• yaklaşık iki senelik bir birlikteliğimiz olmuştu kendisiyle. başlamak çok kolay, bırakmak ise çin işkencesi. dozu azaltarak bıraksanız bile, içmediğiniz zamanlarda durduk yere göz yaşlarına boğulmalar, kafanın içinde şimşekler çakması gibi etkileri görülür.

    ha nasıl kurtuldun diye sorarsanız, askerlikte bıraktım. durup düşünecek, ağlayacak bile vaktimin olmadığı bir dönemdi çünkü askerlik. bir sabah koğuşta çöpe atıverdim hepsini. o gün bu gündür birbirimizle konuşmuyoruz. bazen hayat üzerime gelince acaba? diyorum ama bırakmak için çektiklerim aklıma gelince vazgeçiyorum hemen o acabadan.

    özetle kendinizi gerçekten tam anlamıyla bitmiş hissetmiyorsanız, içinizde hayata dair en ufak bir umut bile varsa başlamayın bu ilaca. o umudu yeşertmeye çalışın. zira doktorlar leblebi gibi ilaç yazar oldu memlekette. birilerinin cebi dolacak diye bağımlı olmayın bu ilaca.
  • belli bir süre kullandıktan sonra umursamazlık, boşluk, hissizlik yaratan antidepresan. hayatınızda hiçbir şeyi önemsemeyen biri haline gelmekten ziyade hayatın zaten önemsenecek bir şey olmadığı düşüncesine gark oluyorsunuz.
  • bırakma süreci oldukça zor olan ilaç, yaklaşık 1-2 ayınız beyninizi jüpiterin atmosferine dönmesini sağlıyor, kullanırken de olur da 2 gün ardarda almayı unutursanız yine beyninizde fırtınalar estiren ilaç. bu 2 günün ardından ilacı alsanız dahi beyin kendini ancak bir sonraki güne toparlıyor. başlamadan iyi düşünün derim.
  • 5 aydır kullandığım ilaç.

    (not bağımlı değilim)
  • ne zaman migrenim ziyaret etse "acaba yeniden başlasam mı" diye düşünüyorum lakin hemen ardından üzerimdeki iğrenç etkilerini hatırlayıp vazgeçiyorum.

    başımın ağrısı bile hafifliyor sanki.
    işte öyle etkili bir ilaç bu. lanet bir şey.
  • bir gün film çekersem ithaf edeceğim ilaçtır. bütün fantastik hayal gücümü bu ilaç ortaya çıkardı. her gece değişik rüyalar sayesinde sabah uyanasım gelmiyor, haliyle gerçeklik çok sıkıcı. depresyondan çıkasım falan yok.

    bir de evet unutkanlığı artırdı. yine de tahmin ettiğimden daha iyi geçiyor ilaçlı depresyon tedavisi. 5 ay oldu, en azından dışarı çıkmaya başladım. içimde bir şeyler yapma isteği hat safhada. iş uyanabilmekte. onu da sabah güneşi alan oda ile halletmek, en iyisi.

    not: depresyon tedavisi ile kendi gerçekliğiniz tamamen değişmez. çocukluktan beri duygusal olan ben deniz yengeç burcu bir insana efexor ne yapsın arkadaş!
  • snri grubu anti depresan
    düşük dozlarda seratonin re-uptake(geri alım)ını yüksek dozlarda hem seratonin hem nöradrenalin re-uptake ini inhibe etmektedir.
    ilacın başarılı olmasının bir nedeni de pazarlama kadar timoaffektif etkisinin diğer antideprasanlardan daha hızlı başlamasıdır.
    (klasik antidepresanlarda bu süre 3 hafta)
    ilaç bağımlılık yapmaz kesilince up-regülasyon görülür; kesilme durumunda yaptığı şiddetli yan etki buna bağlıdır bundan dolayı doz azaltılarak ya da başka bir antidepresan ile değiştirilerek kesilmelidir.
  • doktor ağır depresyon sonucu kullanmanızı salık veriyor ve kullanmaya başlıyorsunuz. aman tanrım, mucizevi bir ilaç... depresyondan, sinirden, gözyaşlarından eser yok. günler haftaları, haftalar ayları kovalıyor. bir sabah karar veriyorsunuz, içmesem de olur diyorsunuz; ve film başlıyor... ayağınızın altından kayan toprak, geceleri sabaha kadar uyutmayan kabus içinde kabuslar, kalp çarpıntısı, sebepsiz ağlamalar... kesinlikle uzak durulması ve hiç başlanmaması gereken bir antidepresan hap. bir senemi yedi ve yemeye devam ediyor. adeta mafya gibi, girdikten sonra çıkması çok zor...
  • terleten ilaç.

    3 gündür kullanıyorum. yok böyle bi terleme. 3 saattir kaç kıyafet değiştirdim hatırlamıyorum. etkisini de görmedim. napsam ya la. o kadar da sıcak değil halbusi.
  • belki çok büyük bir travma yaşamamışsınızdır, kime anlatsanız "ne var ki bunda takma kafana" diyebilir. sizin çok hassas ya da daha da incitici bir şekilde “güçsüz” olduğunuzu söyleyebilirler. hatta siz de bunun farkında olabilirsiniz. belki uzun bir süre depresyona girmemek için mücadele edersiniz. ama öyle anlar olur ki (özellikle de sabaha karşı) bazen ne kadar olumlu düşünmeye çalışsanız da başaramazsınız. birisi üzerinize binmiş gibidir, nefes alamazsınız. bir gün gelir sonunda gardınız düşer. sinir krizi geçirir, kontrol edemediğiniz ağlama ve titreme nöbetleriyle sarsılırsınız. aklınızı kaçırmaktan korkar hale gelirsiniz. “ölsem daha iyi” bile diyebilirsiniz. benzer şeyleri daha önce de yaşamışsınızdır hayatınızda. belki de 2-3 defa. ama nedense hiç bu kadar kötü olmamıştınız değil mi?

    eğer böyle şeyler yaşıyorsanız öncelikle yapmanız gereken bir psikiyatriste gitmektir. bunu sakın unutmayın. gittiğiniz doktordan memnun kalmazsanız ya da bir görüş daha almak isterseniz ki bence bunu yapın, başka birine daha gidin. arkadaşların ya da çevrenizdekilerin tavsiye edecekleri farklı görüşlere riayet etmeyin. depresyonda olmayan (hele bir de majör depresyonsa daha fena) hiç kimse, olan birinin halinden anlayamaz. daha önce depresyon geçirmiş olanlar bile buna dahildir. dolayısıyla yersiz tavsiyeler ve kırıcı olabilecek akıl vermeler acınızı daha yoğun hale getirebilir.
    daha önce tedavi edilememiş ve tekrarlayan bir depresyon olarak tanımlayıp psikiyatrin size snri özelliğinde bir antidepresan ve yanında da bir antipsikotik yazması muhtemeldir.

    efexor xr da snri özelliğinde bir antidepresandır. kesinlikle “tüü kaka” denilerek hakkı yenilemeyecek bir ilaçtır. hayatınızı kurtarabilir. 2-3 gün kullanıp da “yan etkileri çok kötü, öldüm, bittim” ya da ilacı çat diye bırakıp da “kafam beynim dönüyor, lanet olsun böyle ilaca” diyen kişiler ya gerçekten depresyonun ne kadar acı ve ezici bir şey olduğunu tatmamışlardır ya da o acı günlerden efexor xr sayesinde kurtulduklarını unutmuşlardır. evet doğru, bu ilaç ve buna benzer bütün ilaçların yan etkileri vardır, ve ağır olabilir. yan etkilerin çoğu zamanla geçer. geçmeyenler için ise ilacı bırakmanın ya da değiştirmenin kişi üzerinde sebep olacağı avantaj ve dezavantajlar ciddi bir şekilde hem doktor hem de hasta tarafından tartılmalı, anlık ve fevri kararlar verilmemelidir. bu ilaçlar düzgün ve sabırlı kullanım gerektirir, “iki tane çakayım bişeyim kalmaz” diyen kişiyi alır yerden yere vurur. başka ilaçlarla kötü etkileşimleri olabilir. alkolle alınması bazı bünyeleri helak edebilir. o yüzden kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. ayrıca her ilaç her bünyeye iyi bir verimle tesir etmeyebilir. belki de dozajı tekrar ayarlamak gerekir. böyle bir durumda ilacı çat diye bırakmak yapılabilecek en büyük yanlışlardandır. yine doktora danışarak ya yavaş yavaş azaltarak bırakılmalı ya da başka ilaçlara bir geçiş yapılmalıdır.

    özet olarak efexor xr öcü bir ilaç değildir. plasebo hiç değildir. yukarıda yazmış olduğum semptomları geçiriyorsanız “ aa o zaman ben de bundan içeyim, bu bana yarar, cillop gibi olurum” diyebileceğiniz bir ilaç da değildir. ama işin uzmanı ve hastanın da iyi anlaşabildiği, güvendiği bir psikiyatrist tarafından hastaya reçete edildi ise mutlaka sabırla kullanılması gereken bir ilaçtır.
hesabın var mı? giriş yap