29 entry daha
  • 6 yılda 3 adet dsg şanzımanlı otomobil kullandım. evet dsg hassas; insan gibi kullanmak gerek. kalkışta gazı kökleyeyim, sürekli kick-down yapayım, uçayım kaçayım derseniz, 250 nm olan tork mukavemeti nedeni ile kısa süre içinde mekatronik arızası ile karşılaşırsınız. ben diğer gruba dahil bir sürücü olduğum için, 3 farklı otomobilde de hiçbir sorun yaşamadım. yakıt sarfiyatı konusunda, manuel araçlar dahi yarışamaz dsg ile, onu belirteyim. çünkü dsg şanzıman, burada bilmiş bir şekilde yazan birçok yazarın belirttiğinin tersine, otomatik bir şanzıman değil, otomatikleştirilmiş bir manuel şanzımandır(kaçıncı kez yazıldı bu bilmiyorum ama yine de yazdım) araçta 2 adet şanzıman bulunur. kuru kavrama dsg için 1, 3, 5 ve 7. vitesler için ayrı, 2, 4 ve 6. vitesler için ayrı bir şanzıman vardır. her vites geçişi için ( vites yükseltme ya da küçültme fark etmeksizin ) bir sonraki ya da önceki vites hazır tutulur. vites geçişleri milisaniyeler içinde yapılır. kuru kavramanın sıkıntısı, şanzımanın, soğutma işlevini görecek olan yağ içinde çalışmaması ve yazının başında belirttiğim “yüklenmeler” neticesinde aşırı ısınabilmesidir. ıslak kavrama olarak nitelendirilen ve yüksek torklu araçlarda kullanılan 6 ileri dsg’de ise bu sorun yaşanmaz. neredeyse ömürlüktür fakat pahalıdır. o nedenle, “naçizane” tavsiyem, dsg’yi insan gibi kullanmanızdır. yazılımsal arızalar her otomatik ya da çift kavramalı şanzımanda karşımıza çıkabilir. zaten gönül ister ki eğer arıza çıkacaksa yazılımsal çıksın. çünkü kolayca giderilebilir. ancak diğer türlüsünde maliyetler oldukça yüksek olacaktır.

    cvt şanzımanla ilgili olarak ise 2013 model honda civic ile yaklaşık 9 aylık sürüş deneyimime dayanarak birkaç şey söylemek istiyorum. öncelikle, yakıt ekonomisi açısından berbat. aynı motora dsg komut verse, kişisel tahminim, en az %30 daha az yakıt tüketimi olabileceği yönünde. konfor konusunda, dsg ile yarışır, hatta muhtemelen geçer. çünkü aslında vites geçişi diye bir şey yoktur bu şanzıman türünde. zaten açılıma da sürekli değişken oranlı şanzımandır. işte, bana kalırsa, tam da bu özelliğinden dolayı, sürüş zevkini büyük oranda köreltmektedir. 125 fren beygir gücüne sahip olan civic, bu şanzıman nedeniyle, sahip olduğu bu gücü tam anlamı ile yansıtamaz. tamam, 125 fren beygir gücü öyle ahım şahım bir güç değil ama bu konuda da cvt, dsg’nin gerisindedir. ancak şunu belirtmem gerekir ki cvt, dsg’den daha dayanıklı bir şanzımandır. özellikle ani yüklenmelere karşı. tork mukavemeti daha yüksektir. bu da dayanıklılığının başlıca sebebidir.

    kişisel tercihim dsg olur bu karşılaştırmada. saygılar

    edit: bu arada dsg kaydırıyordu diye yazmış bir arkadaş. otomatik şanzıman olmadığı için, yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır ve bu gayet normaldir. kronik arıza falan yazmış; komik olmuş. bir de aynı arkadaş motoru kükretmekten falan bahsetmiş. işte tam da bu nedenle arıza yaşamış bana kalırsa. ne kullandığınızı bilin ve nasıl kullanmanız gerektiğini bilerek kullanın.
463 entry daha
hesabın var mı? giriş yap