• ing. gözaltı
  • ingilizcede emanet. bi de şöyle bi şey var: (bkz: custody account)
  • ülkemizde takasbank'ın işlevini gören bankalara verilen isim
    (bkz: takasbank)
  • (bkz: xavier legrand)'ın orijinal adı (bkz: jusqu'a la garde) olan, (bkz: velayet) adıyla türkçe'ye çevrilmiş, dram/gerilim türünde 2017 yılı yapımı bir filmi. aile içi psikolojik ve fiziksel şiddeti, izleyiciyi koltuğa çakan türden bir gerilim ile vermiş. oyunculuklar muhteşem. mutlaka izlenilmesi gereken bir film bence.

    --- spoiler ---

    film avukatların savunmasıyla başlıyor. yönetmen izleyicinin yargıç olmasını istiyor sanırım. yargıcın 'kanıt var mı?' diye sorması ve somut bir delilin olmaması dolayısıyla babanın kanunu arkasına almasına izin veriyor. film, boşanma davalarının gerginliğini, bu süreçte çiftlerin nasıl yalan söyleyebileceğini, saplantılı bir adamın neler yapabileceğini, yalan konuşan bir annenin çocuklarına bunu kontrol dışı nasıl aktardığını çok net bir şekilde veriyor. adam, saplantısı uğruna her şeyi yapıyor. derdi elbette çocuklarından çok karısını bırakmak istememesi. filmin akışına bakınca adamın babasının sertliği, karısının iletişimi kesmesi, kızının doğum gününe karısının sevgilisi ile geldiğini anlaması adamı kontrol edemeyeceği bir öfke krizine sokuyor. karısını, boşanmış olmasına rağmen kendi 'malı' gibi görüyor ve finalde öldürmeye çalıştığı karısından polisler yakalayınca yardım istiyor. hasta ruhlu bir adamın dramı. çocukların yüz ifadeleri, gerginliği ve mutsuzluğu muhteşem veriyor. otomobil sahnelerinde ve final sahnesinde çocuğun yüzü korkuyu anlatıyor. adam çocuğuyla kurt-kuzu oyunu oynuyor adeta. bu da patalojik travmanın nasıl oluştuğunu gösteriyor.
    filmde efekt sesleri çok yüksek. gerilimi bu şekilde yaratıyor yönetmen. kızın hamilelik testi ve sonucu(ağlama sesi), adamın binaya girişi ve asansör sesi, yemek yerken çıkan yüksek çatal-kaşık sesleri, silah sesleri. filmde müzik kullanılmamış sadece kız doğum günümde şarkı söylüyor ki bu da amatör kurulmuş bir düzen (ekolardan anlayabiliyoruz).
    --- spoiler ---
  • filmde kendimi antonio yerine koydum, arkadaş olamıyorum ve onun gibi sinirlenebilir, ama her zaman konuşmayı tercih ederim sanırım.
hesabın var mı? giriş yap