• sadece viteste bırakarak kompresör frenine güvenirseniz yaya kalırsınız hafif bir meyil bile aracınızı hareket ettirecektir. kompresör aracı durmaya yakın hale getirir ama tamamen durdurmaz. herkes mühendis değil sonuçta yolun eğimini hemen oracıkta hesaplayamayabilir.
    en garantili yolu seçip el frenini de çekmek gerekir.
  • basit bir hesapla sonuca ulaşılabilecek konu(dert olmamalı).

    el freninin tüm komponentlerini bin liradan az bir meblağ harcayarak sıfırlayabilirsin(ki el freni çekmeyle aşınmaz, drift yapmıyoruz sonuçta). ayrıca el freni araç sabitlenmek istendiğinde kullanılsın diye yapılmış bir şey, vites ise hızlanmak veya yerine göre küçültüp yavaşlamak için kullanılır.

    doğrusu düz ya da eğim fark etmez önce el freni çekilip aracın ağırlığı ona bindirilir, ardından vitese takılır ya da p konumuna getirilip bırakılır. manuel kullanırken aracın önü rampa yukarı ise 1. vitese, önü rampa aşağı ise r’ye(aslında bizde geri vites yok da neyse*) takar bırakırdım.

    ek olarak, böyle konuları forumlarda aç ergen kardeşim, baştan laf edeceklere ergen diyerek ergenliğini gizleyemezsin(ki ergenlik ayıp bir şey de değildir).

    edit: 2004’den beri sözlük yazarı olduğunu iddaa eden arkadaşın profiline baktım 48 girinin ilki 30.01.2018’de.reankarne oldun varsayalım, o yılların sözlükçüsünün başlığını ve içeriğini 40 km öteden tanıyoruz zaten. yaşın 40 değil 20 ya da 80 olsa da önemli değil, el frenini düzde çekelim mi yoksa sadece bayırda mı çekelim diye konu açıp üzerine de “bu gayet teknik bir konu” diye sıvıyorsun. senin ağzınla gidersek, el freni bu be oğlum, korkma çek.
  • düz zemin diye bir şey yoktur. düz dediğimiz zeminler sadece eğimi önemsenmeyecek derecede olan zeminlerdir, asla tam düz değildir. bizler önemsemesek de araba önemseyebilir ve alıp başını gidebilir.
  • soğuk havalarda el frenin yaylarının donma ihtimali var. kışın tavsiye etmem. onun dışında hiç bir zararı yoktur
  • öncesinde direksiyonu kaldırıma çeviren tipler de mevcuttur. (bkz: ben)

    (bkz: eşeği sağlam kazığa bağlamak)
  • (bkz: el freni çekmeyle aşınmaz)
    (bkz: yaz bunu güzel laf bu)

    el freni arabayı sabit tutmak içindir.. aşınır diye el freni çekmemek, kaza yapacağını anladığın an hava yastığı patlamasın diye emniyet kemerini çözmekle aynı şeydir..
    el freni öyle kolayca aşınan bir donanım değildir, el freniniz tutmuyorsa da muhtemelen el freni halatınız gevşemiştir, servise gidip halatı gerdirirsiniz sorun çözülür.. o kadar düşük bir ihtimaldir yani bozulması, neredeyse ömürlük bir donanımdan söz ediyoruz, ki aşınsa bile ucuz bir fiyata yaptırılır..
    ki viteste bırakmak da güvenli değildir çünkü el freni kadar iyi tutmaz,(farketmişsinizdir viteste bıraktığınızda 1-2 cm kadar ileri-geri hareket edebilir araç) , ayrıca rampada falan viteste bırakarak dişlileri yük altında bırakmak, ileride el freni sistemini yenilemekten çok daha fazla maliyetlere yol açabilir.. birisinin çarpma ihtimaline girmedim bile, yukarda girmişler zaten..
    kısacası aracı sabit tutmak için yapılmış bir donanımı, aracınızı sabit tutmak için kullanın..
  • el freni alışkanlık işidir. böyle bir şey yapmamaksa bu alışkanlığı bozabilir ve en ufak hatanız bir cana mal olabilir. risk almayın.
  • arabayı kolay çekemesinler :)
  • tam sezen aksu'nun şarkısıysa cevap verilecek hareket : garanticisin , korkuyorsun
  • dünya yuvarlak olduğu için yapılması gerekir.
hesabın var mı? giriş yap