• disosyatif fug
    disosyatif amnezi
    disosyatif kisilik bozuklugu
    depersonalizasyon
    olmak uzere dort alt baslikta incelenebilecek bozukluk
  • nevroz çeşitlerinden biridir ve kendi içinde 5 hastalığı da kapsar. bunlar,
    disosiyatif amnezi
    disosiyatif füg
    disosiyatif kimlik bozukluğu
    depersonalizasyon bozukluğu
    başka türlü adlandırılamayan disosiyatif bozukluk

    disosiyatif bozukluklar, yaygın olarak bireyin yaşam öyküsünün özelliklerini anımsamada, geriye dönük olarak ortaya çıkan bir dizi boşluklar olarak ortaya çıkar. bu boşluklar çoğu kez travmatik ya da aşırı stres doğuran olaylara bağlıdır. bazı bireylerde kendine zarar verme, öfke patlamaları ya da intihar girişimi görülebilir.
  • içinde bulunulan durumdan kaçmak için geliştirilen savunma mekanizmalarının yeterli olmaması sonucu, kişinin mevcut stresten kurtulmak için gerçeklikle bağlarını koparması haline verilen isim.

    disosiyasyon *dağılma, ayrılma, ayrı tutma anlamına gelir.

    kişi stres anını hatırlamayabilir *, alıp başını bir yerlere gidebilir *, kendine başka bir karakter yaratabilir *

    günlük hayattan örnek vermek gerekirse:

    - türk filmlerinde araba çarptıktan sonra kim olduğunu hatırlamamak
    - gidilen bir yerdeki* insanlara boş boş bakıp : ben kimim ?, burası neresi? demek
    - cinnet geçirip baltayla karısını doğradıktan sonra eldeki baltaya bakıp : "bu balta da nerden geldi?" diye sormak

    bu rahatsızlığın en sık rastlanan türü ise stresli bir tartışmada veya ortamda birden bayılmaya karar veren insanlardır.

    (bkz: bana birşeyler oluyor)

    disosiyasyonun uç noktası intihar veya intihar girişimi olabilir. *
  • yapılan çalışmalar erken yaşta yaşanan fiziksel, duygusal, cinsel istismar* ve ihmalle bağlantıları olduğunu göstermektedir.
  • ayırıcı tanıda manipulatif histrionik ergen kız davranışını da unutmamak gerekir.
  • dissosiyatif kişilik bozukluğu (çoklu kişilik bozukluğu):

    dissosiyatif kişilik bozukluğu (çoklu kişilik bozukluğu olarak da geçer), kişinin davranışlarının, farklı zamanlarda bir veya birden fazla farklı karakter veya kişilik durumunun kontrolu altına girmesidir. çoğu zaman dissosiyatif amnezi ile beraber yaşanan dissosiyatif kişilik bozukluğu’nda hastalar, genelde büyük stres altındayken, birbirinden tamamen ayrı kişiliklere sahip olup farklı durumlara farklı tepkiler verebilirler. kişi bir karakterinin kontrolu altındayken, genellikle diğer bir karakterin kontrolu altında olduğu zamanlarda yaptığı davranışları anımsamaz. bu diğer karakterlerin genelde farklı bir benlik bilinci, farklı bir ismi ve farklı bir yaşı vardır. bu her zaman geçerli olmayabilir, ama bu ayrı kişilikler, kişinin özkişiliğinden öyle farklı olabilir ki, farklı ses tonlarına, farklı hafızalara ve hatta farklı cinsiyetlere bile sahip olabilirler.

    dissosiyatif füj:

    dissosiyatif füj yukarıdaki iki tip ile genelde ortak özelliklere sahiptir. bu hastalığa sahip bir kişi, yaşadığı hayatı bir anda terk ederek yeni bir ortamda kendine yeni benlik edinebilir ve bu saatlerce, hatta aylarca sürebilir. kendi asıl benliklerine bir anda geri döndüklerinde, genellikle füj halindeyken yaşananları hatırlamaz ve bu yeni ortama nasıl geldiklerini bilmezler.

    kişiliksizleşme bozukluğu:

    son olarak kişiliksizleşme bozukluğu, kişinin kendisini sanki dışarıdan izliyormuş gibi kendinden uzaklaşması, kendinden ayrılması durumudur ve genelde televizyonda bir karakteri izlemek gibidir. gerçeklik bulanıklaşır, objeler ve diğer insanlar ve hatta zaman bile bozuluyormuş, şeklini yitiriyormuş gibi hissedilir. kişiliksizleşme anlık olabileceği gibi, hastanın hayatı boyunca ara ara yaşanan bir durum da olabilir.

    dissosiyatif bozuklukların tedavisi:

    bu dört tip dissosiyatif bozukluğun tedavileri psikiyatrik müdahele gerektirir. terapi kişiye durumunun sebeplerini, neden ve nasıl başladığını bulmasına yardımcı olur. bilişsel davranışçı terapi sayesinde dissosiyatif bozukluğu olan bir kişinin negatif tepkileri yerini pozitif tepkilere bırakabilir. bu bozukluğa iyi gelebilecek bir diğer yöntem de yaratıcı sanat terapileridir; kişiler heykel, resim veya şiir gibi artistik dışavurumlar sayesinde duygularını kontrol etmekte daha başarılı olabilirler. tedavi süreci anti-anksiyete veya anti-depresan ilaçları gibi medikal müdahale de içerebilir
  • bazı anların ve anıların hatırlanamaz biçimde hafızadan silinmesidir.

    bu dertten muzdaripseniz; düzenleyeyim dediğiniz, yıllardır bakmadığınız dolapta kendi el yazınızdan 'yabancı' mektuplar bulabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap