı çok azdı. (bkz: gösteriş toplumu)

    neyse küre onların, kitaplar bizim olsun.

    -okuma salonları

    üni öğrencileri, finaller mi yaklaştı, 1 gününüz mü kaldı? işte size okuma salonları. kapın kankileri gelin mis gibi 4-6 kişilik odalar var gir abi klima da var. çalışın ortaklaşa. 600 kişilik.

    -yemekhane

    bir şirket almış yemek işini*. gündüzleri hizmet vereceğini öğrendim. 408 kişilik. henüz fiyatlarını bilemiyorum. fiyat politikası uygun olursa öğrencilerin burada yatıp kalkması içten bile değil. şahsen ben olsam yapardım. külliye'de yaşıyorsun. daha ne?

    -dinlenme ve kahve salonları

    bak işte bu işi kim yapmışsa hoş yapmış iyi yapmış. hemen her salonun çıkışının sağında ve solunda yer alan hizmette kusur etmeyeceğine inandığım, kahvenin, çayın, suyun, keklerin ücretsiz olarak verildiği alan.
    daha sonra kahve ve kekin ücrete tabi olacağını, çay ve suyun ücretsiz olarak verileceğini öğrendim.
    maalesef atinalılar burada ejder meyveli smoothie yok. o diğer binalarda.

    genel konsept bu şekilde. ben beğendim. harikulade yapılmış, büyük bir emeğin olduğu aşikar.

    son olarak,
    öğrenciler için mansur başkandan ulaşım atağı bekliyorum. herkesin aracı yok. öğrenci nasıl gelsin, gitsin şu saatte?
    her üniversiteden ve kızılay merkezden ring yapılması lazım. kütüphane hak ettiği değeri bu şekilde bulabilir. bir kampanya yapıp mansur başkana durumu iletmemiz gerekebilir. ben de twitter felan yok, olan varsa yardırsın. destek bulursunuz. başkan mutlaka bakacaktır, öğrenciyi seviyor isteğinizi kıracağını zannetmem.

    tüm türkiye'ye hayırlı olsun. en kısa zamanda sizlerinde görmenizi diliyorum.

    edika: şu bilgiyi paylaşmayı unutmuşum. istediğiniz kitabı dışarı çıkaramıyorsunuz. fakat fotokopi imkanı sunmuşlar. telif hakkı nedeniyle kitabın tümünü değil* belirli sayfaları (üyeliğiniz var ise) fotokopi çıktısını alabilirsiniz.

    e-devlet üzerinden üyelik

    edika-2: şu hususu not olarak düşeyim. sergi, müze ve konferans salonları - 2. katta bulunuyor diye mesaj aldım. bu salonlar diğer binada fakat daha minimal ölçekte olanları - 2. katta yer alıyor.
  • -kek, poğaça, kek...
    -hem de ücretsiz!
  • nasıl gideceğiz ki oraya? otopark mevcut mu? otobüs var mı? girişlerde gbt kontrolü için bekleyecek miyiz?
  • içimden övmek gelen ama bir türlü övemediğim ve sindiremediğim bir kütüphane. resmen yattığım yerde kıvranıyorum o dereceyim yani. çok kıskanıyorum hazmedemiyorum böyle bir eseri ama çok da güzel olmuş hakikaten.
  • açıkçası güzel ve verimli bir proje gibi görünüyor. gittikçe böyle projelerin her şehirde arttırılıp insanlara araştırma ve öğrenim motivasyonu verilmesini umut ediyorum. her şehire bir üniversiteden çok her şehire bir kütüphane gerektiği inancındayım. herkes üniversite okuyamaz ama kitap okuyabilir.
  • içinde 7 saat geçirdiğim kütüphaneyi artılarıyla ve eksileriyle değerlendirmeden önce bazı raflardan fotoğraflar koymak istiyorum.

    sadece sağ kitaplar olacak diyenler için

    1
    2
    3
    4

    cihannüma kısmından örnekler
    sırbistan
    kosova
    malta
    çeşitli ülkelere yer verilmiş cihannüma kısmında. bazı ülkeler kitap açısından çok zengin. burada dolanırken sanki dünyanın başka bir yerinde geziye çıkmış gibi olabilirsiniz. ülkelerin müzelerine, kültürel hayatlarına veya coğrafyalarına doğru yola çıkabiliyorsunuz.
  • cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde bulunan dün özbekistan cumhurbaşkanıyla birlikte açılan devasa kütüphane

    toplam raf uzunluğu 211 kilometre ve 7/24 açık olan kütüphanede sıcak çay kahve ve ikramlar bulunuyor.
    ulaşım için direkt : 339-7 ile tobb etü'nün orda inip 5 dakika yürüme mesafesi
    koru metrosu söğütözü durağında inip armadanın ordan 339-7 ile aynı şekilde ya da taksi ile 12-13 liraya gidilebilir
  • (bkz: #102380557) yukarıdaki arkadaş güzel şeylerden bahsetmiş. bende biraz değinmek isterim.

    çok güzel oldu iyi oldu harika oldu müthiş oldu. ama her işimiz gibi dışı muhteşem şaşalı, gösterişli, harika içi, içeriği fos. keşke diyorsun; kubbenin çapını biraz daha küçük tutup oradan artan parayı, sisteme ayırsalardı; dün açılan kütüphanenin katalog tarama sayfası yanıt veriyor olurdu. olurdu da bizde açardık şöyle bir bakardık her fikirden düşünceden kaynak var mı, dermeyi oluştururken filtreleme yapmışlar mı, sansür uygulamışlar mı, 4 milyon kitap sayısına ulaşmak için ne var ne yok toplamışlar mı? netice de kütüphane dediğin şey ders çalışma yeri değil, değil mi? içindeki kaynaklarla yaşayan, içindeki kaynağın niteliği kadar yaşayan bir organizma...
    ama olur mu paşam, ingiliz* menşeili, sistemi yerli milli sistem diye almak varken. bazı şeyleri anlamıyorum, çıkıp kütüphanelere, kütüphaneciye verdiğin önemi anlatıyorsun, inanılmaz güzel bir kütüphane yapıyorsun, kullandığın sistem kütüphanecilik mesleğinin standartlarını desteklemeyen sistem. amaaaaannnn naparsın işte çokta şeeeyy yapmamak lazım her lafımız her işimiz gibi dışı harika, içi boş..

    edit*: kullanılan sistemin menşei amerika imiş. (#102410532) entry'si üzerine edit.
hesabın var mı? giriş yap