• kitap lenin'in marksizme ve devlet mefhumuna bakış açısını çok net aktardığı, basit ve akıcı nitelikteki bir eser. lenin ve bolşeviklerin 1917 içerisindeki siyasi şartlara ve menşeviklerle sosyalist devrimcilerin sisteme eklemlenmesine verdiği tepkileri de görebilme şansını sunuyor. yazılma dönemi ağustos-eylül 1917, kıvılcımlı bir dönem. lenin kaçak hayatı yaşarken kaleme almış. sürecin içerisindeki kitaplar bu önemli tarihsel dönemeçlerde çok değerlidir bana göre. misal aynı konuda troçki'nin o sene yazdığı yazılardan oluşan 1917 yılı kitabını da meraklılarına öneririm.

    kitaptan rahatsız olduğum tek nokta ise lenin'in kitapta çok tekrara düşmesi. öğretmen edası ile yaklaştığından düştüğünü varsayıyorum bu tekrarlara. gramsci gibi anlaşılmaz ve zor bir dil kullanacağına tekrara düşsün tabi. anlaşılmamayı şiar edinen yazarların safında görmemek kendisini insanlık için önemli bir adım.
  • lenin'in devlet üzerine notlarını içeren eser. biraz ağırdır, anlaması zordur.
  • bir lenin kitabıdır. michael löwy gibi troçkistler tarafından en özgürlükçü metni olarak yorumlanır.

    "marx'a göre, devlet, bir sınıf egemenliği organıdır, bir sınıfın başka bir sınıfı tahakküm altına alma aracıdır; sınıflar arasındaki çatışmayı hafifleterek, bu tahakkümü yasallaştırıp kalıcılaştıran bir 'düzen'in kurulmasıdır."

    "devlet, sınıf karşıtlıklarının uzlaşmazlığının bir ürünü ve tezahürüdür. sınıflar arasındaki karşıtlıklar nesnel olarak uzlaştıralamadığı oranda, her yerde ve her zaman, devlet ortaya çıkar. tersinden söyleyecek olursak, devletin varlığı, sınıf karşıtlıklarının uzlaşmaz olduğunun bir kanıtıdır."

    "son olarak, yalnızca komünizmde devlet tümüyle gereksiz hale gelecektir, zira artık baskı altında tutulacak hiç kimse -bir
    sınıf anlamında, toplumun belirli bir kesimine karşı sistematik mücadele anlamında 'hiç kimse'- yoktur."
  • leninin mükemmel kitabı
hesabın var mı? giriş yap