• kişilerin önemli kişisel bilgilerini hatırlayamama hali.sadece belli bir takım hatıra, duygu ve düşünceler değil (evlilik , mezuniyet törenleri gibi),daha uzun yaşantılar(çocukluk çağlarına ait dönemler ya da ilkokul yılları gibi ) da hatırlanamayabilir.
  • duygusal travma sonucu oluşan hafıza kaybı. normal amneziden farkı fiziksel bir sebep yüzünden değil psikolojik bir sebepten meydana gelmiş olmasıdır.

    yıllar sonra gelen edit: böyle bir entryi girmiş olduğumu hatırlamam acaba bu amnezi türüne örnek olabilir mi çok merak ettim şimdi :/
  • hayatın bir kısmının hafızadan bazen geçici olarak bazen de çaba harcanmıyorsa kalıcı olarak silinmesi durumu.
  • disosiyatif bozukluklar arasındadır. başlıca özelliği, genellikle travmatik olan ya da stres doğuran önemli kişisel bilgileri, sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak biçimde anımsayamamaktır.
  • genelde birden ortaya çıktığı gibi birden kaybolur. kişi tamamen iyileşir ve bir daha gerçekleşme olasılığı çok düşüktür.
    dejeneratif beyin bozukluklarından farkı, yavaş yavaş değil aniden hafıza kaybı görülmesidir.
  • kişi, genellikle stres verici bir olaydan sonra aniden önemli kişisel bilgileri hatırlayamaz. bilgi tamamen kaybolmaz ancak amnezi dönemi boyunca hatırlanamaz. bellekteki boşluklar günlük unutkanlıkla açıklanamayacak kadar büyüktür.

    sınırlı bir zaman dilimindeki olaylarla ilgili bellek kaybı, sevilen birinin ölümüne tanık olmak gibi travmatik bir olaydan sonra ortaya çıkar. nadiren de amnezi belli bir dönemdeki seçici olaylarla ilgilidir; travmatik olaydan bugüne kadar sürmüştür; ya da tam amnezidir, kişinin tüm yaşamını kapsar. tam amnezide, hasta akrabalarını ve arkadaşlarını tanımaz, ancak konuşma, okuma yetilerini ve belki özel becerilerini, dünya ve dünyadaki işlevleriyle ilgili önceden kazanılmış bilgilerini kaybetmez. amnezik dönem birkaç saat ve bazen de bir iki yıl gibi uzun sürebilir.
  • aklını korumak için bazen aklını çıkarıp atmak gerekiyor belkide...stres döneminde devreye giren otomatik savunma mekanizması türünde bir durum.
  • acile böyle bir hasta gelmişti. 24 yaşında kadın herkesi her şeyi tanıyor ama sadece kocasını tanımıyordu. kocam var ama bu adam değil diyordu. çocuklarını tanıyordu ama eşini tanımıyordu. önce konversiyon dedik, sonra içimiz rahat etmedi ct çektirdik. ct yaşı ile uyumsuz bir biçimde atrofik geldi. meğerse kadın 24 yaşında demansa (bunamaya) giriyormuş bu da ilk atağıymış. kesin tanısını koyamadık haliyle. kadın nörolojiye yattı sonrasında ne oldu bilmiyorum.
  • bilinç bölünmesi olarakda adlandırılır ve bilinçten ayrılan anıların, düşüncelerin, duyguların ayrı bir alanda depolanması ve hatırlanamamasıdır.

    örneğin, çocukluğunda ciddi travmalar yaşamış kişiler çoğunlukla çocukluklarının o dönemini veya dönemlerini hatırlayamadıklarını söylerler.
  • iki gün önce ablamın(29) başına gelen olay.

    babamla alakalı aldığı kötü bir haber sonrası,hafızasını kaybetti.

    ilk önce inanamadık ama ne bizi,ne geçmişi,ne de çocuklarını hatırlıyordu.
    ablamla 24 yıl sonra tekrar tanıştım,kendisi de çocuklarıyla tekrar tanıştı.

    benzerine daha önce hiç rastlamadığım bu olay bize de çok ağır geldi.
    doktorların söylediğine göre,bir gün ile bir hafta arasında tekrar normale dönecekmiş.

    çok araştırmama rağmen,başına gelmiş birine rastlamadım ya da kimse böyle bir olayı paylaşmak istememiş.

    en azından bundan sonra ben,böyle bir konudan şikayeti olan birine,bir şekilde yardımda bulunabilirim.

    bazı tecrübeler çok ağır sayın sözlük ahalisi...
hesabın var mı? giriş yap