• suserlerin arabalarını sorgulama başlığıdır zira ülkemizde kim ne seçim yaparsa en iyisi
    odur geri kalan açıktan gerizekalıdır, maldır, çöptür.

    bir de şu var; 0 üst segment japondan daha ucuz ikinci el genç premium suv alabileceğiniz ortamda haşa tek doğru olabileceğimi düşünen insanlar vardır.
  • elimde bir 1.3 cvt’li honda, bir de 1.2 dsg’li skoda vardı.

    skoda turbodan da kaynaklı çabuk ivmelenir, küçük motoruna rağmen gaza bastımı sanki 200 beygirmiş gibi davranırdı. ama bir kere küçük bir arıza yaptı. kronikmiş. servis ücretsiz düzeltse de, bana ilerisi için güven vermedi. yok durunca n pozisyonuna al, yok arada manuel kullan. açıkcası otomatik vites parası verip manuel kullanmak garip geldi. 3. yılda elden çıkarıldı.

    honda atmosferik motoruyla sakin bir araç. kalkışlarda ya da ara gazlarda kükrer ama ses çıkarmaktan öteye gitmez. ama düzenli hızlanmada gayet iyidir. şehir içi için gayet iyi. ama uzun yolda araç geçmede tereddüt yaşatıyor. sanırım bunda atmosferik motor olmasının payı büyük. vites şu anlık sorunsuz. yokuş aşağı inişlerde direksiyondaki kulakçıklar sayesinde freni çok daha az kullanıyorum. ama dsg’de manuel kullanımda bunu başaramadım. belki benim beceriksizliğimdir.
  • amaca göre değişir. illa otomatik şanzıman kullanacaksanız kullanım amacınızı bilmeniz lazım. örneğin binek araba alıcam uçucam kaçıcam diyorsanız dsg daha mantıklı bir seçim olur çünkü vites geçiş süreleri kısa ve güç aktarımı konusunda net bir şanzımandır. ama ekstra yük taşımak konusunda sıkıntıları vardır, şanzımana ekstra yük bindirirseniz kolay dağılır.

    cvt şanzımanların ise etkin devir aralığı azdır. fakat bu etkin devir aralığında konvertörden dolayı iyi çekiş yapabilirler ve üstlerine daha kolay yük alırlar. bu yüzden eğer pikap, suv gibi bir sınıf düşünüyorsanız, arkada trailer çekerim falan diyorsanız cvt daha mantıklı bir seçim olacaktır.
  • en kralı bsg şanzıman ile kıyaslanamayacak şanzımanların karşılaştırması.
  • ayıptr günahtır karşılaştırmaya bak.

    dsg nin önce şanzıman beynini düzeltsinler sonra kıyaslanmaya sokulsun.
  • dsg sorunlu değildir. bugatti bile dsg kullanmaya başlamıştır. ayrıca aston martin de vw grubu ile dsg şanzıman için görüşmeye başlamıştır. avrupa da çoğu orta sınıf araç dsg lidir. dsg narin bir şanzımandır.

    -yokuşta manuele almazsan
    -dur kalk trafikte manuele almazsan
    -ışıklar da gidip n ye alırsan
    -frenle gaza aynı anda basıp şanzıman beynini öpersen
    -manuele aldığında manuel vites gibi hunharca asılır gibi kullanırsan
    -ani kalkışlar yaparsan
    -yokuşa park ederken ağırlık merkezini el frenine değil de şanzımana verirsen

    şanzımanı elinize almanız olasıdır. bu tarz olaylar hepsi için geçerli olup tüm otomatik şanzımanlar dikkatli kullanılmalıdır. dsg bozuk değildir. bozuk kullanıcı vardır.
  • cvt de sorunsuz değildir fakat zincirlisini yaptılar. nissan cvt -xtronic sanki hondanınkinden daha iyi gibi ama bunu karşılaştıran bir test izlemedim. sadece senelerce duyduklarımız bunu söylüyor.
    edit: dsg ile karşılaştırmayı unutmuşuz. dsg devamlı kavramada tutuyor kalkışlarda falan zamanla sistem bozulmasa bile kalibrasyon isteyebilir. bizde tamirciler servisler çok kötü olduğundan şanzıman servis istediği yerde çuvallayabilirsiniz. yetkili teknik servisler dahi türkiye'de bir şeyden anlamıyor.
  • ikisini de kullanan biri olarak;

    dsg - 2015 audi a3 sedan

    - 2. yılında şanzıman komple dağıldı. yolda kaldım çekici üstünde yetkili servise gittim. tam bi rezillikti. şanzımanın tamamı değişti. 30.000 tl masraf. iyi niyetten yırttık.
    -vites değiştirme mekanizması değişti. 4800 tl. bedelsiz değiştirdiler.
    - kronik olarak frenleme yaparken 4'ten 3'e geçişlerde inanılmaz bir tekleme mevcut çoğunda.
    -dsg'nin alt devirlerde yüksek vites geçişleri ile dpf'ye olan etkisini, dpf arızasında 18.000 tl'den 46.000 tl'ye kadar olan masrafını saymıyorum. (aşırı kurum bağlatma, seramik çatlama, rejenerasyon vs)
    - yağlama - kuru sistem arasında değişen bir şey yok ikisi de bozuluyor.
    + çok seri, geçişler asla hissedilmez, küçük bir azınlıktaysanız bozulmaz,
    +tüm olumsuzluklarına rağmen konforuna bir kere alıştıysanız geçmiş olsun. bırakası gelmez. bıraktıysa gider bir daha alır.

    cvt şanzıman -2004 mini cooper

    - ilk kalkışta gazı köklerseniz devir direk 4000e sabit şekilde dayanır, as900 gibi bağırır ama ahım şahım yol almazsınız.
    - seri değildir, hazırda bekleyen bir kavrama sistemi yoktur. komplike değil basittir.
    + vites geçişlerini yine hissetmezsiniz. ama bir dsg değil.
    + kolay kolay bozulmaz. dağ-bayır gez, anasını sik, nasibim buymuş der efendi efendi vitesleri geçirir.
    + arıza maliyetleri dsg'ye göre çok çok düşüktür.

    sonuç: ikisine de binin amk.
  • dct şanzıman diyerek farklı bir boyut getirdiğim versus.
  • 6 yılda 3 adet dsg şanzımanlı otomobil kullandım. evet dsg hassas; insan gibi kullanmak gerek. kalkışta gazı kökleyeyim, sürekli kick-down yapayım, uçayım kaçayım derseniz, 250 nm olan tork mukavemeti nedeni ile kısa süre içinde mekatronik arızası ile karşılaşırsınız. ben diğer gruba dahil bir sürücü olduğum için, 3 farklı otomobilde de hiçbir sorun yaşamadım. yakıt sarfiyatı konusunda, manuel araçlar dahi yarışamaz dsg ile, onu belirteyim. çünkü dsg şanzıman, burada bilmiş bir şekilde yazan birçok yazarın belirttiğinin tersine, otomatik bir şanzıman değil, otomatikleştirilmiş bir manuel şanzımandır(kaçıncı kez yazıldı bu bilmiyorum ama yine de yazdım) araçta 2 adet şanzıman bulunur. kuru kavrama dsg için 1, 3, 5 ve 7. vitesler için ayrı, 2, 4 ve 6. vitesler için ayrı bir şanzıman vardır. her vites geçişi için ( vites yükseltme ya da küçültme fark etmeksizin ) bir sonraki ya da önceki vites hazır tutulur. vites geçişleri milisaniyeler içinde yapılır. kuru kavramanın sıkıntısı, şanzımanın, soğutma işlevini görecek olan yağ içinde çalışmaması ve yazının başında belirttiğim “yüklenmeler” neticesinde aşırı ısınabilmesidir. ıslak kavrama olarak nitelendirilen ve yüksek torklu araçlarda kullanılan 6 ileri dsg’de ise bu sorun yaşanmaz. neredeyse ömürlüktür fakat pahalıdır. o nedenle, “naçizane” tavsiyem, dsg’yi insan gibi kullanmanızdır. yazılımsal arızalar her otomatik ya da çift kavramalı şanzımanda karşımıza çıkabilir. zaten gönül ister ki eğer arıza çıkacaksa yazılımsal çıksın. çünkü kolayca giderilebilir. ancak diğer türlüsünde maliyetler oldukça yüksek olacaktır.

    cvt şanzımanla ilgili olarak ise 2013 model honda civic ile yaklaşık 9 aylık sürüş deneyimime dayanarak birkaç şey söylemek istiyorum. öncelikle, yakıt ekonomisi açısından berbat. aynı motora dsg komut verse, kişisel tahminim, en az %30 daha az yakıt tüketimi olabileceği yönünde. konfor konusunda, dsg ile yarışır, hatta muhtemelen geçer. çünkü aslında vites geçişi diye bir şey yoktur bu şanzıman türünde. zaten açılıma da sürekli değişken oranlı şanzımandır. işte, bana kalırsa, tam da bu özelliğinden dolayı, sürüş zevkini büyük oranda köreltmektedir. 125 fren beygir gücüne sahip olan civic, bu şanzıman nedeniyle, sahip olduğu bu gücü tam anlamı ile yansıtamaz. tamam, 125 fren beygir gücü öyle ahım şahım bir güç değil ama bu konuda da cvt, dsg’nin gerisindedir. ancak şunu belirtmem gerekir ki cvt, dsg’den daha dayanıklı bir şanzımandır. özellikle ani yüklenmelere karşı. tork mukavemeti daha yüksektir. bu da dayanıklılığının başlıca sebebidir.

    kişisel tercihim dsg olur bu karşılaştırmada. saygılar

    edit: bu arada dsg kaydırıyordu diye yazmış bir arkadaş. otomatik şanzıman olmadığı için, yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır ve bu gayet normaldir. kronik arıza falan yazmış; komik olmuş. bir de aynı arkadaş motoru kükretmekten falan bahsetmiş. işte tam da bu nedenle arıza yaşamış bana kalırsa. ne kullandığınızı bilin ve nasıl kullanmanız gerektiğini bilerek kullanın.
hesabın var mı? giriş yap