• eğer lise mezuniyeti için alınmışsa dertten, kederden başka bişey olmayan şeydir. ha bire ilmem'e gidilir gelinir. denklik belgesi, diplome denkliği belgesi ve orijinal transk.ler alınır. sonra öğrenilir ki ösym sistemi değiştirmiştir o belgelerin yarısına ihtiyaç yoktur.
  • bir suredir kuzey kibris turk cumhuriyetinden istenmeyen belgedir.
    [http://yok.gov.tr/…b/denklik/kktc-denklik-islemleri ilgili yok sayfasi
  • t.c. vatandaşlarının yurtdışında tamamladığı yüksek lisans denkliği için gerekli belgeler; //yök web sitesinden tamamen farklı
    -başvuru formu
    -nüfus cüzdanı fotokopisi
    -lisans diploması aslı
    ------noter onaylı kopyası ve fotokopisi veya
    ------okuldan aslı gibidir damgalı kopyası ve fotokopisi
    -yüksek lisans diploması aslı
    ------fotokopisi
    ------tercümeye verilip noterin onayladığı her belgenin fotokopisi
    -yüksek lisans transkript aslı
    ------fotokopisi
    ------tercümeye verilip noterin onayladığı her belgenin fotokopisi
    -diğer okullardan aktarılan derslerin bulunduğu transkript ve fotokopisi
    -iki kopya tez
    -pasaport giriş çıkış belgesi ve fotokopisi
    -kullanılan pasaport(ların) işlenmiş bütün sayfalarının fotokopisi
    -bunların girebileceği boyutta zarf
  • tanınan okullar listesi yök'ün web sitesinden kaldırılmıştır. okulların tanınıp tanınmadığına dair mutlaka posta yoluyla dilekçe gönderilmesi gerekiyor. dilekçe cevabının ise yine posta yoluyla gönderilmesini beklemek gerekmekte, en azından denklik birimine gidildiğinde memurların söylediği şey budur.

    edit: imla
  • almak için diploma ve diploma eklerini yeminli noter onaylı tercumeleri istenen belge. ben bu yaşıma geldim bu kadar aptalca bir iş görmedim. yurtdışı diplomalarıyla ilgilenen bir kurumda, ingilizce bilen elemanlar yok ve türkçe cevirileri isteniyor. cıldırmamak mümkün degil.

    (bkz: geçen yine yök'e sövüyorum)
  • denklik belgesi verilirken uygulanacak yeni yönetmelik yayımlanmış. yani başvuracakların dikkatine (bkz: #58664317)
  • bir de utanmadan başvuru başına 150 tl istemeye başlanmış. en azından bu parayla ingilizce bilen eleman alırlar umarım.

    http://www.yok.gov.tr/…_p_col_pos=1&p_p_col_count=3

    edit 2: 9 nisan 2017: gecen hafta aldigim belge

    edit 2: bu entry ile ilgili çok soru almisim aylardır eksisozluge girmediğim icin de hiçbirini görmedim. gelecek nesillere referans olması icin bir kaç not düşüyorum buraya: (mart 2018)

    `askerlik tecil süresi denkliğe başvuru tarihine göre mi alınıyor yoksa diplomayı alış tarihine göre mi? bir de sürecin yaklaşık olarak ne kadar zaman aldığı ile ilgili bilgi verebilir misin rica etsem?`

    benim tecrübem biraz karisikti, hatta bir ara bu sorunun cevabini şubedekilerin bile bilmediğini dusundum (hala da öyle düşünüyorum). kendi surecimi anlatayım siz cikarim yapın en iyisi.

    ben 2014 temmuz ayında istanbul uni. mezun oldum ve 2014 eylul'de londra'ya geldim okul icin okul 2015 eylül'de bitti. (bu arada öğrenci tescil islemi yapmayı ihmal ettim ve nisan 2015'te turkiye'de tatildeyken kapıma polis dayanıp tutanak tuttu bakaya diye. ertesi gun istanbul uni. mezuniyetimden dogan 2 yıl ertletme hakkimi kullandım ve askerliği temmuz 2016'ya erteledim)

    döndükten sonra aralik 2015'te yok'e başvurumu yaptım ve başvuru yapıldı belgesi aldım ve bu belgeyle başvuru sonuclanana kadar askerlik uzatması istedim ve 2017 eylüle kadar uzatıldı.

    mayis 2017'de ankaraya gidip denklik belgemi adim ve bir yıl daha uzatacağım diye düşünerek askerlik şubesine gittim. once aa tamam uzatalım dediler bir islemler yaptılar sonra bir kaç memur toplandı ve uzatma hakkim olmadigini çünkü tum haklarımı kullandigimi söylediler.

    soyle ki 2014 temmuz'da lisanstan mezun oldugumda +2 yıl hakkim dogdu = temmuz 2016. bundan sonra 1 yıl islemler sürüyor gerekçesiyle uzattım = eylül 2017. yani aslinda ingilteredeki yüksek lisans sayesinde sadece 1 yıl uzatabildim çünkü öğrenci oldugum 2014 - 2015 yılları lisansımdan gelen hakkimi kullanıyordum.

    hatta bana sen de bu kadar çok okumasaydın bile dediler :) yani ingiltereye eylül 2014'te degil de ilk tecilim dolduktan sonra eylül 2016'da gitsem 2018 eylul'e kadar uzatacaklardı. neyse zaten temmuz 2017'de londra'ya tayindim ve o sebeple calisan statüsünde 2030'a kadar uzattım ama o da bambaşka bir macera...

    ---devam edeceğim--
  • diplomayı ne gibi süreçlerden geçirip evet bu diploma bizim ülkedekilere eştir dediklerini deliler gibi merak ediyorum. başvuru süresi başvurulan ülkelere göre değişiklik göstermektedir diye yuvarlak bir yazı yazmakla insanlar bilgilenmiyor. kısacası başvurduğumda '3 ay içerisinde çıkar çok hızlıyız' dedikleri başvurumdan yaklaşık 8 aydır haber alamadığımdır. eylül ayından beri sorgu hattının 'gelecek aya bir daha arayın' demekten başla birşey söylemediği saçmalıklar bütünü. giderek birilerinin keyfini beklediğime inandırıyor beni. hayır yapmayın demiyorum yapın ama adam gibi yapın işinizi. nedir yani bir sistemi transparan yapmaktan bu kadar mı acizler başvuran kişilerin online bakıp başvuruları süreçte ne aşamadaymış görebilecekleri bir sistemi oluşturmak bu kadar mı zor. bir de 150 lira veriyorsunuz bu kadar ay beklemeye. allah buna başvuranlara sabır, başvuruyu alanlara da çokça hız versin.
  • yakın zamanda almış birinden bilgi almak istediğim belge. askerlik tecil süresi denkliğe başvuru tarihine göre mi alınıyor yoksa diplomayı alış tarihine göre mi? bir de sürecin yaklaşık olarak ne kadar zaman aldığı ile ilgili bilen varsa yeşillendirirse memnun olurum.
  • balkanlar’da (özellikle bulgaristan’da) okuyup diploma denkliğini alamayan en az 35.000 öğrenci var (tıp,mühendislik falan filan okuyorlar) sonra da yok neymiş efendim yurtlar pismiş gibi aptalca bahanelerden dolayı türkiye’ye dönünce denliklerini alamadıkları için işsiz kalıyorlar yök de 3 maymunu oynuyor resmen mesela ilk denklik şartı ösym sınavında yurtdışında mezun olunan bölümü kazanmak,transkriptin türkçe olması,devamsızlık kontrolü ayrıca yine bir sürü sınav var yine yök’e sesleniyorum : anladık denklik vermiyorsunuz bari hangi derslerin uyuşmadığını söyleyin öğrenciler o dersleri alıp denkliklerini alsın ( evraklar tamam olsa bile 1 yıldan önce denklik alınmıyor) sonra da diyorlar ki neden beyin göçü var neden okuyanlar dönmüyorlar diyorlar öğrencilere tavsiyem : yurtdışında okumak planınız varsa türkiye’ye dönmeyin pişman olursunuz ...
    edit : balkan ülkelerinin diplomaları genel olarak pek geçmiyor o yüzden oralarda okumayın açıkçası
hesabın var mı? giriş yap