• evet, bunların hepsi biraz beladır.

    üstteki arkadaş için söylemem gereken bir şey var. hap sanıldığı kadar iyi bir yöntem değil. her yöntemi denemiş, 4 yıl kadar doğum kontrol hapı kullanmış biri olarak şunu belirtmekte fayda var, haplar bir çok insan üzerinde olumsuz psikolojik etki yapıyor. bu haplarla ilgili izlediğim bir belgeselde de aynı şeyden bahsediliyordu. depresyon oranını artırdığı ve intihara sebep olabildiği, araştırma verileriyle açıklanıyordu. bizzat deneyimlediğim için kullanmaktan vazgeçtim.

    bana sorarsanız tek eşli ve çocuk düşünmüyorsanız en güzeli tüp ligasyonu.
  • yıl olmuş 2020 hala doğum kontrol hapına methiyeler düzenleri görüyoruz. üstelik tek bir fav.la ekşi şeylere düşmüş üstüne bir de bu twitlenmis. bunlari okuyacak genc kizlari da düşünmüyorsunuz

    hem de kıyaslandığı ve denenen yöntemler; geri çekme yöntemi denen ucube ile prezervatif. ki bunların ıkisinde de kontrol kadında değil.

    kontrolün kadında olduğu yöntemlerle kıyaslamak daha faydalı olacaktır. kol altında deri altina yerlestirilen implant ve spiral gibi.

    doğum kontrol hapını mecburiyetten 10 seneden fazla kullanmış bir insan olarak söylüyorum ki; faydası olduğu söylenen şeyleri sağlıklı bir kadında yapmaz. hormon bozuklugunuz varsa, pcosunuz varsa adet düzenler, sivilce ve tüylenme baskılar ama bu halde bile bu arada vucudun bunlari kendi kendine yapabilecegi tum mekanizmalari bozar. bağırsak florasını mahveder. hormon yükleyerek doğal ritminizi bozar.

    doktor önermiş ve demis ki, üreme donemi boyunca kullanabilirsin. maalesef çoğu doktor güncel bilgileri takip etmekte zorlanıyor. gidin bir de fonksiyonel tıp takip eden doktorlara sorun bunu size nasil dehşetle bakacaklardir.

    sonuç itibariyle doğum kontrol hapı bir yöntemdir ama en iyisi değildir. bunyenize ve psikolojinize bir sürü zararı vardır.
  • döl israfı olmamaya özen gösterin arkadaşlar
  • acaba malum entry'yi hangi ilaç firması yazdırdı? 1 favla direk ekşi şeyler'e girmiş. alakalı alakasız çoğu başlıkta öneri olarak karşımıza çıkıyor.

    bu kadar mı paraya açsınız, bir türlü doymadınız. halbuki o dürümü yerken doymuş gibiydiniz...
  • doğum kontrol hapı başlayınca kesinlikle büyük rahatlık. kullanırken çok mutluydum. çocuğun olmaz, kısırlık yapar, kilo yapar gibi safsatalar var ama hepsi yalan.. millet evleniyor, pasta börekleri götürüyor, sonra doğum kontrol hapı kilo yaptı diyor. kullanırken hiç bir yan etkisini yaşamadım.
    ama hapı bıraktıktan sonraki en az 6 aylık zamanı hatırlamak bile istemiyorum. bir kere adetlerim çok düzensizleşti. ruhsal olarak çok kötüydüm, kendimi anlamıyordum, sürekli ağlamak istiyordum, sürekli depresif bir ruh hali içerisindeydim. en ufak bir şeyi takıyordum, sanki içimde aktif bir volkan var gibiydi. hani regl olacağınız zaman psm dönemi yaşarsınız ya onun kat kat yoğunu. fiziksel olarak da uzun süre etkisini hissettim, saçlarım aşırı dökülmeye başladı o dönem, hapın direkt etkisi olmasa bile yaşadığım depresif halden dolayıdır muhtemelen. cildim çok bozuldu, sürekli sivilce ve aknelerle uğraştım. zaten duygusal olarak iyi değilsin üstüne fiziksel sıkıntılar da olunca hiç çekilmiyor hayat.

    hapı bıraktıktan sonra duygusal ve fiziksel olarak kendimi toparlamam 1 yılı buldu. bu etkileri yaşamamın sebebi 5 yıl boyunca kullanmamdan mı kaynaklı, 1 -2 yıl kullanıp bıraksam yaşamaz mıydım bilmiyorum.. eğer en az 4-5 yıl kullanılacaksa bu etkiler göze alınabilir ama kısa süreli kullanılacaksa tekrar düşünmek gerek.

    bundan sonra tekrar kullanır mıyım, hiç sanmıyorum.
  • kimyasallardan uzak, fiziksel yöntemlerle alınması gereken önlemlerdir. doğum kontrol hapı gibi ilaçların kişiden kişiye göre değişen yan etkileri vardır bunlar kadının bünyesine zarar verir arkadaşlar. en etkili yöntem erkekler için prezervatif ve kadınlar içinse spiraldir ki spiralin de çocuk sahibi olduktan sonra yapılması tavsiye edilir.

    yaş ilerledikçe, kadın vücudu hamilelik ve düzenli olarak geçirdiği regl süreçleri sebebiyle yıpranır. üstüne kimyasallar kullanmak beklenmedik sonular doğurabilir.

    vücudunuza iyi bakın. iki gram daha fazla haz almak için, kendinizin/eşinizin/partnerinizin sağlığını riske atmayın. her şeyin başı sağlık, inanın değmez.
  • istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için uygulanan tekniklerdir.

    haplar
    doğum kontrol yöntemi denildiğinde akla ilk doğum kontrol hapları gelir. bu haplar doğru kullanıldığında gebelikten korunma oranı %100 e yakındır. bunun için her gün aynı saatte düzenli olarak kullanılmalıdır. bu haplar doğum kontrolünün yanı sıra adet zamanını ve kanama miktarını da düzenler ve kişiyi rahim kanseri vs. gibi hastalıklara karşı da korur.

    kondom
    kondom da en çok bilinen yöntemlerdendir. spermlerin vajinaya geçişini engeller. cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar.

    gebeliği önleyen iğneler
    doğum kontrol haplarının aylık ya da üç aylık iğne şeklindeki formlarıdır. bırakıldıktan sonraki aylarda gebe kalma ihtimali vardır.

    ria/spiral
    rahim içine yerleştirilen esnek bir materyalden yapılmıştır. spermlerin tüpe ulaşmasını engeller. %99 etkili bir yöntemdir. 5-10 yıl etkililiği vardır.

    diyafram
    kadınların kullandığı bir kılıftır. rahim ağzına ilişki öncesi yerleştirilir. spermlerin vajinaya ulaşmasını engeller fakat diğer yöntemler kadar etkili bir yöntem değildir. ilişkiden 6 saat sonrasına kadar çıkarılmaması gerekir.

    spermisitler
    spermleri öldüren tablet ve fitiller ilişkiden önce vajinaya yerleştirilir. böylece spermler rahime ulaşamadan ölür. diğer yöntemler kadar etkili değildir.

    tüp ligasyon
    kadınlarda yumurtayı taşıyan tüplerin bağlanması olayıdır. gebelikten koruyan en kalıcı ve geri dönüşü olmayan yöntemdir. geri dönüşü olmadığı için mutlaka iyi karar verilmeli ve danışmanlık alınmalıdır.
  • (bkz: sevişmemek)
  • kırklı yaşlardan itibaren kadının gebe kalabilirliği giderek düşmekle birlikte menopoz ortaya çıkana kadar gebelik oluşma riski devam eder. bu nedenle doğum kontrol yöntemi kullanımı menopoza kadar sürmelidir.

    ria (spiral) kullanımı
    süresi biten ria'nın yenisiyle değiştirilmesi suretiyle üreme çağında olan bir kadın menopoz dönemine kadar bu yöntemi kullanmayı sürdürebilir.

    doğum kontrol hapı kullanımı
    doğum kontrol hapı kullanımı sakıncalı bulunmayan bir kadın üreme çağının bitimine kadar yeni jenerasyon düşük dozlu hapları kullanmaya devam edebilir. özellikle menopoz öncesi dönemde adet düzensizliği sorunu yaşayan kadınlar bu yöntemin adet döngüsünü düzenleyici etkisinden faydalanabilirler.

    tüplerin bağlanması
    ailesini tamamlamış bir kadın için tüplerin bağlanması her yaşta oldukça uygun bir seçenektir.

    yeni nesil spiral
    klasik, “t” şeklindeki spirallerin aksine, çok küçük çubuklar şeklinde olan yeni nesil spiraller her rahime uyum sağlıyor. rahim tavanına özel bir düğümle yerleştirilen yeni nesil spiraller, klasik spirallerde kramp ve ağrı gibi yan etkiler yaşayan kadınlarda kullanılabiliyor.

    korunma iğnesi
    hap kullanımını unutan ve diğer korunma yöntemlerini tercih etmeyenler veya kullanamayanlar için alternatif bir yöntemidir. hem uygulanması açısından, hem de uzun süreli korumasıyla yine sık tercih edilen yöntemler arasında yer alır. içerisinde bulunan östrojen ve progesteron hormonları sayesinde yumurtlamayı engellerken, rahim içindeki sıvıyı koyulaştırarak spermlerin geçişini engeller. doğum kontrol iğnesi kullanımında gebelik olasılığı %1’in altındadır.

    implantlar
    içerdiği hormonal ilaçlarla, yumurtalığa etki ederek 3 yıl süreyle gebeliğe karşı korunma sağlar. protesteron hormonu sayesinde rahim ağzında bulunan mukuslu sıvıyı koyulaştırarak spermlerin geçişini önler ve rahim içine bebeğin tutunmasını sağlayan örtüde de incelmeye sebep olur.

    3 yıllık süre boyunca sadece 1 defa deri altına basit bir uygulamayla yerleştirilir. implant yöntemi %99.3 koruma sağlar.

    doğum kontrol bandı

    doğum kontrol bandı içerisinde yine yumurtalık fonksiyonları üzerine etkili olan prosgesteron ve östrojen hormonları bulunur. diğer yöntemlerde olduğu gibi yumurtlamayı engeller ve salgılattığı kalın mukus tabakası ile spermlerin geçişine izin vermez. ten rengi olan koruma bandı 3-4 cm genişliğinde ve kullanım açısından son derece kolaydır. hamileliğe karşı %99 koruma etkisi bulunan bantları, aşırı kilolu veya kalp hastalığı olanların kullanılması tavsiye edilmez. doğum kontrol bandı göğüs dışında; kol, bacak, göbek veya sırta yapıştırılır. diğer kullanım yöntemleri gibi adet döneminin başlangıcıyla birlikte kullanmaya başlanır. genellikle kutu içerisinden 3 adet çıkan bantları, haftalık olarak değiştirmeniz gerekir. 3 haftanın sonunda, 7 gün ara verilir ve sonra işlem aynı şekilde kendini tekrar eder.

    ertesi günü hapı

    ertesi gün hapları birincil doğum kontrol yöntemi değildir, beklenmeyen durumlarda kullanılmalıdır. korunmasız bir cinsel ilişkiden sonra, yüksek hormon salgılayarak yumurtalığın yumurta üretmesini ve yumurtanın tutunmasını engelleyecek şekilde rahmin yapısını değiştirir.

    ilişkiden 72 saat sonrasına kadar etkinliği bulunur, fakat ilk en etkili olduğu zamanlar ilişkiden 12 saat sonrasıdır.

    yoğun hormon içeren ertesi günü hapının koruma yöntemlerine göre yan etkileri daha fazladır. en fazla görülen yan etkiler arasında; kusma, baş ağrısı ve adet düzensizliği bulunur. sürekli kullanılması tavsiye edilmeyen ertesi günü hapı %80 ila %85 koruma sağlar.

    prezervatif (kondom)
    gebelik kontrolünü sağlamasının yanı sıra, cinsel hastalıklara karşı koruyucu etkisinden dolayı sık tercih edilenlerin başında gelir. doğal kauçuktan üretilen lateks en iyi tutucu maddelerden birisidir. su geçirmeyen özelliği ve dayanıklılığı sayesinde doğum kontrolü ve cinsel hastalıklara karşı koruyucu amaçlarla kullanılabilir.

    diyafram
    kadınlara özel olarak, kauçuktan (lateksten) üretilen, rahim ağzına takılan şapkaya benzer araca verilen isimdir. diyafram, hormon ilaçları almak istemeyen kadınlar için kolay ve tekrar kullanılabilme özellikleri nedeniyle tercih sebebidir. rahim içine yerleştirilen diyafram, spermlerin yumurtayı döllemesini engeller. doğru kullanımda % 94 etkilidir. diyaframı kullanmadan önce, konuyla ilgili bir uzman tarafından uygun boyut belirlenmeli ve ilk defa kullanacaklar için uygulamalı olarak gösterilmelidir. diyafram kullanırken krem veya kayganlaştırıcılar aracın daha kolay takılmasına olanak sağlar. kişiye en uygun boyut seçildikten sonra, diyaframı vajinanın içine doğru ittirip yerleştirmesi gereklidir. cinsel birleşmeden 6 saat öncesinde yerleştirebilir, bittikten sonra 8 ila 24 saat sonra çıkarabilirsiniz.

    spermisitler
    sperm öldürücü özelliğe sahip olan spermisitlerin fitil, krem, köpük jel gibi seçenekleri bulunur, bunlardan kendinize uygun olanı tercih ederek kullanabilirsiniz. içerisinde bulunan kimyasal maddelerin aracılığıyla, spermlerin ölmesini sağlayarak rahim ağzına girişini engeller.

    doğru kullanımlarda %91 koruma sağlar. diğer koruma yöntemlerine göre başarı oranı düşüktür, bu yüzden diğer yöntemlerle kullanılması koruyucu özelliğini arttırır. sadece doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır, cinsel hastalıklara karşı herhangi bir koruma sağlamaz.

    seçeceğiniz spermistlere göre kullanımı farklılık gösterebilir. eğer köpük, krem veya jel spermisit kullanacaksanız, ilişkinin hemen öncesinde kullanılması gereklidir. köpük, krem ve jel spermisitlerde içerisinde bulunan aparatla vajinanın en derine yerine kadar uygulanır. eğer fitil veya tablet kullanacaksanız, hijyenik temizlik yapıldıktan sonra fitil veya tableti elinizle vajinanın içine doğru yerleştirmeli ve ilişkiden en az iki saat sonrasına kadar duş almamalısınız.
  • karşı komşunun sesi iki salisede olabilecek en tiz haline ulaşabilen bebesi. telkin yöntemiyle hamilelikten uzaklaştırır.
hesabın var mı? giriş yap